UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2013-08-07 16:42

Aranyálom (+ VIDEÓ)

Ötvenmillió forinttal támogatja a kormány a pénteken kezdődő U19-es fiú kézilabda-világbajnokság megrendezését. Az eseményt felvezető sajtótájékoztatón még kiderült: Kovács Péter szövetségi edző és csapata álma az aranyérem, de az alapvető cél, hogy minél tovább masírozzon az együttes.

UP-info Két nap múlva a Magyarország-Venezuela mérkőzéssel és a megnyitóval elkezdődik a felnőttekhez hasonlóan először 24 csapat részvételével zajló U19-es fiú kézilabda-világbajnokság. A magyar válogatott többszörös célt tűzött ki maga elé, erről Kovács Péter szövetségi edző beszélt: – Nagyon színvonalas világbajnokság elé nézünk, a mezőny kiegyensúlyozott, jók a ellenfelek. Az álmunk persze az, hogy világbajnokok legyünk, de az elsődleges cél minél tovább masírozzunk. Fontos, hogy olyan fiatalokat neveljünk ki, akik „már szagoltak puskaport”, értékes tapasztalatokkal mehetnek a felnőttek közé.
Kovács elmondta, hogy 46 edzésen és hat felkészülési mérkőzésen vannak túl. Ez utóbbiak ugyan nem úgy sikerültek, ahogy tervezték, ám a legfontosabb, hogy az éles meccseken teljesítsenek, hiszen, „hiába nyertük volna meg a korábbiakat, ha a vébén nem megy, akkor ott lennénk, ahol a part szakad”. A játékosként világbajnoki ezüstérmes szakvezető korábban, 2001-ben a női junior-válogatottat már vb-második helyig vezette, ezzel kapcsolatban Vetési Iván, a szövetség elnöke azt mondta: nem bánná, ha felül tudnák múlni ezt az eredményt. Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára bejelentette, hogy a kormány 50 millió forinttal támogatja a vb megrendezését. Ezt azzal indokolta, hogy a magyar kézilabdasport példaértékű, intenzív fejlődésen ment át az utóbbi időben, miközben utánpótlásbázisát is sikerült kiszélesítenie. Faluvégi Rudolf, a magyar U19-es csapat kapitánya szerint kedvező, hogy az első két mérkőzésükön könnyebb ellenfelek - Venezuela és Gabon - várnak rájuk. Ahogy mondta, nincsenek gyenge riválisok, ám ha az elején esedékes találkozókon elkapják a ritmust, akkor jól fel tudnak készülni a nehezebb ellenfelekre is. Borsos Attila, a vb szervezési feladatait ellátó cég ügyvezetője elmondta, hogy augusztus 23-ig a 14 versenynap alatt összesen 100 összecsapásra kerül sor, s a magyar válogatottnak van olyan mérkőzése, amelyre már szinte minden jegy elkelt. A vb 24 résztvevője négy hatcsapatos csoportban kezdi meg a küzdelmeket. A csoportok első négy-négy helyezettje jut a legjobb 16 közé, majd onnan a csapatok egyenes kieséses rendszerben folytatják a tornát. A csoportbeosztás: A csoport (Budaörs): Dánia, Egyiptom, Fehéroroszország, Japán, Szerbia, Chile B csoport (Budaörs): Svédország, Szlovénia, Katar, Tunézia, Dél-Korea, Románia C csoport (Érd): Spanyolország, Horvátország, Argentína, Brazília, Angola, Franciaország D csoport (Érd, Budaörs): Németország, Ausztria, MAGYARORSZÁG, Norvégia, Venezuela, Gabon A magyar válogatott csoportmérkőzései: augusztus 9. 18.45, Budaörs: Magyarország-Venezuela augusztus 11. 18.15, Érd: Gabon-Magyarország augusztus 13. 18.30, Érd: Ausztria-Magyarország augusztus 14. 18.15, Budaörs: Magyarország-Németország augusztus 16. 18.30, Érd: Magyarország-Norvégia