UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2013-07-22 00:21

Drámai végjáték

Egy ponttal megnyerte a belgák elleni drámai bronzmeccset a magyar férfi U20-as kosárlabda-válogatott a Romániában zajló B divíziós Európa-bajnokságon, ezzel 2007 után ismét a kontinens elitjében szerepelhet. K. D. Nagyot fordult a világ egy év alatt: a tavalyi Európa-bajnokságon szégyenszemre az utolsó helyen végzett a magyar korosztályos válogatott, vagyis a kontinens legrosszabb csapata volt, aztán idén, új szakmai stábbal és kicserélődött játékoskerettel kiharcolta a feljutást a legjobbak közé.

Váradi Attila játékosai nem bosszankodtak sokáig azon, hogy a szombati elődöntőben a britek ellen az utolsó negyedben elúszott a biztos feljutás: a belgák ellen talán az Eb legjobb kezdését produkálták. Szinte minden bement, így pedig nem is volt meglepő, hogy hat perc után már 19-8-ra vezettek a mieink. Az Allen, Markovics, Dobos trió vitte hátán a csapatot, majd a végén Kovács Ádám pontjai is fontosak voltak. A második negyedben csak annyi változás történt, hogy romlott a kiváló dobóteljesítmény, de így is tartotta előnyét a gyorsindításokat jól kihasználó csapatunk. A védekezéssel nem tudtak mit kezdeni a belgák, akik az első félidőben összesen 27 pontot szereztek. A szünet után is parádézott Allen és Markovics, 45-30 is volt állás, de ekkor feljavult a rivális játéka, és a hárompontosakkal felzárkózott. Nagy volt a rohanás, emiatt mindkét oldalon sokat hibáztak a játékosok, de sikerült 56-47-tel fordulni az utolsó etapra. Polyák László hármasával ismét tíz fölé nőtt a különbség, de a belga alakulat nem adta fel, és 12-4-es sorozattal megérkezett a magyar együttes nyakára. A mieink ellen sok szabálytalanságot ítéltek, a rivális pedig biztos kézzel dobta a büntetőket.
A hajrá izgalmasan alakult: két perc sem volt hátra, amikor 65-63-ra jöttek fel a belgák, de Allen kettese pontos volt. Két újabb belga büntetődobás után Polyák vállalta el a triplát, és milyen jól tette! Húsz másodperc, ötpontos előny – azonban az ellenfél még ekkor is ráijesztett a magyarokra. Mollekens támadólepattanót szerzett, majd két büntetőhöz jutott, amiből egyet kihagyott, de azt a labdát is a belgák kaparintották meg, kiosztották Vlamyncknak, aki bedobta a hármast. Nyolc másodperc maradt, és eggyel vezetett Váradi Attila legénysége. A szakvezető gyorsan időt kért, és rendezte a sorokat. A belgák kétszer szabálytalankodtak, de a labdát nem tudták megszerezni, így a magyar együttes 70-69-es sikerével Eb-bronzérmes lett – és 2007 után ismét feljutott a legjobbak közé.

Magyarország-Belgium 70-69 (23-14, 14-14, 18-20, 14-22) Magyarország: Polyák 6/6, Sinkovits, Markovics 27/9, Allen 18, Dobos 4. Csere: Kovács Á, 13/6, Simon K., Bognár K., Pongó Má. 2, Jakab, Czinger, Varga M. Vezetőedző: Váradi Attila. Belgium: Lecomte 20, Stas, Hazard 7, Mollekens 13/3, Francois 5. Csere: El Mahsini 3/3, Stevens 5, Schoepen 11/9, Pretto, Vlamynck 3/3, Henrard 2, Vezetőedző: Paul Vervaeck.