UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2013-07-31 16:12

Város-párosok

Szeged és a szerbiai Szabadka kerékpáros egyesületei EU-s pályázatot nyertek, a projekt célja az, hogy közelebb hozza egymáshoz a szomszédokat. „Túlmutat a kerékpársporton, emberi kapcsolatokat célzunk meg” – mondja a projekt magyarországi felelőse, Balázs Amand Tibor.

eFBé Cities 4 „Cycling Hungarian-Serbian borderless fun bike roadshow” (Városok a kerékpározásért magyar-szerb határokon átívelő szórakoztató kerékpáros roadshow) – így hívják a Szegedi Kerékpáros SC és a Szpartak Szubotica közös projektjét, amely az Európai Unió támogatásával valósulhat meg szeptemberben. Két hétvégén, várhatóan szeptember 14-15-én és 28-29-én két-két szerbiai, illetve magyarországi városban rendeznek nemcsak kritériumversenyt, hanem rengeteg családi programot is. Horgos és Szabadka (Horgos, Szubotica), valamint Kecskemét és Szeged lesz a helyszín, mindkét ország egy-egy hétvégén rendezheti meg az eseményt. Balázs Amand Tibor, a Szegedi KSC alelnöke, a projekt magyarországi vezetője honlapunknak kiemelte, a „Cities 4 Cycling” a kerékpársportot használja arra, hogy a szerb és a magyar sportbarátok közötti jó legyen viszony tovább szilárduljon. A két klub évtizedek óta több viadalon indít közösen versenyzőket mind a felnőttek, mind a korosztályos bringások között. A kerékpárosok számára a rendezvény jó alkalom lehet arra, hogy a balkáni háború előtt népszerű Szeged–Szabadka Tour újrainduljon.
– Az első pályázat, amit beadtunk, sikeres volt. A projekt határokon ível át, közösen pályáztunk a szerbekkel, közösen alakítjuk ki az egyes helyszínek napi programját is. Természetesen kiemelt célunk az is, hogy minél több fiatal kezdjen el kerékpározni, és maradjon is benne a sportágban, de a projektnek nem ez az elsődleges célja. Mostantól az a feladatunk, hogy a lehető legtöbb helyen felhívjuk az emberek figyelmét a rendezvényekre, nemcsak a helyi médiumokban, hanem a kedvelt közösségi portál, a Facebook segítségével mindenhol. A magyarországi helyszínek kiválasztásában fontos szerepet játszott, hogy olyan városokban rendezzék a programokat, amelyek közel vannak a határhoz, vagy autópályán könnyen megközelíthetők. Szeged adott volt, s Kecskemétre esett még a választás.
– Sűrű nap lesz mindkét magyarországi esemény, lévén gyermek- és családi programok sorát tettük a listára. Kerékpáros ügyességi verseny, bringás- és KRESZ-kvíz – ilyeneket gyakorta rendezünk. Látványos és kedvelt a görgős verseny is: két kerékpáros egymás ellen görgőzik, a közönség pedig minden adatot követhet a kivetítőn: sebesség, megtett kilométer stb. Természetesen a vérbeli kerékpárviadal sem maradhat el, kritériumversenyt rendezünk, lévén ez az utcai bringaverseny a nézők számára a leglátványosabb és legjobban követhető. Az országúti szakág mellé szeretnénk bevonni a többieket is, így freestyle- és triálbemutatót is tervezünk, de a hegyikerékpárosok sem maradnak ki a programból. Előzetes augusztusra: II. szegedi XCO és kerékpáros családi hétvége (augusztus 10-11.) A szombati napon bemutatkoznak a kerékpáros szakágak, valamint a gyerekeknek kerékpáros ügyességi verseny, terepkerékpár-futam lesz. Vasárnap a profiké a terep, valamennyi korosztály számára ekkor rendezik az olimpiaikrossz-viadalt. Bővebb információ az esemény oldalán ITT.