UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2014-01-04 09:12

Bajban az ifjúságiak

Majdnem kétezer részvevővel rendezték meg az ifjúsági-sakkvilágbajnokságot, ám a magyarok a várt sikerek helyett inkább az eredménytelenségükkel hívták fel magukra a figyelmet. A sakkvilag.hu nevű szakportál kemény kritikát fogalmazott meg az utánpótlás helyzetéről, ezt közöljük.

UP-info December 17-29-án rendezték meg az Arab Emírségekben a 2013-as évi korosztályos ifjúsági-világbajnokságot, ahol a rekord számú (1850) versenyző tizenkét kategóriában szállt harcba az ifjúsági vb-elsőségért. A tizenegy fordulós, svájci rendszerű viadalon tíz kategóriában tizennégy versenyző képviselte hazánkat. Nagy reményeket fogalmazhattunk meg magunkban, hiszen Marjanovics Annamária az első, Gledura Benjamin a harmadik, Krstulovic Alex pedig a negyedik helyen volt kiemelt a saját korosztályában. Úgy gondolhattuk, nem járunk messze a realitástól akkor sem, ha azt mondjuk: rajtuk kívül akár plusz érmek is előkerülhetnek Kozák Ádám, Sulyok Eszter vagy Juhász Barbara erő feletti teljesítménye esetén. Nézzük a végeredményt és a száraz tényeket:

sakk-tablazat

A tizennégy magyar versenyző közül egyedül Juhász Barbara volt képes pluszban teljesíteni, többi versenyzőnk átlagosan több mint húsz Élőt bukott fejenként. Kivételt képeznek azok, akik az egész bajnokság alatt nem játszottak Élő-pontszámmal rendelkező ellenfelekkel. Akárhogy próbálnánk is szépíteni a dolgot, ez bizony borzalmas teljesítmény.
sakk
sakk
A kudarcos ifjúsági Európa-bajnokság után újabb hatalmas pofont kapott az ifjúsági-sakk. Ha így nézzük, valójában nagyon mást nem is várhattunk, hiszen három hónap sem telt el azóta, ennyi idő alatt pedig sok változást nem remélhettünk. Lényegében megerősítést nyert az az egyre inkább ténnyé váló félelem, hogy az ifjúság-sakk tényleg nagy bajban van. Úgy látszik, a sakk népszerűsítése jó irányba halad, egyre többet látni sakkhíreket a szaklapok hasábjain kívül is, és Polgár Judit rendkívüli érzékének köszönhetően egyre népszerűbbé válik a pedagógusok, kisiskolások körében is. Ezek mind nagyszerű és fontos eredmények, ugyanakkor az utóbbi időben mintha a magyar sakk is ugyanazt a tendenciát követné, mint bármi más a világon: a minőség helyett a mennyiség irányába tolódnak el a hangsúlyok, és csak az a szűk réteg képes igazán nagy eredmények elérésére, amely mögött tőkeerős háttér áll. A tehetség önmagában sajnos csak nagyon ritkán elegendő. A mostani eredményért nyilvánvalóan nem okolhatjuk a gyerekeket, ők ennek elszenvedői csupán. Kívánjuk, hogy mihamarabb sikerüljön túljutniuk a kudarcélményen, szüleiknek pedig, hogy helyes következtetéseket tudjanak levonni az év után, és bátran tegyék meg a megfelelő lépéseket gyermekük érdekében. Juhász Barbarának gratulálunk!