UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2013-07-22 20:59

Tanulságos világbajnokság

Több újdonsággal és sok hasznos tapasztalattal szolgált a speciális lebonyolítású wroclawi junior fallabda-világbajnokság, a mieink először indultak ilyen jelentős erőpróbán – mindjárt hárman. Ráadásul László Imre csapatvezetőt és a három fiatal részvevőt amerikai játékosügynökök is megkeresték.

reb Pusztán a részvétel is a magyar fallabdasport történelemkönyvébe kívánkozik, hiszen kevésszer fordult elő, hogy magyar játékos világbajnokságon indult volna (ilyen volt Krajcsák Márk szereplése 2002-ben, Indiában). László Imre csapatvezető még az indulás előtt azt nyilatkozta, hogy a nyolcad- vagy negyeddöntőbe jutást sem tartja kizártnak. Püski Lénárd és Papp Nándor Gergő sikerrel is vette az első fordulót a 128-as főtáblán (előbbi nem mindig jó játékkal, három játszmában, utóbbi küzdelmes, ötszettes mérkőzésen), ám a 64 között vereséget szenvedtek, Farkas Balázs pedig már elsőre kikapott. Azonban a küzdősportágakra hasonlító, speciális lebonyolítási rend miatt az alsó, vagy ha úgy tetszik, vigaszágon folytathatták. Négyen összesen 11 meccset játszottak, ami értékes tapasztalatokat jelentett a jövőt illetően.
„A különleges rendezés miatt még nem tudni, hogy pontosan ki hányadik helyen végzett, de nem ez a legfontosabb – mondta a csapatot vezető László Imre, női szövetségi kapitány. – A főágon nem sikerült messze jutnunk, de nincs hiányérzetem, mert nem vallottak szégyent a fiúk. Így is az erős középmezőnyben végeztek, ami nagy teljesítmény.” A legjobb 16-ba csak négy európai versenyző került be, a magyarok is többségében a kontinensen kívüli játékosokkal (indiai, kuwaiti, egyiptomi) találkoztak. László szerint az öreg kontinensen inkább a védekező játék jellemző, viszont az Európán kívüliek az agresszív, támadó felfogást részesítik előnyben – akárcsak a bírók (akikből három volt, ami szintén nem megszokott). Bár azt gondolnánk, a teniszhez hasonlóan kevés szerepe van a pálya mellett állóknak, a fallabdában sok pontot a bírók döntenek el. Wroclawban ők is a támadó játékot preferálták. „Noha a fiúknak szokatlan volt ez, kezdettől jól alkalmazkodtak a sok testi kontaktussal együtt járó játékhoz. Tanulságos volt a vb: fokozatosan nekünk is erre a stílusra kell átállnunk.” László arról is beszámolt, hogy őt és a játékosokat is megkeresték amerikai menedzserek: a velük való együttműködés kezdetben ugyan több pénzt vinne el, mint hozna, az már önmagában biztató, hogy fiataljainkra egyáltalán felfigyeltek.