UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2013-09-19 16:24

Bodrogiék nyomdokain

Világbajnokságra készül az országúti ifjúsági válogatott: szeptember 22-29. között Olaszországban, Firenze környékén rendezik (a felnőttekével és az U23-as korosztályéval együtt) a kerékpárosok nagy erőpróbáját. A kvalifikáció során mind az ifik, mind a felnőttek bizonyították, hogy igenis lehet jövője nálunk is a sportágnak.

eFBé „A kilencvenes éveket, Bodrogi Laciék generációját idézik az ifik idei eredményei” – kezdi az év eddigi versenyeinek összegzését Somogyi Miklós, a KSI szakosztályigazgatója, az U19-es fiúválogatott szövetségi kapitánya. Nem véletlenül Bodrogi a jó példa: 1997-ben volt második az U23-as vb-n az időfutamban, de már egy évvel előtte rajthoz állhatott Atlantában az olimpián. Az azóta francia színekben versenyző klasszis eredményeit közelíti Pelikán János (Cube-Balaton Team) és Varró Gergely (KSI): mindketten álltak idén nemzetközi verseny eredményhirdetése során a dobogón. Sőt, az Oberösterriech Rundfahrton a többiek is ugyanezt produkálták: Móricz Dániel , Rózsa Balázs, Ruttkay Zoltán (mind KSI) és Nagy Olivér (Szekszárdi Szabadidős KE) bronzot érő helyen végzett válogatottal (28 csapat indult).
– Az ifjúsági Világkupa-sorozatban a magyar válogatott összetettben még soha nem állt ilyen előkelő helyen, a jó eredményeknek köszönhetően négy versenyzőnk indulhat az olaszországi világbajnokságon. Az időfutamban Pelikán János lesz a magyar induló, míg a 140 km-es mezőnyversenyen nemcsak ő, hanem Rózsa, Varró és Móricz is nyeregbe pattan. – Az időfutamról annyit, hogy Pelikán indul egyedül, voltak szép eredményei az idén, bár az Eb nem úgy sikerült neki, ahogy szerettük volna. A mezőnyversenyben neki is és Varró Gergelynek is minden esélye megvan arra, hogy az első ötvenben legyen. Rózsa Balázs erőssége az állóképessége, tőle azt várom, hogy a mezőny középső részében teljesítse a viadalt. Móricz Dániel az egyetlen elsőéves, ő fejlődött a legtöbbet idén.

A szövetségi kapitány ajánlása alapján szeptember 24-én, az időfutamversenyben Pelikán János indul, 28-án az országúti mezőnyversenyben Pelikán János, Rózsa Balázs, Varró Gergely és Móricz Dániel. A tartalék: Lengyel Zoltán (Pécsi KE).

Az ifik mellett szólni kell az olasz-magyar kontinentális csapatról is. Az Utensilnord-Ora24.eu olyat tett, ami magyar csapatnak korábban még nem sikerült: kijutott a csapatversenyre. Szeptember 22-én ország-világ láthatja Cador Ridát, Dér Zsoltot és Lovassy Krisztiánt. Az U23-asok között az időfutamban pedig azt a Kenyeres Ábelt, aki szintén a klub versenyzője és a csapat elsőszámú tartalékja.