UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2013-10-24 09:17

Merész-tervek

A női bajnokságban három forduló után az Eger, Szentes, UVSE trió áll az élen, és döntően fiatalok alkotják a kereteket, ahogy Dunaújvárosban vagy a BVSC-ben is. Merész András a felnőttek kapitánya, de az élvonalbeli játékosok korábban megfordultak a keze alatt a korosztályos válogatottakban, és most sem „veteránokra" építi a csapatát.

Szegő Tibor Átnézve az OB I játékosinak adatait, kiderül, hogy jelentős részük 1990 után született, de nem ritka a 18 év alatti pólós sem, sőt, találtunk a benevezettek között olyan tinit is, aki még általános iskolába jár. Más kérdés, hogy mennyit játszik majd? Ezek ismeretében kíváncsiak voltunk, hogy a kapitánynak mi a véleménye az első három fordulóban látottakról. – Szögezzük le, hogy nagyon messze van még a vége, ennek ellenére az UVSE teljesítménye kellemes meglepetés. Összeszedetten játszanak, rengeteg fiatallal. Az Egernek speciális a helyzete, hiszen az Antal Dóra, Keszthelyi Rita páros távozásával száz gól is elment a csapattól, mégis vezetnek. Tudni kell viszont, hogy okosan, taktikusan igazoltak, hiszen például Francesca Clayton személyében kifejezetten jó angol játékos került a klubba. A Szentesről annyit, hogy nagy örömömre Tóth László személyében újabb nagy név tette le a voksát a női vízilabda mellett, és ez nem azt jelenti, hogy Zantleitner Kriszta ne lett volna kiváló szakember. Ráadásul tőlük inkább elmentek, mint jöttek a játékosok. Laci azonban kezdi megtalálni a hangot a lányokkal, ami azért is fontos, mert ő korábban férfiakkal dolgozott. Összegezve, a most vezető három csapat, kiegészülve a dunaújvárosiakkal és a BVSC-vel, komoly csatákat vívhat a bajnoki címért.
(Fotó: Németh Alíz, MTI)
(Fotó: Németh Alíz, MTI)
– Ha már a BVSC-t említi, ott kiugróan magas az ifjúságiak aránya. – Igen, de az egész mezőnyre jellemző a fiatalok szerepeltetése. Ennek az a következménye, hogy alacsonyabb lesz a bajnokságban szereplők átlagéletkora, de ez egyáltalán nem baj. – Az új szabályokkal kapcsolatban nem lehet komoly tapasztalatuk, hiszen a novemberi, egri nemzetközi tornáig csak a hazai vélemények állnak rendelkezésre. Érzékel változást? – Ahhoz, hogy meg tudjam ítélni, hogy a bírók jól döntenek vagy sem, tudnom kellene, pontosan hogyan is néznek ki ezek az új szabályok. Egyelőre csak a magyar fordítást ismerem, illetve a „Lex Stex" megállapodást. (Az egyik budapesti étteremben ellenőrök, játékvezetők és az OB I-es férfi csapatok vezetőedzői kompromisszumot kötöttek az új szabályok alkalmazásáról. - A szerk.) – Igen ám, de ön ellenőriztette a szöveget az Amerikában végzett, és most is ott pólózó Győri Eszterrel, aki csupán apróságokat talált, vagyis lényegi eltérés nincs az eredeti és az általunk ismert szabálykönyv között. – Valóban nincs jelentős különbség a fordítások között, és a „Lex Stex" hasonlít ahhoz, amit várhatóan tapasztalni fogunk. Az új rendszer mindenképpen gyorsítja a játékot. Közelebb hozza a gyengébb fizikumú csapatokat az erősebbekhez, kevesebb a bunyó. Ugyanakkor az egy kéz fent, egy kéz lent szabály a férfiaknál működhet, de a nőknél, ahol nyaktól combig dresszben vannak a játékosok, előnyben lesznek azok, akik ügyesen használják a víz alatt lévő kezüket.

„Lex Stex″: 1. Minden esetben a kapus zavarásának minősül, így egyszerű támadóhibát (kontra faultot) kell ítélni azon támadójátékos ellen, aki labda nélkül, a védekező csapat két méteres vonalán belül elúszik a kapu előtt. 2. Egyszerű támadóhibát kell ítélni a pálya egész területén, amennyiben a támadó játékos jogtalan előnyszerzés érdekében kézzel, vagy lábbal ellöki, eltolja, eltartja a védőt. 3. Semleges dobás esetén, és a ráúszást követően a játékvezető jogosult egyszerű hiba ítélésével eldönteni a támadás további irányát. 4. Kiállítási hiba a labdát birtokló kapus ellen elkövetett mindennemű akadályozás és zavarás (pl. a kapus tartja a kezében a labdát, az ellenfél játékosa a víz alól felemelkedve kiüti a kezéből a labdát és az bemegy a kapuba. Nem gól, kiállítás a támadó játékos ellen). 5. Kiállítási hibának minősül minden két kézzel elkövetett egyszerű szabálytalanság (sem a védő, sem pedig a támadó játékos nem foghatja, tarthatja két kézzel az ellenfél játékosát).

– Milyen nemzetközi megmérettetések várnak a fiatalokra jövőre? – Az 1995-ös korosztálynak junior Európa-bajnokság, a 96-osoknak ifjúsági világbajnokság lesz, ami azért érdekes, mert elméletben nyolc-tíz játékos mindkét korosztályban érdekelt, de ezt nyilván megoldjuk. Ennek érdekében az őszi szünet első két napján országos fizikai felmérőt tartunk a Margitszigeten. Szárazföldi és vízi teszteket végeztetünk a lányokkal, ahogy tettük tavaly is. Ebben a fekvőtámasztól a lábtempón, az úszáson át labdás feladatokig minden szerepel. Nem lesz könnyű, mert csak a 98-as korosztályból mintegy ötven lány érkezik, de úgy érzem, hogy áthidaljuk ezt a problémát is.