UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2013-07-18 17:09

Történelmi teljesítmény

Nehéz jelzőket találni a magyar küldöttség teljesítményére a szczecini uszonyos- és búvárúszó Európa-bajnokságon: erős mezőnyben 10 arany-, 2 ezüst- és 4 bronzérmet szereztek a fiatalok. A csapatvezető Kókai Dávid a válogatott egységességét emelte ki. Következzenek a főszereplők és a szakember gondolatai.

reb A sportág történetének eddigi legeredményesebb kontinensviadala a két évvel ezelőtti, hazai rendezésű miskolci Európa-bajnokság volt, négy aranyéremmel. Ezt alaposan túlszárnyalta a 12 fős csapat a lengyelországi Szczecinben: 10 elsőség mellett 2 ezüst- és 3 bronzéremmel szinte felülmúlhatatlan csúcsot állítottak fel.
„Az évközi Világ Kupa-viadalokon még megeshet, hogy gyengébb versenyzők is indulnak, Európa-bajnokságra viszont csak az jön el, akinek valóban ott a helye – érzékelteti a mezőny erősségét Kókai Dávid csapatvezető. – A sportág nagyjai, az oroszok, ukránok, olaszok, görögök a legjobbakat hozták el.” A magyarok így is remekül helytálltak, az éremtáblázaton az oroszok mögött a második helyen végeztek. Kókai a Debreceni Búvárklub edzője is egyben, az Eb legeredményesebb magyarja pedig éppen a négy arannyal, három korosztályos világcsúccsal és két váltóéremmel záró tanítványa, Kosina Gergő lett. „Gergő parádésan úszott, de ugyanez igaz mindenkire. Senkit nem tudok kiemelni a tizenkét fős csapatból, annyira fantasztikusan teljesített mindenki, hogy ez lehetetlen. Talán még sosem volt csapatként ennyire erős junior-válogatottunk, megtisztelő érzést jelentett ezt a csapatot vezetni.”
Kosina Gergőéhez fogható teljesítményt talán még nem is látott a hazai sportág, edzője szerint kiérdemli a világklasszis jelzőt. „Nagyon örülök, hogy a csapatnak és nekem is ennyire kijött a lépés – mondja szerényen a 17. születésnapját az Eb-n ünneplő bajnok. – Nem mondom, hogy ilyen jó teljesítményt vártam magamtól, de reméltem, sejtettem, hogy többször is győzhetek. Nagy lökést adott, hogy már az első számomban, a 100 méteres uszonyos gyorsúszásban junior-világcsúccsal és felnőtt magyar rekorddal nyertem. Az ötven nem a legerősebb számom, ám most, ha századokkal is, sikerült elsőként célba érnem. A váltókkal nagyon vágytunk az éremre, kétszer is sikerült.” Edzője mellett ő is kiemelte: nagy dolog, hogy uszonyos gyors- és uszonyos felszíni úszásban is nyert, mert nagyon különbözik egymástól a kettő. A fárasztó viadal után csak pár nap pihenés járt, aztán máris folytatódtak az edzések, hiszen augusztusban irány a felnőtt világbajnokság.
Akárcsak Varga Krisztinának, aki három egyéni arannyal zárta az Eb-t. „Erős volt a mezőny, az oroszok szokás szerint nagyon jól úsztak. A harmadik napra már eléggé elfáradtam, de szerencsére még a 200-at is sikerült megnyernem. Elégedett vagyok, hisz a sikert minden esetben úgy értem el, hogy megjavítottam az egyéni legjobbamat. Maga a verseny is tetszett, ráadásul szurkolói busz kísért minket, az ő biztatásuk rengeteget segített. Kicsit pihennék, de már belevágok a munkába, szeretnék jól szerepelni a kazanyi világbajnokságon is” – nyilatkozta a kaposvarmost.hu-nak. A szegedi Kosara Géza két elsőséggel a tarsolyában jött haza, s mivel vége a szezonnak, megkeresésünkkor már megérdemelt pihenőjét töltötte.
„Szuper volt a hangulat, az Európa-bajnokság előtt egy hétig együtt készültünk. Először 1500-on szálltam vízbe: tavaly az utolsó ötven méteren hajráztak le, úgyhogy most elhatároztam, ez nem történhet meg újra, így ezer után belehúztam. Nagyon kiúsztam magam, kicsit bele is szédültem, amikor célba értem. Fura volt látni, hogy nincs előttem senki, sőt, a tavalyi világbajnok akkor fordult az utolsó két hosszra… Nem lehet leírni, mit éreztem, fantasztikus volt! Ez a siker is adott erőt a nyolcszázra. Ezekért az elsőségekért dolgoztam egész évben, most vár a pihenés – már csak napoznom kell.” A negyedik egyéni győztes, Kardos Laura a tavalyi világbajnoki ezüstje és bronza után az első Európa-bajnoki címét gyűjtötte be. A 800-as sikerhez kellett az 1500 peches esete is. „Első napon belement a víz a ruhámba, ez megzavart, viszont nyolcszázon már nem volt gond. A surranópályán, a nyolcason úsztam: nagyon figyeltem az orosz versenyzőre, és sikerült jókor beleerősítenem. A verseny előtt inkább a hosszabb távon tartottam magam esélyesnek a győzelemre, de örülök, hogy a végén aranyat hozhattam haza. Képek forrása: www.facebook.com/Búvárúszó vb/Eb Magyar éremtermés Arany Varga Krisztina (50 m uszonyos gyorsúszás, 100 m uszonyos gyorsúszás, 200 m uszonyos gyorsúszás - mindben egyéni csúcs), Kosina Gergő (50 m uszonyos gyorsúszás – új országos csúcs, 100 m uszonyos gyorsúszás – junior világcsúcs, felnőtt országos rekord, 200 m uszonyos felszíni úszás, 200 m uszonyos gyorsúszás – junior világcsúcs mindkét távon), Kosara Géza (800 és 1500 m felszíni úszás), Kardos Laura (800 m búvárúszás – junior országos rekord) Ezüst Kardos Laura (800 m felszíni úszás), Ladányi Réka (100 m uszonyos gyorsúszás) Bronz Kardos Laura (1500 m felszíni úszás), Pamuki Dávid (200 m uszonyos gyorsúszás, új egyéni csúcs), 4x100 m és 4x200 m felszíni  (Szabó Benjamin, Gruber Kornél, Kosina Gergő, Kosara Géza)