UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2013-09-29 10:10

Majdnem sikerült

Nem állt messze az U16-os magyar leánycsapat a bravúrtól, hogy legyőzze az 1. kiemelt orosz válogatottat a korosztály világbajnokságának tartott tenisz Fed-kupán. Stollár Fanny és Bondár Anna azonban elveszítette a két egyest, s ezzel az elődöntőt, így vasárnap az Egyesült Államok következik a bronzéremért.

reb „Hát, majdnem megvolt – sóhajtott fel honlapunknak Faludi Levente szövetségi kapitány az elveszített világbajnoki elődöntő után. – Mind a két lány közel állt ahhoz, hogy megfogja ellenfelét. Ha csak egyiknek is sikerül, valószínűleg a párost hoztuk volna, mert szerintem ebben a mieink felülmúlják az oroszokat.” Bánata nem véletlen, hiszen mindegyik egyes három játszmában dőlt el San Luis Potosiban. Elsőként Stollár Fanny lépett pályára, és szenvedett 6-4, 2-6, 6-0-ás vereséget Veronika Kudermjetovától.
„Fanny aránylag jól tartotta magát az első játszmában, annak ellenére, hogy nehéz volt megérezni a játék ritmusát: az orosz lány már az első labdából nyerőt akart ütni, és ez vagy bejött neki, vagy sem. Szervából továbbra is nagyon sok pontot nyert Kudermjetova, annak ellenére, hogy nem volt olyan pontos, mint az Európa-bajnokságon. Fanny stabilabban játszott, a viszonylag hosszabb labdamenetekből ő jött ki legtöbbször győztesen. A második szettben már a fogadások is jobban mentek, bár a túloldalon is kevesebb első szerva jött be, és Fanny kétszer is elvette az ellenfél adogatását. Sajnos, a döntő játszmában megint nagyon jól kezdett az orosz, és nemcsak a szervái voltak pontosabbak, hanem az alapvonal-játéka is. Zsinórban kétszer is elvette Fanny adogatását, a sajátját magabiztosan hozta, és innét már nem volt visszaút.” A második mérkőzésen élt a reményt, hiszen Bondár Anna elsöprően kezdett, ám végül 1-6, 6-2, 6-4-re kikapott a junior-világranglista ötödik helyén álló Darja Kaszatkinától. „Anna fantasztikusan rajtolt, nagyon meglepte az oroszok első számú játékosát. Remekül szervált, és az alapütései is könyörtelenül jöttek, rengeteg nyerővel még az alapvonal mögül is. A második játszmára az ellenfél már kezdte felvenni  a ritmust, és Anna is puhult kicsit. A nyerők sem voltak már olyan élesek, és az orosz lány nagy küzdéssel legtöbbször tudta semlegesíteni Anna gyorsításait. Néhány kritikus helyzetből Anna jött ki vesztesen, és ez rányomta a bélyegét a játszmára. A döntő szettben Anna ismét megpróbálta összekapni magát, és megint voltak jó gyorsítások, de sajnos nem olyan arányban, mint az első játszmában. Anna kis rosszullétre is panaszkodott. Fej-fej mellett haladtak, de az elveszített adogatást nem tudta ledolgozni. A labda puhulásra egyébként nem panaszkodhattunk, mert 11-13 játékonként cserélték. Így aztán a páros előtt eldőltek a lényegi kérdések: Stollár és Stolmár Rebeka 7-5, 6-1-es sikere már csak a szépítésre volt elég, a továbbjutásra nem. Az ellenünk már a svájci Eb-döntőben is győztes oroszok jutottak a fináléba, a magyar trió pedig vasárnap az Egyesült Államok ellen a bronzéremért játszhat. „Párosra nem volt könnyű fölállni, mert mindenkit nagyon megviselt a vereség. De becsületükre legyen mondva a lányoknak, összekapták magukat, és remek játékkal megverték a sportszerűtlenül és nagyképűen viselkedő oroszokat. Ez legjobban az edzőre volt jellemző. Rebekát is dicséret illeti, mert nagyon jól helyt állt a párosban, óriásit küzdött. Nagyon bízom benne, hogy a lányokban lesz annyi akarat, bizonyítási vágy és kitartás, hogy megszerezzék a bronzérmet."