UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2013-08-28 12:14

Bronzkorszak, jövőkép

Két világversenyről is bronzéremmel tért haza a leány U16-os kosárlabda-válogatott, ezzel messze a legeredményesebben szerepelt a korosztályos csapatok közül. Mészárosné Kovács Andrea szövetségi edző szerint a mentális erő és a hosszú kispad volt a siker titka. K. D. Mozgalmas és eredményes nyáron van túl az U16-os válogatott. Mészárosné Kovács Andrea együttese a hollandiai Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, majd a bulgáriai Európa-bajnokságon is harmadik lett. Ebben a korosztályban 37 éve után szerzett ismét érmet magyar csapat. Sőt! A magyar női kosárlabda képviselői az 1991-es felnőtt Eb-bronz után először most állhattak dobogóra mértékadó eseményen. – Nagy várakozással indultunk az EYOF-ra, ugyanis korábban még nem vettünk részt ezen a versenyen – kezdte értékelését a szövetségi edző. – Az erős csoport miatt nem lehettek vérmes reményeink, de a lányok rácáfoltak a várakozásokra, és jó eredményt értünk el. Fontos volt, hogy öt kemény mérkőzéssel hangoltunk az Eb-re. Inkább erősebb ellenfelekkel mérkőzzünk, akár a vereséget is felvállalva, mert ebből tudunk tanulni. A harmadik hely megszerzése mellett fontos volt, hogy fel tudtuk mérni a riválisokat is, a spanyol csapat kivételével. Róluk csak annyi információnk volt, amennyi a két decemberi felkészülési meccs alapján kiderült. Az EYOF után még egy hétig készült a válogatott az Eb-re, Mészárosné szerint mindenki fokozott erőbedobással folytatta a munkát. – Az EYOF nagy lendületet és önbizalmat adott. Levontuk a tapasztalatokat, megvizsgáltuk a hibákat, és sokat dolgoztunk a videoelemzésen. Megbeszéltük a játékosokkal, hogy mire kell jobban odafigyelni.

Bulgáriában kiderült, volt hatása a megbeszéléseknek, ugyanis magabiztos győzelmekkel meneteltek a lányok. Összeállt a védekezés és a támadójáték is. – Jobban gyakoroltuk, hangsúlyoztuk a védekezést, mert összességében ez egy támadó szellemű csapat, amelyben több játékos is alkalmas arra, hogy 15-20 pont körül is dobjon egy-egy mérkőzésen, ezért nem lehetett külön készülni ránk. A szakvezető elismerte, az EYOF után már csalódott lett volna, ha a válogatott nem jut el a legjobb négy közé az Eb-n. – Olyan csapat jött össze, amelyben a játékosok elhitették egymással, hogy igenis ott a helyük a legjobbak között. Végig úgy éreztem, hogy fizikálisan mindenki mérkőzésről mérkőzésre fárad, mentálisan azonban nagyon tudtak koncentrálni a fontos találkozókra, és ami tőlük tellett, megtették a lányok.
A siker egyik kulcsa az erős kispad volt, ezt a nemzetközi szövetség honlapja is megemlítette. – Főleg az előző évi helyzettel összehasonlítva sokkal több embert tudtam játszatni úgy, hogy a csapat tudta tartani az eredményt, és szinte észre sem lehetett venni a játékunkon, ha cseréltünk. A mi cserepadunk hosszabb volt, mint az átlag és ebből profitáltunk, többet tudtak pihenni a meghatározó játékosok. A bronzérem kétségtelenül remek eredmény, azonban Mészárosné Kovács Andrea fejében továbbra is ott motoszkál a gondolat: másként is alakulhatott volna a spanyolok elleni elődöntő, amelyet egy ponttal veszítettek el a mieink. – Június óta a spanyol csapatot akartam megverni. Kezdek már felengedni és igazán örülni a harmadik helynek, de az a meccs továbbra is fájó emlék. Bár a spanyol csapat profibb, jobb is talán, mint mi. Nem sikerült élni a kínálkozó lehetőséggel. A szerencse és a játékvezetés sem állt mellénk. A siker ellenére egyelőre nem tudni, hogy a tréner folytathatja-e a munkát a korosztállyal, amely egyébként a harmadik hellyel a jövő évi U17-es vb-re is kvalifikálta magát. – Bárkinek szívesen segítek, ha szüksége van rá, a lényeg az, hogy jól szerepeljenek a lányok, akik egyre jobban a szívemhez nőnek. Én az ő és a magyar kosárlabdázás sikereit kívánom! Hogy hosszú távon mekkora lökést adhatnak a női kosárlabdának a mostani sikerek, és hányan kerülhetnek be pár éven belül a felnőtt válogatott keretébe, arról az edzőnő így vélekedik: – Az utánpótlás szinten kimagaslóan teljesítő játékosoknak mintegy fele felnőtt korára általában nem jut el a válogatottságig, vagy valami miatt abbahagyja, lemorzsolódik, így nem marad együtt a csapat sem. Reméljük, hogy ez most nem így lesz, mert összességében ez egy jó generáció, főleg az elmúlt évekhez viszonyítva. Itt tényleg van néhány játékos, aki alkalmas arra, hogy meghatározó tagja legyen a felnőtt válogatottnak is. Ebben nagy a felelősségük a szakembereknek. Sokat jelenthet a jövőjüket illetően a fiatalok kötelező NB I-es szerepeltetése is.