UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2014-01-27 10:47

A romantikus játék reneszánsza

Kállai Gábor nemzetközi nagymester szerint a 17 éves Rapport Richárd elismerést vívott ki szép játékával, azonban a Wijk aan Zee-i tornán holtversenyben elért utolsó helye kicsit sovány az eddigi legnagyobb megmérettetésén.

UP-info– Egyrészt örvendetes, hogy az a remek stílus, a játék különleges megközelítése, amelyet Ricsi képvisel, a legnagyobbak között is életképes, de az utolsó hely kicsit sovány – értékelte az MTI-nek Rapport teljesítményét Kállai Gábor, aki szövetségi kapitányként ezüstérmet szerzett a férficsapattal a 2002-es sakkolimpián.
rapport_richard_chess_com
rapport_richard_chess_com
A korábban Polgár Juditot is edző Kállai – mint Rapport-rajongó – hozzátette: ha a sakkozó elszalasztja a győzelmi esélyt a partiban, azért még kötelessége a döntetlenért küzdeni. – Ricsi elismerést váltott ki azzal, hogy igyekezett szépen játszani, de a játék része a küzdés, az utolsó esély megragadása is. Emellett nem először fordul elő, hogy a verseny végére visszaesik. Ez magyarázható azzal, hogy elfárad, de az ambíció hiányával is, ami viszont profival nem fordulhat elő – tette hozzá. Úgy vélte, a nagyközönség élvezte Rapport játékát, új színfoltot jelentett, a „romantikus sakkozás reneszánszát", amely azonban mások játékában is megfigyelhető, jó példa erre a világranglista-harmadik amerikai Hikaru Nakamura. Ugyanakkor hiába egy-két jó ötlet a parti során, ha azok kidolgozása hiányzik. – A Boris Gelfand elleni győzelem azért is volt bravúros, mert a budapesti cselnek nevezett megnyitás után pontosan kidolgozta a folytatást. Hiába a jó megnyitások, ha a középjátéka nem olyan erős, mint a legjobb tíz-tizenöté. Őket nem hatja meg váratlan ötlet. Ricsi tizenhét éves, semmiről nem maradt le, de a következő két évben a középjátékban erősödnie kell. Rapport Richárd a héten a gibraltári sakkfesztiválon szerepel.