UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2013-12-29 17:52

Mikaela üzent Szocsiba

A női műlesiklás világbajnoka, Mikaela Shiffrin (19) az imént lett második a lienzi Világ Kupa-versenyen, és megőrizte vezető helyét a szakág VK-rangsorában. Objektív okok miatt ő lehet az amerikaiak fő reménysége a februári téli olimpián, Szocsiban.

 Szekeres István Karinthy Frigyes zseniális sajtónyilatkozat-paródiát írt: „A megpofozott Korsay Gézával nem vagyok azonos. Ónodi Malvin.” Az viszont teljesen komoly, hogy Mikaela Shiffrin nem azonos Daniela Ceccarellivel. Az olasz hölgy 2002-ben úgy lett olimpiai bajnok, hogy sem korábban, sem később nem tudott Világ Kupa-versenyt nyerni, dobogóra is csak háromszor állhatott a pályafutása során. Mikaela tavaly nagyon szerény eredményt ért el a junior-világbajnokságon. A fő számában, a szlalomban kiesett, az óriás-műlesiklásban pedig huszadik lett. Noha azt követően három VK-versenyt nyert a felnőttek között, a februári schladmingi világbajnokság szenzációját mégis ő szállította, tizennyolc évesen, a műlesikló-aranyával, és még a gyengébbik számában is az előkelő hatodik helyen végzett. Nem sokkal a vébé után a svájci Lenzerheidében aztán újabb Világ Kupa-viadalt nyert.Shiffrin, portré Március végén hatalmas ünneplő tömeg fogadta őt és az első számú amerikai klasszist, Lindsey Vonnt a Colorado állambeli Vail-ben. Shiffrin ugyebár világbajnok lett, míg a tíz évvel idősebb (amúgy olimpiai és kétszeres vb-győztes) kollegina a lesikló VK-sorozat első helyéért vehette át a kristálygömböt. Vail (Mikaela szülővárosa) amúgy igazi síközpont az Egyesült Államokban, alpesi-vébét rendezett 1989-ben, 1999-ben, majd 2015-ben is várja a világ legjobbjait. A lélekemelő fogadtatás után a Burke Mountain Academy versenyzőjének lélekben is fel kellett készülnie a folytatásra. Választ kellett adnia a nagy kérdésre, hogy „hályogkovács” módjára lett-e világbajnok, akit agyonnyom a siker súlya, vagy pedig – az emlegetett olasz Ceccarellivel ellentétben – szárnyakat kap. Az utóbbi történt. Az új évad első műlesikló VK-versenyét (november 10-én) megnyerte a finnországi Leviben, az amerikai Beaver Creekben pedig (december 1-jén) második lett óriás-műlesiklásban. Pontszerző helyezést ért el újabb két viadalon… Majd jött a mostani hétvége, az ausztriai Lienz. Szombaton az óriásban vagány síeléssel szerezte meg a bronzérmet – olyan klasszisok ellenében, akinek a neve hallatán két éve még alighanem elsápadt volna. Ma a szlalomban megnyerte az első futamot. A másodikban a hatodik helyről induló osztrák klasszis, Marlies Schild fantasztikusan nagyot csúszott, amivel annyira megbénította az utána indulókat, hogy vagy kiestek, vagy elhalványodtak. Miután az első helyen állt, utolsóként rajtolt Mikaela Shiffrin. Az óvatosság vagy az ijedtség legkisebb jele nélkül robogott végig a pályán. És bár elmaradt Schild remeklésétől, másodikként zárt, és azzal változatlanul vezet a szakág VK-sorozatában. Mondhatjuk úgy is: üzent Szocsiba, hogy február 21-én, a női műlesiklás olimpiai versenyén neki is tartsanak fenn egy érmet a Roza Hutor-pályán. És ezt a vetélytársak tudomására is hozta.

Az Egyesült Államok két szuperklasszissal rendelkezik az alpesi síben. Az egyaránt olimpiai és világbajnok Lindsey Vonn és Julia Mancuso – ellentétben Mikaelával – a gyorsasági számokban (lesiklás, szuper-G) jeleskedik. Mancuso egyelőre a formáját keresi, egyik számában sincs az első húszban a VK-versengésben. Vonn súlyosan megsérült a februári világbajnokság lesiklóversenyén: a jobb térdében elszakadt az oldalsó és a keresztszalag, valamint sípcsonttörést szenvedett. Megoperálták, és már a visszatérésre készült, amikor november végén a denveri síközpontban, lesiklóedzés közben bukott, és a jobb térdében részlegesen elszakadt az elülső keresztszalagja is. Nagy tételben lehet fogadni arra, hogy a két klasszis indul Szocsiban, de kérdés, hogy mire lesz képes.