UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2014-02-19 13:27

Dunafüred: megy a hajó

Csodát tett Százhalombattán a Varga házaspár: olyan szakosztályt működtet, amely mára az ország legeredményesebb utánpótlásbázisainak egyikévé nőtte ki magát. A Dunafüredi Vízisport Klub kajakosai tavaly augusztusban el is nyerték „A hónap műhelye”-díjat. Utánajártunk: mi történt velük azóta?

reb Nagy szakosztály, nagy eredmények, kis szakosztály – nagy eredmények? A kérdőjel nyugodtan elhagyható, ha a Dunafüredi Vízisport Klubról beszélünk. A Varga Béla és Zsigmond Zsóka által vezetett, alig több mint tízéves történetre visszatekintő egyesület fennállása legjobb évét produkálta tavaly, amelyet híven tükrözött a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu által alapított „A hónap műhelye”-díj augusztusi eredménye is. A kuratórium és a közönségszavazás egybehangzó döntéseként a százhalombattaiaké lett a félmillió forintos Decathlon vásárlási utalvány.
dunafured01
dunafured01
A legkiemelkedőbb teljesítmény Vass Péteré, aki a váci Noé Zsomborral az ifjúsági világ- és Európa-bajnokságon is nyert 1000 méteren, ráadásul a wellandi vb-n a négyessel is révbe ért. Emellett a fiatalabbak is hozzátették a magukét a dicsőségtablóhoz, EORV-második hely, maratoni és síkvizi országos bajnoki sikerek, érmek formájában. Nem csoda, ha a szakosztály-igazgató, Varga Béla örömmel gondol vissza 2013-ra. – Megszereztük első világversenyes érmeinket, köztük aranyakat, nem csoda, ha úgy érzem: beérett a korábbi évek munkája – mondja Varga. – Nagy szakmai elismerés ez nekünk, hiszen feleségemmel, Zsókával mindent ketten csinálunk, mégis látszik, hogy így, ilyen kis szakosztállyal is eredményesek tudunk lenni. A szakmai is elismert minket, rengetegen gratuláltak, az engem választottak az év utánpótlásedzőjévé (erről itt írtunk – a szerk.) Ami az idei terveket illeti, szeretnék megőrizni előkelő helyüket a kajakos pontversenyben (kenusok nincsenek az egyesületben), és együtt tartani a csapatot. A helyhiány miatt nem tudnak tömegekkel foglalkozni, ezért nem a mennyiségi, hanem a minőségi javulásra helyezik a hangsúlyt. A hozzájuk hasonló kisebb klubokkal összefogva közös felkészülést szerveznek, hogy a fiatalok azonos korúakkal tudjanak edzeni: ezt szerencsésebbnek tartják, mintha náluk idősebbekkel tréningeznének.A cél az, hogy hasonlóan sikeresek legyenek a nemzetközi mezőnyben, mint tavaly. Ráadásul mindezt hazai terepen, Szegeden érhetnék el (ott rendezik az ifjúsági és U23-as vb-t), ám a mezőny egyre erősebb, a vb különösen „rágós falat” lesz.
dunafured02
dunafured02
A várható eredményekben valamilyen része talán „A hónap műhelye”-díjnak is lesz: kevés hely akad ugyanis, ahol jobb helye lett volna az elismeréssel járó nyereménynek. A szerény körülmények között működő műhely konditeremnek és a hajók tárolására két garázsrészt bérel, amelyeket télen PB-gázzal fűtenek… Éppen a puritánul felszerelt konditermet tudták „erősíteni” a félmillió forintból: súlyzókat, padokat, medicinlabdákat, pulzusmérő órákat vettek. Csupa olyan hasznos eszközt, amely a mindennapok munkáját jól segíti, s amely  eddig a luxus kategóriájába tartozott. Ezeken is túlmutat azonban maga az elismerés: előtérbe kerültek, felfigyeltek rájuk, még szponzor is jelentkezett. – El sem tudom mondani, milyen ajándék volt az életünkben a díj. Tényleg, túl a gratulációkon és a plaketten, minimum duplán nyertünk ezzel a kitüntető címmel. Éppen versenyen voltunk, amikor kaptam a telefont, hogy mi lettünk a győztesek. Körülöttem mindenki tágra nyílt szemmel figyelt, amikor elmondtam, miről tájékoztattak, nagy volt az örömujjongás. Aztán az egyik szülő azonnal jelentkezett, hogy a jövőben ő biztosítaná a felszereléseket. Még folyamatban van az ügy, de óriási segítség lesz, hogy minden tanítvány megfelelő öltözékhez jut. A győztesről ITT számoltunk be, a átadóról készült videós összefoglalót ITT találja.