UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-01-28 17:01

Majdnem mindent vittek

Jelentős hazai sikereket hozott a debreceni VII. Főnix-kupa: a nemzetközi utánpótlás-tornán a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola kézilabda-csapatai tízből hét korosztályban diadalmaskodtak.

UP-info Az egyik legszínvonalasabb hazai rendezvényen 9-14 év közötti gyerekek léptek pályára hétvégén a cívisvárosban – számolt be a mob.hu. A háromnapos viadalon nemenként öt-öt korosztályban összesen 89 csapat mintegy 1300 játékosa mérkőzött meg egymással. A neves műhelyek mellett, mint a szombathelyi Student Comfort, az Ikervár vagy a Szeged, a Békés, a Nyírsuli és a Csepel, továbbá szlovák és román együttesek (Kassa, Dunaszerdahely, Nagybánya) is szerepeltek. A számokból sejthető: zsúfolt programot bonyolítottak le a szervezők, az összesen 232 találkozót kilenc debreceni sportcsarnokban, illetve tornateremben játszották.
kezilabda_debrecen_mob
kezilabda_debrecen_mob
Az érmek nem kerültek messzire, ugyanis a lehetséges tíz elsőségből hetet a debreceniek szereztek meg, és egy-egy második és harmadik hely is jutott nekik. Győzött a 2000-es, 2001-es és 2004-es leánycsapat, a fiúk között pedig a 2000-es, 2001-es, 2002-es és 2003-as „évjárat”. Nyert még az Ikervár (2002-es leányok), a Postás SE (2003-as leányok) és a Beszterce DSE Salgótarján (2004-es fiúk) Tóvizi Tamás, a 2001-es DSI-csapat átlövője a siker mellett leginkább az egyenletes teljesítménynek örült. „Azt hiszem, minden meccsen jól ment, nagyon örültünk annak, hogy mindig tíz feletti gólkülönbséggel nyertünk. Jól csináltuk a figurákat, és bár néhány helyzet kimaradt, utána mindig ki tudtuk javítani a hibáinkat.” Haja Dórát, a 2003-as bronzérmes együttes gólvágóját legfőképpen a döntő helyszíne varázsolta el. „Nagyon nagy élmény volt a Főnix Csarnokban játszani, ott, ahol nemrég még a magyar és a spanyol felnőttek kéziztek. A döntőben ráadásul megcsináltuk azt a figurát, amit Főnixnek hívunk.” Az első helyezett 2000-es DSI-csapat kapusa, Nagy Balázs legfőképpen a döntőbeli sikerre volt büszke. „Nagyon örülök ennek a győzelemnek, legfőképpen annak, hogy meg tudtuk verni ezt a Békést, amellyel már pár éve rivalizálunk. És hát aranyéremmel zártuk az utolsó Főnix-kupánkat, ez remek érzés.” A torna egyik főszervezője, Törökné Csapó Erika büszkeséggel beszélt a sportiskolások teljesítményéről, egyben készséggel értékelte a háromnapos viadalt. „Rengeteg tehetséges gyereket láttunk, és a régi, visszajáró csapatok mellett újak is felbukkantak.” A szakmai vezető szerint lényeges, hogy a fiatalok a „száraz” edzésmunka mellett minél többet játszhassanak, a torna pedig annak a legjobb színtere. „A nem kiemelt bajnokságban szereplő együttesek kevesebb mérkőzésen tudnak fejlődni, ezért az nekik még értékesebb a tornánk. Itt minden csapat legalább öt meccset játszott, és nem is akármilyen helyszíneken. Sok visszajelzés érkezett azzal kapcsolatban, milyen szép csarnokokban tudtak pályára lépni, és hogy bizony ez mennyire fontos az edzőknek. Különleges adottsága a városnak, hogy nyolc-tíz nagypályát tud adni a kupának. Remek volt az étkeztetés, és úgy gondolom, hogy a kollégiumok is magasabb szolgáltatást tudtak nyújtani, mint mondjuk más városokban. Összességében elérte célját a torna, és szerintem jövőre sem kell hirdetést feladni, hogy jöjjenek hozzánk a csapatok.”