UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2013-10-23 18:11

Új koncepcióhoz új ember

Jelentősen átalakult, megújult a teniszszövetség szakmai koncepciója, ezt pedig augusztus 15-e óta új válogatott-vezetőedzőként az Egyesült Államokból hazatérő Pelva Gábor segíti. Tapasztalatairól és munkájáról mesélt honlapunknak.

reb Mivel szülei Újvidéken, párja pedig Budapesten él, már régóta tervezte a hazatérést Pelva Gábor, aki előbb játékosként, majd edzőként és vezetőedzőként (azaz menedzseri feladatokat is ellátva) tevékenykedett az egyesült államokbeli Auburn University csapatában. Mindig is szeretett volna szövetségnek dolgozni, ezért örömmel adta be pályázatát a válogatott vezetőedzői posztra. A pozitív elbírálás után augusztus 15-e óta dolgozik itthon, és vesz részt a megújulásban. A szövetségben ugyanis új szelek fújnak, átgondolt szakmai koncepcióval igyekeznek fellendíteni a sportágat. Erről tartottak szülői értekezletet egy héttel ezelőtt válogatott teniszezőknek, edzőknek, szülőknek, amely az új szakember számára jó bemutatkozási alkalom is volt. Arra kértük, meséljen a legfontosabb változásokról és tapasztalatairól.
– Nyilván nem tudom pontosan, milyen volt azelőtt, hogy megérkeztem, de az biztosan jelentős újítás, hogy sokkal nagyobb súlyt helyezünk a játékosok fizikális felkészültségére – kezd bele Pelva. – Alapos felmérést végzünk, ugyanis azt tapasztaltam, hogy ezen a téren bőven van mit javítani. Minden korosztálynak részletesen lebontva írunk elő gyakorlatokat, amivel megfelelő kondíciót szerezhetnek. Emellett jelentős lépésnek tartom, hogy magatartási kódexet dolgozunk ki az edzők, játékosok és szülők számára. Nem könnyű élsportolónak lenni, reméljük, ez segít nekik pályán és pályán kívül egyaránt. Faludi Levente és Gulyás István válogatott edzők segítségével 12-től 18 éves korig összeállították a kereteket (A-keret, válogatott és bő válogatott), amelyek számára részletesen kidolgozták, milyen munkát, milyen és hány versenyen való részvételt ajánlanak. Ez még a régi válogatási elvek szerint történt, de készül az új: januárban már ez alapján frissítik a keretet, amelyet aztán fél évente vizsgálnak felül. A fizikai felmérés eredményei jelentős szerepet kapnak, s bár 2015 januárjáig lesz türelmi idő megszokni az új elvárásokat, azért a mérföldkövek már addig is iránymutatóként szolgálnak.

Pelva Gábor Újvidéken született, innen került az alabamai Auburn University-re, ahol a tanulás mellett évekig játszott, majd a csapatot vezette. Négyszeres jugoszláv bajnok, beszél magyarul, szerbül, angolul és németül. „Mivel az egyetemen fontos volt a tehetségkutatás, a 16-18 éveseket jól ismerem, a fiatalabbakkal pedig igyekeztem képbe kerülni az elmúlt két hónapban. Más rendszerből jövök, más értékeket, friss szemléletet hozhatok. Azt hiszem, a tengerentúlon jó irányban változtam, sokat fejlődtem, ezekből nem adok alább.”

Változatos teendők várnak Pelvára: feladatai közé tartozik, hogy szakmai konferenciákon vegyen részt (a héten Törökországba utazik), majd beszámoljon az itthoni edzőknek. Ő felügyeli az összes korosztályt, de míg Faludi az U12-esekkel és U14-esekkel foglalkozik, Pelva és Gulyás elsősorban az U16-osokra és U18-asokra koncentrál. A válogatott keretedzéseket is ők tartják, amivel kapcsolatban újdonság, hogy mostantól nem lehetnek jelen a szülők. – A játékosoknak fontos, hogy önállóvá váljanak, hogy az információt egy embertől kapják. Emellett korábban a szülők sokszor aktívan vettek részt ezeken az edzéseken, ez pedig nem jó, mindenkinek tudnia kell, mi a szerepe. Nem könnyű itthon, hiszen eddig a játékosok jellemzően önerőből fedezték versenyeztetésüket, ez pedig jelentős terhet rótt a családokra. A kiemelt állami támogatásnak köszönhetően azonban több forrás jut a válogatott teniszezők versenyeztetésére, amelyet szerződésben rögzít a szövetség (jellemzően 16 éves kortól, de kiemelkedő tehetségek esetében akár már fiatalabban is). – Az a benyomásom, hogy a többség hisz abban, hogy pozitív változások jönnek, hogy jó útra lépett a szövetség, és ezáltal a magyar tenisz is. Igyekszünk, hogy a legjobbak számára minden adott legyen a fejlődéshez. Tehetséges játékosaink vannak, remélem, hosszú távon látványos eredményeket hoz a közös munka. Pozitív a szemléletem, bízom a sikerben.