UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2013-11-08 08:48

Kísérletként spanyolverés

Két nap alatt kétszer győzte le a spanyolokat a magyar fiú ifjúsági kézilabda-válogatott. A sikerről és az Európa-bajnoki selejtezőre való felkészülésről Kopornyik Zsolt edző beszélt.

K. D. – Másodszor edzőtáborozott együtt a keret, ezúttal egy hetet tudtunk közösen készülni. Fontos volt, hogy még több információt gyűjtsünk a játékosokról a januári Európa-bajnoki selejtező előtt. Lefektettük a követendő taktika alapjait, gyakoroltuk a pároskapcsolatokat és a pozicionális játékot. Hasznos volt, hogy két meccset is játszhattunk, mert kiderült, hogy mi az, ami jobban fekszik, és min kell még változtatni, mit kell többet gyakorolni. A zárt és a nyitott védekezés elleni játékra is hangsúlyt helyeztünk – értékelte a munkát honlapunknak Kopornyik Zsolt, Gyurka János szövetségi edző segítője.
A válogatott másodedzője kiemelte: a keret tagjai közül többen kellemes meglepetést okoztak, de akadt olyan is, akitől többet vártak volna a spanyolok elleni találkozókon. A mieink mindkét meccset megnyerték: előbb 26-24-re, majd 30-26-ra. – A kapusteljesítmény jó volt, ezen a poszton nem állunk rosszul. Vannak technikás balszélsők, de stabilabb játékot várunk tőlük a meccseken. Három jó balkezes átlövőre lenne szükség a keretben, hogy forgatni tudjuk őket, és az irányítóktól is többet várunk. Ki kell emelni ugyanakkor Gábor Marcellt, aki 1998-as születésű, vagyis serdülő korúként állt helyt – fejtette ki Kopornyik. Beszélt arról is, hogy a játékvezetés korrekt, határozott volt a két debreceni találkozón, a Medve–Nagy és a Nagy–Túróczy páros is jól teljesített. A szakvezetők legközelebb decemberben találkoznak a játékosokkal. Négycsapatos tornán vesz részt a csapat az orosz, a francia és a lengyel válogatott társaságában, majd karácsony után a románokkal játszanak két meccset a mieink. Január 2.-tól folytatódik a közvetlen felkészülés a selejtezőre. Az Európa-bajnokságra való kijutáshoz a házigazda német, portugál, finn hármasból legalább kettőt kell megelőzni. Kopornyik Zsolt szerint az első nap, a portugálok ellen eldőlhet a sorsunk. A riválisról egyelőre keveset tudni, a spanyoloktól várható róluk videófelvétel, ez segítheti a felkészülést. A kézilabda sokat fejlődött az utóbbi években Portugáliában, jól alkalmazzák a nyitott védekezést, kellemetlen stílusú játék jellemző rájuk. A finneket mindenképpen le kell győzni, a németek viszont jók — tette hozzá.