UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2013-08-12 21:33

A nyolcadik győzelem

Mindegyik hazai felkészülési meccsét megnyerte az U18-as leány kosárlabda-válogatott. A nyolc találkozó értékét növeli, hogy A csoportos csapatok és az augusztus 15-én kezdőd B csoportos Európa-bajnokság két favoritja ellen is sikerült diadalmaskodni. Vasárnap a legnagyobb esélyest, a belgákat sikerült legyőzni 13 ponttal.

UP-info „Ez lesz az igazi felmérő” – vélekedett szinte mindenki a miskolci Generali Aréna nézőterén a magyar csapat utolsó felkészülési mérkőzése előtt. Az a Belgium volt az ellenfél, amely főleg az A csoportban szerepel, és ott is a legjobbak közé tartozik. Ez a korosztályuk (az 1995-ben születettek) két évvel ezelőtt Európa második legjobb csapata lett az U16-osok mezőnyében. A mi lányaink akkor a 12. helyen végeztek, tegyük hozzá: nem kis szerencsével. A találkozó belga kosárral indult, de Böröndy Vivi büntetőivel hamar egyenlítettünk (4-4). Sőt, sikerült meglógni a bordómezesektől, a 11-6 szinte már varázslatosnak tűnt. Valóban, az ellenfél ugyanis a negyed közepén olyan 3 percet produkált, amely sztárcsapathoz méltó. 14 pontos rohanásuk után, már 19-11 volt oda, és csak Horváth Betti triplája miatt nem csüggedtek el a lányok az első negyed végén. Peresztegi mester bizony a belgák mezét időző fejszínnel magyarázott és ez hatott. 5 perc fordítottak a mieink (30-28), ebben a kiválóan centerező Dobos Ági, valamint a zsinórban 7 pontot dobó Szörényi Laura játszotta a főszerepet. A szünetben mégis Belgiumnál volt az előny, hiszen színes bőrű játékosaik elképesztő magasságokba emelkedtek egy-egy lepattanó után, és így sok másodszándékú kosarat tudtak elérni. Ráadásul mintha idegenben játszott volna a magyar válogatott, már ami a bíráskodást illeti. Ráadásul az ezt szóvá tevő magyar kapitány még sportszerűtlen hibát is kapott reklamálásért, azaz a 15 perces szünet után nem mi, hanem a belgák dobtak büntetőket, majd hozhatták játékba a labdát. Ez végkép felpaprikázta a magyarokat. Horváth Betti újabb két hármassal büntetett, és máris 6 pontos előnnyel várhattuk az utolsó tíz percet. A csapdázós védekezés felőrölte az amúgy szédületesen gyors belga kisembereket (56-45). Az utolsó két percben már volt 16 pont is közte, amit csak dudaszós (szerintünk azon bőven túli) hármassal tudtak kozmetikázni a vendégek. A belga válogatott várhatóan ellenfél lesz az augusztus 15-én kezdődő Európa-bajnokságon, hiszen a középdöntőben találkozhatunk velük. Az a meccs a legjobb négybe jutásról is dönthet, tehát fontos volt a mostani erőfelmérő. Csütörtökön Skócia ellen kezd a magyar válogatott Miskolcon. A felkészülési meccsek után pedig már nem csak az elvakult szurkolók, hanem a higgadtabb magyar játékosok is a feljutásról, azaz éremszerzésről beszélnek. Úgy tűnik, reálisan.

Magyarország-Belgium 64-51 (14-19, 19-16, 16-8, 15-8) Miskolc, 250 néző. V: Földházi, Lónáth, Vaszi Magyarország: Nagy D. 4, Raus, Böröndy 10, Varga B. 2, Dobos Á. 16-csere: Bodnár F 2., Sikora 3, Szörényi 11/3 , Pogány 1, Zsilinszki, Horváth B. 15/9