UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2013-10-13 14:24

Guczoghy György visszatért

Újra a magyar tornáért dolgozik a korábbi többszörös Európa-bajnok, világbajnoki és olimpiai érmes Guczoghy György, szövetségi utánpótlás-vezetőként segítve a sportágat. Korábban ezt a posztot, Héraklész-vezetőedzőként, Puskás Jenő töltötte be, aki utánpótlás-kapitány lett.

Szegő Tibor A Központi tornacsarnokban rendezték a kadet és ifjúsági fiúk egyéni országos bajnokságát, ahol feltűnt egy régi ismerős, aki annyi örömet szerzett a magyar közönségnek, hiszen 1981-88 között megszakítás nélkül nyerte a magyar bajnoki címeket, és a nemzetközi eredményei is elismerésre méltóak voltak. Az utóbbi időben keveset hallottunk róla. Ő Guczoghy György, aki a jövőben a fiú- és leány-utánpótlás ügyes-bajos dolgait gondozza. – Örömmel látom a csarnokban. Mi járatban? – A Magyar Olimpiai Bizottság engem bízott meg, hogy utánpótlás-vezetőként segítsem a sportágat. Az utóbbi időben kiestem a tornából, és most veszem fel a szálakat. Magyar Zoltánnal egyeztettem, aki szerette volna, hogy visszatérjek, én pedig boldogan vállaltam. Örülök, hogy átadhatom azokat a tapasztalatokat, melyeket versenyzőként szereztem. Most tekintjük át a teendőket Puskás Jenővel, aki folyamatosan adja át a feladatokat, és aki óriási ismeretek birtokában van,
Puskás Jenő
Puskás Jenő
– Hogy fogadta a szakma és a versenyzők? – Mindenki örül, és ez így is van rendjén. A fiatalok tudják, ki vagyok. Most nekem kell pótolnom az elmaradásomat, hogy a meghatározó tornászokon kívül, a többieket is megismerjem. – Úgy tudom, hogy a fiúk mellett a lányok felügyelete is önhöz tartozik. – Igen, és itt van is gondom, mert a női tornát nem kísértem figyelemmel. Szép lassan minden klubot végigjárok, képbe kerülök. – A női szakágban feltűnt az a csiszolatlan gyémánt, akiből Ónodi Henrietta szintű tornász lehet. A MOL Tehetségtámogató Programban részt vevő, tizenhat éves Makra Noémi, éppen egy hete remekelt a felnőttek között az antwerpeni világbajnokságon. – Noémi edzői kiválóan dolgoznak. Szakmailag megkérdőjelezhetetlen munkát végeznek. Én akkor tudok segíteni, ha gondok merülnek fel a felkészülésével kapcsolatban. Nagyon bízom benne, hogy fejlődése töretlen marad, és rengeteg örömet szerez a magyar szurkolóknak olimpiákon, világ- és Európa-bajnokságokon. Mindenkivel leülök, és remélem, őszintén elmondják a gondjaikat.

Guczoghy György nemzetközi eredményei Olimpia. 1980: Moszkvában tagja volt az olimpiai bronzérmes csapatnak. 1988: Szöulban csapatban hatodik lett, egyéniben nyolcadik helyen zárt. Világbajnokság. 1981: lólengésben bronzérmes. Az 1983-as budapesti vb-n ezüstérmes lólengésben, egyéni összetettben 5. 1989: csapatban 5. Európa-bajnokság. 1979: lólengésben aranyérmes, egyéni összetettben 19. 1981: lólengésben aranyérmes, egyéni összetettben 6., talajon 6. korláton 5. nyújtón 4. 1983: lólengésben aranyérmes, egyéni összetettben talajon, gyűrűn és korláton bronzérmes, ugrásban 7. 1985: lólengésben ezüstérmes. 1987: egyéni összetettben bronzérmes. 1989: csapatban 5.

Az egyéni bajnokságon a versenyt figyelte Puskás Jenő is, aki immáron szövetségi kapitányként értékelte a fiatalok teljesítményét, és beszélt új pozíciójáról: – Érezni a fiúkon, hogy az idény elején járunk. Talán az meglepetés, hogy Kardos Botond többet rontott. Ezzel szemben... Sérült is volt, és a nyári EYOF után a sportolók hosszabb pihenőt kaptak, így később kezdték meg a felkészülést, ami meg is látszik a jelenlegi teljesítményükön. A Gymnasiade november 27-én kezdődik Brazíliában, addig van még idejük, hogy behozzák a lemaradást. Öt fiú utazik, négyen tornáznak, ebből a legjobb három eredménye számít.
(balról) Kardos Botond, Dudás Norbert, Bilics Bence
(balról) Kardos Botond, Dudás Norbert, Bilics Bence
– Mikor jelöli ki a november 1-jén, a csehországi Liberecben kezdődő ORV-n induló csapatot? – Jövő héten Tatán edzőtáborunk, majd az egyik svájci regionális központtal lesz közös versenyünk. Azt követően nevezzük meg az indulókat. – Hogy szerepeltek a kadet korúak? – Minden versenyen látom a fejlődést. A mai már jobban sikerült, mint a korábbi. A Sport XXI-program segítségével egyre több gyerek kezd tornázni, és ennek eredményei rövidesen kézzelfoghatóak lesznek. Folyamatosan újabb városok kapcsolódnak be a sportágba, így a bázisunk egyre nő, s ez örvendetes. – Mennyiben változott meg a feladatköre azzal, hogy szövetségi kapitány lett? – Guczoghy Gyurival folyamatosan együtt dolgozom, mindenben segítek neki. Számomra könnyebbség, hogy bizonyos feladatokat átvesz. Ami lényeges: a szakmai munka változatlan feltételek mellett zajlik. Eredmények itt. Galéria itt.