UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2013-08-18 21:53

Egy álommal kevesebb

A szokásos „futás az eredmény után” és a technikai hibák sora megpecsételte a magyar válogatott sorsát: 25-23-ra alulmaradt Spanyolországgal szemben a nyolcaddöntőben az U19-es fiú kézilabda-világbajnokságon Érden. A hazai együttes így a 9-16. helyért folytathatja.

reb Kétség sem férhet hozzá, a világbajnokság eddigi legfontosabb mérkőzésére készült a magyar válogatott. A csoportban a két kötelező győzelmet hozta Venezuela és Gabon ellen, Ausztriával drámai körülmények között döntetlen játszott, viszont az Európa-bajnok németek ellen simán kikapott, majd a norvégokkal szemben – ugyan feljavult játékkal – ismét alulmaradt. A legjobb nyolc közé jutásért következhetett az a spanyol gárda, amellyel a vb-t megelőzően három felkészülési találkozót is vívott Kovács Péter csapata (mindannyiszor kikapott). Noha Isidoro Martinez még a vb-t felvezető sajtótájékoztató arról beszélt, szíve szerint a döntőben találkozna csak a magyarokkal, a két együttes eredményei ezt meghiúsították.
Noha az első félidőben egyetlen olyan pillanat sem akadt, amikor a hazaiak vezettek volna, valahogy mégis úgy éreztük, ez a magyar válogatott más, mint a korábban látottak. Bár csak próbálta beérni a spanyol armadát, a tűz, a lelkesedés végig benne volt. Az első 15 percben nem is vezetett egy-két gólnál többel az ellenfél. A kapuban Borbély Ádám komoly tartást adott a csapatnak: két büntetőt is megfogott, szélről sem vették be könnyen a kapuját, és néha a remek spanyol átlövéseknek is útját állta. Eközben elöl a csapatkapitány Faluvégi Rudolf fontos pillanatokban talált be, és Bujdosó Bendegúz hetest értékesített (ami a korábbi meccsek tapasztalatai miatt külön kiemelendő). Noha a norvégok ellen produkált játék javult, támadásban ez még mindig kevés, ráadásul Jon Azkue Saizart sem sikerült tartani, így hat találatának (is) köszönhetően ötgólos spanyol előnnyel vonultak pihenőre a felek. Szegény, szegény Törteli Koppány… Alig kezdődött el a második félidő, máris kiállították, immár harmadszor, így aztán percekig fejére húzott mezzel búslakodott a piros lappal kiküldött játékosnak kijelölt helyen… Lemaradt Borbély hetesvédéséről, és a frissen beálló Gidai Máté két találatáról. Közben a spanyolok sem álltak le a gólgyártással, 18-11-re is elhúztak. Hiába a sok önjelölt edző „biztatása”, Kovács nem hívta padhoz a fiait, inkább Nagy Szabolcsot lövették a társak – és milyen jól. Zsinórban három góljára (18-14) Martinez reagált időkéréssel. Faluvégi és Gida eredményes összjátéka után Adrian Fernandez Clemente megtörte a magyar lendületet, de csak pillanatra: Gidai ismét eredményesen rohant Ignacio Biosco Garcia kapuja felé (19-16).
Csak hát míg a magyar csapatban nem működött túl jól az irányító-beálló, átlövő-beálló kapcsolat, a spanyoloknál Plaza már az első játékrésztől kezdve szállította a heteseket, kiállításokat. Nem apadt a spanyol előny, Guillen Lozano Figuerola "lőtte be" magát, így nyolc perccel a vége előtt, hatgólos hátrányban úgy éreztük, ehhez a fordításhoz csoda kell. (Ekkor már a közönség is inkább a bírói ítéletek kifütyülésére, mint szurkolásra koncentrált, és arra, hogy lefújás előtti távozással ússza meg a tumultust…) A végén ugyan még a vb közben becserélt Holló Márk is bemutatott néhány szép védést, Nagy Szabolcs pedig tetszése szerint lőtte át a spanyol falat, de későn jött a feltámadás. Ahogy a vb eddigi összes meccsén, itt is felőrölte a magyar csapatot, hogy a pontatlanságok és technikai hibák miatt folyamatosan az ellenfél vezetett. A csoportkörben