UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2013-07-23 18:26

Várakozáson felüli helyezések

A július sikeresnek értékelhető, hiszen az Universiadén és az EYOF-on is jól szerepeltek  tornászaink. Kazanyban Vecsernyés Dávid nyújtón a hatodik, Utrechtben csapatunk a hetedik helyen végzett. Puskás Jenő utánpótlás szakágvezetővel tekintettük át a két világesemény magyar vonatkozású eredményeit.

Szegő Tibor Az időrendi sorrendet követve, először az egyetemi és főiskolai seregszemlén szereplő Vecsernyésről kérdeztem a szakembert, hiszen a Ferencváros Ybl Tervezőnél már egész kicsi korától figyelemmel kísérhette a most 22 éves tornász fejlődését.
Vecsernyés Dávid (Fotó: GJ Photo)
Vecsernyés Dávid (Fotó: GJ Photo)
– Dávid az utóbbi időben inkább a tanulmányaira figyelt, ami elismerésre méltó, ám nyilván nem érhetett volna el ilyen eredményt, ha hanyagolja az edzéseket. Meglepődött a hatodik helyezésén? – Fokozott figyelemmel készült az Universiadéra, a nyújtóra különösen nagy hangsúlyt fektettek edzőjével, Láng Gézával. Aki követi a fiatalok versenyeit, az észrevehette, hogy a gyakorlatában több új elem is helyet kapott. Én élőben néztem Dávidot az interneten, és úgy láttam, hogy a végére picit talán elfáradt, a leugrásnál volt egy kis hiba is. Mentségére szóljon, hogyha ez nincs, akkor sem tudott volna előbbre kerülni. Ez a helyezés nagyon szép, várakozáson felüli eredmény. (Vecsernyés gyakorlata megtekinthető itt) – Vecsernyés már a felnőttekkel készül. – Kovács István keretében ő a fiatalabb generációt képviseli, céljuk a világbajnokságra történő felkészülés. Az idei Universiade és a jövő évi csapat Európa-bajnokság egyaránt állomás az olimpiai kvalifikációs versenyek felé vezető úton.
Bilics Bence (Fotó: Bilics Józsf Bill)
Bilics Bence (Fotó: Bilics Józsf Bill)
– Az EYOF is bejött, hiszen tornában harmadszor vettünk részt ezen az eseményen és ha a finálét, meg az egyéni összetettet nézzük, akkor az ilyen jellegű versenyek legsikeresebbje volt az idei. – Kezdjük a csapattal! A helyezéssel elégedett vagyok. Ha viszont a pontokat és a rontásokat nézem, akkor az egyik szemem sír, a másik nevet, mert ebben a szoros versenyben nagyon kevés hiányzott az éremhez, nem lett volna elérhetetlen a dobogó. – Nézzük az egyéni teljesítményeket! – Dudás Norbert szerepelt talán a leggyengébben, rontott talajon, lovon, nyújtón. Betegség, kisebb sérülés is akadályozta, benne azért több van. Bilics Bence azt hozta, amit tud, míg Kardos Botond nagyon stabilan teljesített. Rajta már a felkészülési versenyeken látszott, hogy fokozatosan javul és kritikus helyzetekben is meg tudta csillantani valós tudását. Sajnos a torna olyan, hogy néha becsúszik egy-egy hiba, nos ő a csapatverseny során az ugrása végén letette a kezét, de ilyen mindenkivel előfordulhat. Jól teljesítettünk, a szerenkénti döntőben szereztünk negyedik, ötödik és két hetedik helyet is. – A válogatón arról beszélgettünk, hogy Bilics Bence ugrása nagyon kellene a csapatnak. Hogy sikerült?
Dudás Norbert (Fotó és főoldali kép: Bilics József Bill)
Dudás Norbert (Fotó és főoldali kép: Bilics József Bill)
– Semmi gond nem volt. Bence talajon és ugrásban maximálisan segített a csapatnak, érezhető volt a pontokon is a teljesítménye. Ami hiányzott, az Dudás hibátlan lógyakorlata, mert az lendített volna a csapaton és rajta is, mert az finálés gyakorlat, ha meg tudja csinálni. – A vezetés tehát elégedett a teljesítményekkel, de mit mondanak az edzők, akik a klubokban naponta dolgoznak a fiúkkal? – Kerekes Zsombor készíti fel Dudást és Bilicset. Előbbivel nem, de az utóbbival maximálisan elégedett, míg Reszeli Péter – Kardos Botond mestere – csupa jót mondott a KSI SE versenyzőjéről, hiszen ebből a társaságból kiemelkedett tanítványa. Visszatérve Dudásra, anyagerőben egyáltalán nincs lemaradva, sőt! Ám a gyakorlatok be kell tudni mutatni, és ebben fejlődnie kell. Tehetséges fiú, nem lesz vele gond. – Mi a következő feladat? - Augusztus 12-én találkozik a keret Tatán az alapozó táborban és megkezdődik a felkészülés a Gymnasiadéra, amit december elején rendeznek Brazíliában.