UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2014-01-30 17:23

Párbaj a plázában

Fiatalok és a még kisebb olimpicik is szerephez jutnak az elkövetkező napokban, a felnőttek nemzetközi viadalain, Budapesten. A juniorokat is a nagy ranglistáról szólították ki a klaszisok közé, elvégre a legjobbjaik már ott is az élmezőnybe tartoznak. Kezdők, haladók, nagymenők, tőr, párbajtőr, WestEnd... A zsugások ilyen sor végén mondják be a fedáksárit.

Szegő Tibor Hét fiatal párbajtőröző leány és négy csöppség indul a hétvégi Grand Prix-n, illetve a Mini WestEnd-kupán. Nomen est omen, azaz a név előjel: a döntők helyszíne természetesen a WestEnd bevásárlóközpont lesz, pontosabban annak Millennium Udvara.
A verseny helyszíne
A verseny helyszíne
A Magyar Vívó Szövetség 9,6 milliárd forintos állami támogatást kap 2020-ig sportágfejlesztésre – hangzott el azon a hétközi sajtótájékoztatón, amelyen amúgy a női párbajtőr WestEnd GP budapesti állomása is téma volt. A Grand Prix, illetve a jövő héten péntektől vasárnapig tartó tőr VK  újításairól is beszámoltak a szervezők: az egyéni verseny négyes döntőjét mindkét alkalommal a WestEndben bonyolítják le. Az előcsatározások helyszíne pedig egyaránt az Angyalföldi Sportközpont lesz. A párbajtőr GP-n szombaton 10 órakor kezdődik a selejtező, majd vasárnap reggeltől a 64-es tábla asszói következnek, a négyes döntőre pedig 16.45-től kerül sor a bevásárlóközpontban. A válogatott keretedzőjével beszélgettünk. Plásztán Attila honlapunknak elmondta, szép számmal indulnak fiatalok is: – A február végi junior Eb minden magyar szereplője rajthoz áll. A besorolás a felnőtt-ranglista alapján történt, de a legjobb fiatalok már ott is az élmezőnybe tartoznak.
Plásztán Attila
Plásztán Attila
Neveket is mond? – Bohus Réka, Felker Adrienn, Kun Anna biztosan pástra lép, ám miután országonként tizenketten  indulhatnak, feltölthetjük a csapatot az ugyancsak utánpótláskorú Posovszky Tímea, Kolczonay Júlia, Siklósi Enikő, Várnai Vivien kvartettel. – Milyen esélyekkel indulnak? – Ha valaki túléli a selejtezőt, az már három győzelmet jelent a csoportban, és ebben nagyon bízom. Ha a hét leányból egy vagy kettő felkerül a másnapi 64-es táblára, az már nagy siker. Viszont a mostani helyzetben fontosabb, hogy szokják a felnőttlégkört, beleszagoljanak a nemzetközi versenyek hangulatába, hiszen ők veszik át a stafétabotot a maiaktól. Fontos tudni, hogy semmivel nem rosszabbak a többieknél, csak kevesebb rutinnal rendelkeznek, és pont az ilyen versenyeken szerezhetik meg a szükséges tapasztalatokat.
Bohus Réka
Bohus Réka
Az olimpia és a világbajnokság után a Grand Prix a legrangosabb nemzetközi verseny, ezt a szorzója is mutatja. A világranglista első 32 helyezettjéből 28 Budapesten lesz. Az itt induló fiatalok egy héttel később Lipcsében versenyeznek, Világ Kupa-viadalon. A szövetség a felnőttek Grand Prix-versenyével párhuzamosan megrendezi a Mini WestEnd Kupát, amelyen a legfiatalabb korosztályok négy-négy legjobbja lép pástra a felnőtt verseny kísérő-eseményeként. Rivaldafény, bevonulás, éremátadás, sok-sok néző, élő közvetítés, akár a világversenyeken. Ez az élmény vár a leánykákra párbajtőrben, illetve jövő héten női tőrben. Vasárnap 16.45-kor női párbajtőrben a Mini WestEnd-kupával kezdődik a program, melyben két, öttusos elődöntőt vív a négy tehetség, majd a világklasszisok elődöntői után tíz tusig menő döntő következik a „miniknek” , aztán az eredményhirdetés, amelyen a „nagyoktól” vehetik érmüket a jövő nagyjai. Február 2-án a párbajtőrben Máté Anna (MTK), Gábor Ágnes (Vasas), Muhari Eszter (MTK) és Turcsák Bianka (BVSC) képviseli az olimpici korosztályt.