mutatott játék alapján talán az lett volna a varázs, ha nyer a magyar csapat. De nem nyert, így hétfőn a 9-16. helyért folytathatja. U19-es fiú kézilabda-világbajnokság Spanyolország-Magyarország 25-23 (14-9) Érd, 1800 néző, vezette: Julian Lopez Grillo, Sebastian Lenci (argentin) Spanyolország: Guardia – Sanchez-Migallon 2, Plaza Jimenez 3, Marquez Coloma 1, Pineiro Martin, Lozano Figuerola 6, Carmona Augustin 2. Cserék: Fernandez Clemente 4, Azkue Saizar 7, Perez Lopez. Szövetségi kapitány: Isidoro Martinez. Magyarország: Borbély – Bujdosó 2, Faluvégi 2, Bánhidi 1, Fekete, Nagy 7, Bohács 1. Cserék: Holló (kapus) Törteli, Stranigg 1, Gidai 5, Kovacsics, Fekete 3, Horváth 1. Szövetségi edző: Kovács Péter. Kiállítások: 6 perc, ill. 12 perc Hétméteresek: 3/6, ill 1/3 Az eredmény alakulása: 5. perc: 3-2, 10. perc: 6-3, 16. perc: 8-6, 20. perc: 10-7, 25. perc: 11-7, 30. perc 14-9, 36. 18-12, 44. perc: 21-16, 50. perc: 23-18, 55. perc: 25-19. Törteli Koppány sorozatban harmadik meccsén „pontozódott ki”, és önkritikusan nyilatkozott honlapunknak: „Nem lehet véletlen, valamit muszáj csinálnom, mert ez a jövőben nagyon nem lesz jó így… A spanyolok az elejétől vezettek, nem először kezdtünk ilyen tompán meccset. Borzasztóan sajnáljuk, mert a közönség végig fantasztikusan szurkolt, szerettük volna jó eredménnyel megörvendeztetni őket. Most értékeljük a mai játékot, aztán pihenés, hogy a helyosztón a lehető legjobban végezzünk.”
Stranigg János is elsősorban a közönség miatt sajnálta a nyolcaddöntős vereséget: „Mindannyian először szerepelünk ilyen tornán, egészen lenyűgözött minket, ahogy szurkoltak nekünk, hatalmas köszönet érte! Ezért is bánt, engem is, a csapatot is, hogy nem sikerült jobb játékkal előállnunk. Megint az elején rontottuk el, a rengeteg technikai hiba miatt futottunk az eredmény után. Hiába jöttünk fel a második félidő elején, befogni nem tudtuk az ellenfelet. Ha tudnám, miért nem állt össze a játékunk, hogy miért nem jött ki az elvégzett munka és a tudás legjava, akkor most nem vesztesen hagyjuk el a pályát. Készültünk, videóztunk, motivációs videókat is néztünk, mégsem jött össze. Holnapra igyekszünk összekapni magukat!” Faluvégi Rudolf csapatkapitány a pozitívumokat is megemlítette. „Valamiféle lámpaláz van bennünk, amit nem tudunk levetkőzni, hogy nehezen kezdjük a meccseket. Magamon ezt nem érzem, én ilyen szempontból hedonista vagyok, élvezni akarom a játékot. Vereség után persze nehéz annak örülni, hogy értékes tapasztalatokat szereztünk, hogy ezek segítségével fejlődhetünk csapatként és egyénileg egyaránt. Viszont kialusszuk magunkat, és tanulunk belőlük A helyosztón meg akarjuk szerezni a kilencedik helyet, már csak a remek közönség miatt is, amelynek nem tudunk eléggé hálásak lenni a biztatásért." Isidoro Martínez spanyol szövetségi kapitány a világbajnokság hivatalos honlapjának: „Fegyelmezetten és taktikusan kellett játszanunk, mert a magyarok erősek, és nehéz lett volna nyerni, ha felvállaljuk az egy az egy elleni csatákat. A meccs elején sikerült kellemes előnyt kiépítenünk, amit meg tudtunk tartani. A magyarok hazai pályán játszottak, remek hangulatban, ami mentálisan egyáltalán nem volt egyszerű a mieinknek, úgyhogy nagyon elégedett vagyok a sikerrel. Elkövettünk néhány hibát, de a legfontosabb, hogy bejutottunk a negyeddöntőbe.”

Nyolcaddöntők eredménye Svédország-Fehéroroszország 31-21 (17-11) Franciaország-Norvégia 25-35 (13-21) Ausztria- Horvátország 25-29 (11-13) Dánia-Romána 35-14 (15-8) Szlovénia-Egyiptom 33-29 (15-13) Németország-Brazília 20:45-kor kezdődik Szerbia-Katar 20:45-kor kezdődik