UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2013-11-21 13:27

Békéscsaba: nem lógnak a szeren (+ VIDEÓ)

A nem akármilyen hajrával zárult közönségszavazáson és a kuratórium által felállított rangsorban egyaránt az első helyen végzett, így nagy fölénnyel győzött, s vívta ki októberi eredményei alapján „A hónap műhelye”-címet a Torna Club Békéscsaba. A viharsarki tornászoknak az Utanpotlassport.hu, a MOB és a Decathlon által alapított díj mellé félmillió forintos sportszervásárlási utalvány is jár.

UP-info A békéscsabai tornasport évtizedekkel ezelőtt, iskolai bemutatókkal kezdte meg hódító útját. Az első komolyabb sikereket a hetvenes években érte el a szakosztály Lukács József és felesége, Rácz Katalin irányításával. A műhely első egyéni bajnoki aranyérmét Gyucha Éva szerezte 1976-ban, s rá egy évre Matyucz Éva mesterfokú bajnokságot nyert. Újszigeti Katalin és Kalmár Zsuzsa már nemzetközi szintre emelte a csabai tornasportot: Világ Kupa-bronzzal, Európa-bajnoki és világbajnoki negyedik helyezéssel örvendeztette meg a klub szurkolóit. A szakosztály máig legismertebb versenyzője Ónodi Henrietta 1989-ben Brüsszelben Európa-bajnokságot nyert, 1990-ben Világ Kupa-győztes volt, majd két évvel később Párizsban világbajnok, s szintén 1992-ben Barcelonában olimpiai bajnok lett. Négy esztendőn át választották Unyatinszki Mihály és Unyatinszkiné Karakas Júlia versenyzőjét az év legjobb női tornászának.
A Torna Club Békéscsaba utánpótlás korú versenyzői közül a 16. születésnapját néhány napja – november 18-án – a tatai edzőtáborban ünneplő Makra Noémi októberben, az antwerpeni felnőtt világbajnokságon bravúros teljesítményt nyújtva a 14. helyen végzett egyéni összetettben. A sportág legnagyobb hazai ígéretének tartott Makra néhány nap múlva megnyerte az egyéni összetett mesterfokú országos bajnokságot. Ezen a viadalon klubtársa, a 21 esztendős Böczögő Dorina összetettben második lett, míg a szerenkénti döntőkben három arany- és egy bronzérmet szerzett. Ugyanitt egy másik békéscsabai tinédzserlány, Szujó Dorka gerendán és talajon a harmadik, egyéni összetettben az ötödik, ugrásban a hatodik, felemáskorláton a hetedik helyet szerezte meg. A békéscsabai sikerek fő letéteményeseinek egyikét, a férjével együtt edzősködő Unyatinszkiné Karakas Júliát a Magyar Olimpiai Bizottság tavaly „A nők sportjáért”-életműdíjjal jutalmazta. Az idén tizedszer kiírt díjra a korábbiakhoz hasonlóan ismét több száz jelölést adtak le sportszervezetek, szakemberek és sportkedvelők. A Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu alkotta kuratórium az októberi eredmények, teljesítmények alapján a figyelmébe ajánlott szakosztályok közül választotta ki az az öt műhelyt, amely felkerült az Utanpotlassport.hu-n nyilvánosságra hozott szavazólapra. A tizenegy napig tartó voksolást végül – az utolsó napokban nem akármilyen hajrát produkálva – a békéscsabai tornászok nyerték a sokáig toronymagasan vezető Rock and Magic táncosai előtt. Őket a székesfehérvári Alba Öttusa SE, az újszászi lábtoll-labda szakosztály és a City Squash Club követte. A közönségszavazás eredménye huszonöt százalékot nyomott a latban a végelszámoláskor, ám mivel a kuratórium is egységesen a Torna Club Békéscsabát ítélte a legjobbnak, a viharsarkiak nagy fölénnyel végeztek az első helyen, s nyerték el a mind nagyobb rangot jelentő elismerést. Az októberi „A hónap műhelye”-díj ünnepélyes átadását november 25-én, hétfőn 9.30 órától a Magyar Olimpiai Bizottság székházában (Bp. XII., Csörsz u. 49-51.) tartjuk: a győztes szakosztály képviselői itt vehetik át a kitüntető címet és az azzal járó 500 ezer forintos Decathlon-sportszervásárlási utalványt. A részletes eredmények ITT tekinthetők meg. A novemberi teljesítmények alapján december 5-ig lehet jelölni az év tizenegyedik hónapjának díjazottjára ITT.