UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2013-12-06 17:17

Floridában készül Kaliforniára

Jól sikerült Golomán György bemutatkozása floridai középiskolai csapatában, a Sagemont Lions öt mérkőzés után százszázalékos mérleggel dicsekedhet. A 17 éves körmendi kosaras egyetemi felvételije is eldőlt, nyártól Kaliforniában, a UCLA-n folytatja. Honlapunknak első amerikai élményeiről és erősödéséről is beszélt.

K. D. – Hogy érezted magad az első meccseken? – Teljesen más a játék stílusa, már nagyjából hozzászoktam, de még van mit tanulnom. A játék sokkal fizikálisabb és gyorsabb, indításból indítás lesz és ami otthon szabálytalanságnak számított, az itt az esetek többségében nem az. – Milyen együttesbe kerültél? – A csapatom jónak ígérkezik, eddig öt mérkőzésünk volt, kettő közülük magasan rangsorolt csapat ellen, és mindegyiket megnyertük. A cél az, hogy a legjobbat hozzuk ki a szezonból, ez pedig az állami bajnokság megnyerését jelenti. Korántsem lesz egyszerű, az iskolám történetében eddig csak egyszer sikerült. Ebben az idényben ismét összejöhet, mert keményen edzünk minden nap. – Edzésmunkában melyek a fő különbségek az itthoni gyakorlásokhoz képest? – A legnagyobb különbség az edzések ritmusában és a mentalitásban mutatkozik meg. Mindenki a maximumot akarja kihozni magából és jobb akar lenni a másiknál a gyakorlások során is. – Hogy érzed, ennyi idő után miben fejlődtél már, és miben kell még javulnod? – Fizikálisan fejlődtem, most hat kiló plusz körül járok. Az itteni edzők szerint jelenleg ez a legfontosabb. Emellett agresszívabbá kell tenni a játékomat. Alapvetően még mindenben fejlődnöm kell, a dobásokban és gyorsaságban is. – Könnyen ment a beilleszkedés az új közegbe? – Ezzel nem volt problémám, jól beszéltem az angolt, amikor kijöttem, most pedig még jobban megy. Néha természetesen előjön a honvágy, hiányzik a családom és hiányoznak a barátaim, de ehhez hozzá kell szoknom. Egy nagyon kedves fogadócsaládnál élek, Florida pedig gyönyörű hely, vagyis a körülmények miatt nincs okom panaszkodni.
– Mi döntött a UCLA mellett? – Sok egyetem ajánlott ösztöndíjat, de leszűkítettem a kört a UCLA-re és a Davidsonra, mert ezek állnak tanulmányilag és kosárlabdában is a legfelső szinten. Mind a két helyre elutaztam, megnéztem az egyetemeket. A UCLA nagyobb múlttal és névvel bír a sportágban, emellett pedig szimpatikusabb volt az edző, komolyabbak a felszerelések. Nem mellesleg az egyetem Kaliforniában van, ami a világ egyik legjobb helye. – Mennyire követik figyelemmel az idei teljesítményed? – Természetesen figyelik a teljesítményemet. Beszélek velük minden héten és év közben többször is meglátogatnak majd. – Az U18-as válogatottban szerepelsz a nyáron? – Mindenképpen szeretnék játszani a válogatottban, de még sok mindentől függ, hogy lesz-e rá lehetőségem.