UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2013-10-14 14:20

Néhány nandzsingi kvóta már elkelt

Noha még zajlik a kvalifikáció, három sportágban már biztosan indulnak fiatal tehetségeink a jövő évi nandzsingi ifjúsági olimpián. Ez az örömteli tény, valamint a szocsi téli ötkarikás játékok és a kiemelt edzői program tapasztalatai is szóba kerültek a Magyar Olimpiai Bizottság sajtótájékoztatóján - írja az MTI.

UP-info Jövőre a második nyári ifjúsági olimpiát rendezik a kínai Nadzsingban, erre a kvalifikáció a sportágak nagy részében még zajlik, az ugyanakkor már biztos, hogy cselgáncsban a fiú 66 és a lány 63 kilogrammban biztosan lesz magyar a mezőnyben, mint ahogy vitorlázásban és a fiú öttusázók egyéni küzdelmeiben is van magyar kvóta. A februári havas-jeges ötkarikás eseményen rövidpályás gyorskorcsolyában, alpesi síben, sífutásban, hódeszkában, szánkóban és gyorskorcsolyában van esély magyar szereplésre. A legnépesebb csapatuk a rövidpályás gyorskorcsolyázóknak lehet: minimum három-három férfi és női versenyző részvételére számít a MOB, de az sem elképzelhetetlen, hogy tíz magyar lehet ott a sportág küzdelmeiben. Az indulói létszám elsősorban a váltókon múlik. Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató kiemelte, hogy hódeszkázásban és szánkóban még soha nem állhattunk rajthoz a téli olimpián. Előbbiben a 20 éves Gyarmati Annának van esélye a kvótaszerzésre, utóbbiban pedig Pulai Imre kenus olimpiai bajnok harcol a részvételért.
Szóba került a szeptemberben indult kiemelt edzői program is. A MOB mind a 154 kiválasztott szakemberrel megkötötte a szerződést és az első fizetéseket már el is utalta. Szabó Bence főtitkár szerint az edzőknek kicsit még furcsa, hogy munkájukat alaposan ellenőrzik és edzésterveket is le kell adniuk az olimpiai bizottságnak, erre azért van szükség, mert a szakemberek állami pénzeket kapnak. A sajtótájékoztató keretében arany fokozatú támogatói szerződést írt alá Borkai Zsolt MOB-elnök és Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. vezetője, ennek értelmében a vállalat 2017. június 30-ig nyújt pénz- és természetbeni (vitaminok, táplálékkiegészítők) támogatást az ötkarikás szervezetnek.