UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2013-09-02 16:17

Olasz a szupercsapatban

Nagy örömmel és lelkesedéssel várták Olasz Annát a társai az Arizona State University-n, amikor lassan két hete újdonsült Európa Kupa-győztesként megérkezett Tempébe. A 20 éves kiválóság honlapunknak elmondta: hamar beilleszkedett, a gyönyörű kampuszon és a „szuper csapatban” is az fogadta, amire számított.

reb Majdnem két hete él az Egyesült Államokban Olasz Anna, a Haász SZUE húszéves hosszútávúszója, aki az Arizona State University-n kezdte meg egyetemi tanulmányait. Korábban már elmondta honlapunknak, a döntésben az is nagy szerepet játszott, hogy kiváló körülmények között edzhet. Mielőtt új helyéről kérdeztük volna a fiatal tehetséget, kíváncsiak voltunk, hogyan emlékszik vissza a számára oly sikeres barcelonai világbajnokságra (5. lett 10 kilométeren).
– Ha a barcelonai napokra gondolok, mindig az jut eszembe, hogy egyszerűen minden összejött. Csak pozitív emlékeim vannak a versenyről – válaszolt érdeklődésünkre Olasz a tengerentúlról. – Persze, eszembe jutott az ötödik hely után, hogy milyen közel volt a dobogó, de ezt azóta elhessegettem, és csak örülök a sikernek. A szezon ezzel közel sem ért véget, mert hátra volt még a spanyolországi Európa Kupa-futam, majd a sorozat döntője Hamburgban. Ahhoz képest, hogy az idény elején a sűrű program láttán még az sem volt biztos, hogy egyáltalán végigcsinálja (öt állomásból hármon kellett ott lenni, hogy indulhasson a döntőn), a német kikötővárosban Anna Európa trónjára ült. – A vébé után persze nem volt könnyű újra motiváltnak lenni, ami a spanyolországi futamon meg is látszott, de utána össze tudtam szedni magam. Hamburgban nagyon hideg volt, amitől kicsit elszoktam, ám szerencsére tudtam olyan tempóban úszni öt kilométeren, hogy ne fázzak. A hosszabb, tízkilométeres távon pedig az idő volt a lényeg, a kettőt összeadva jött ki az elsőségem, aminek persze nagyon örültem. Ilyenkor már tényleg azt várnánk, jön a jól megérdemelt pihenés a család és barátok körében, de nem így következett. Anna kerek kilenc órát töltött Magyarországon, hogy aztán útnak induljon az Egyesült Államok legnépesebb egyetemére (ahova korábban egyébként Kovács Ágnes és Czene Attila is járt). Szerencsés és átaludt repülőút után érkezett meg Tempébe. – A kampusz gyönyörű, s bár az időjárás nagyon meleg, azért elviselhető. Az egyetem klassz, minden segítséget megadnak, hogy a sportolók az iskolában is jól teljesítsenek. Az itteni edzőm erre hangsúlyt fektet, így mi, úszók több töltünk kötelezően tanulással, mint bármelyik másik sportág képviselői. Tíz órát felügyelnek, de persze ennél jóval többet fordítunk rá. És persze az úszáshoz is minden adott. A nagy, 43 fős, jórészt Annához hasonló korú úszókkal egyelőre a medencés versenyekre készül, ám bőven lesz lehetőség nyíltvízi úszásra is az ott található tó miatt. – Szuper a csapat! Ilyen rövid idő alatt is tapasztalhattam, hogy mindenki motiválja, húzza a másikat. Ráadásul nagyon kedvesen fogadtak, olvastak az Európa Kupa-sikeremről és mindenki gratulált hozzá.