UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-02-19 18:52

Milánói vendetta, magyar szereplő

Egy magyar fiatalember, Tamás Krisztián döntőt játszhatott az U19-es korosztály legrangosabb tornájaként jegyzett Viareggio Kupán. És tudjuk még fokozni: ezt a Milan csapatában tette. Sőt: a győztes Milan csapatában...

Nagy-Pál Tamás Hatvanhatodik alkalommal rendezték meg Olaszországban a sportág legrangosabb utánpótlás-eseményének tartott Viareggio Kupát. Tavaly a Magyar Futball Akadémia révén magyar csapat is vett részt az U19-es gárdáknak kiírt tornán, ezúttal azonban egyedül Tamás Krisztián miatt volt érdekeltségünk: ő az AC Milan korosztályos alakulatának alapembere.
Kezdődik a nagy menetelés. Forrás: viareggiocup.com
Kezdődik a nagy menetelés. Forrás: viareggiocup.com
A magyar védő már tavaly, 17 évesen is szerepelt a milánói legenda, Filipo Inzaghi csapatában, panasz nem is érhette teljesítményét, hiszen a fináléig menetelt az együttes, amelyet csupán az Anderlecht győzött le. Igaz, ez a vereség az aranyérembe  került. Ám a torna történetében egyedülálló szinte napra pontosan egy évvel később eljött a lehetőség a visszavágásra, ugyanis 2014-ben ismét ez a két csapat játszotta a döntőt. Pedig a belgák útja meglehetősen rögös volt a végjátékig: csoportjukból éppen, hogy továbbjutottak. A nyolcaddöntőben rögtön az Interrel találkoztak, és már nagyon korán hátrányba kerültek, de az izgalmas mérkőzés végén 4-3-as győzelemnek örülhettek. Az Atalanta ellen már a bírói „szembeszél” sem nekik dolgozott (ez megszokott a külföldi csapatokkal szemben az olasz tornákon), az ellenfél két büntetőt is kapott, abból egyet kihagyott, így drámai mérkőzésen, a 92. percben szerzett góllal léptek a négy közé. Unatkozniuk a Palermo elleni elődöntőben sem kellett: hiába vezettek, kiállítás sújtotta őket, melyet ki is használt az ellenfél, s az 1-1-gyel zárult rendes játékidő után „szétlövés” következett. Fortuna azonban úgy látta igazságosnak, ha az oldalukra áll: készülhettek a sorozatban második döntőjükre. Tamásék könnyebb helyzetben voltak, mert a múlt évi döntős szereplés jutalmaként nem kellett részt venniük a csoportkörben (a címvédő Anderlechtet ez a jog külföldiként nem illette meg…). A Milan aztán a 16 között a horvát Rijeka ellen már a 2. percben hátrányba került, de könnyedén fordított, és nyert 3-1-re. Az U19-es válogatott bal oldali védő végig a pályán volt, miképpen a torna többi találkozóján is. Az Envigado már nem adta olcsón a bőrét, végig bekkelte a kilencven percet, de a Milan egy alkalommal fel tudta törni a reteszt, sőt, büntetőből tehette volna simává a meccset, de Pinato hibázott. Az elődöntőben nagy csatára, igazi presztízsrangadóra volt kilátás, hiszen a Fiorentina volt az ellenfél, 2000 néző szeme láttára. Tamásék a szünetben már két góllal vezettek, de túlságosan ráültek az eredményre, így Fazzi gólja a 68. percben a firenzeiek egyenlítését jelentette. A piros-feketék azonban megrázták magukat, még kettőt vágtak, így következhetett a tavalyi finálé visszavágója, vagy ahogyan az olaszok mondanék a maffiafilmekből jól ismert kifejezéssel: a vendetta!
Filipo Inzaghi első trófeáját nyerte vezetőedzőként.
Filipo Inzaghi első trófeáját nyerte vezetőedzőként.
Az első félidőben nem szórakozott túl jól a 3000 érdeklődő, inkább biztonsági játékra törekedtek a csapatok. A szünet után a belgák szereztek vezetést, de Pentagna gyorsan egyenlített. A játékvezető ezután mindkét csapatból kiszórt egy-egy játékost, és mivel újabb gól nem született, hosszabbítás következett. A Milan bírta jobban erővel: Fabbro szerezte meg a vezetést a 93. percben, s bár buta módon túlzott gólörömével kiállíttatta magát, nem roppant össze csapata. Még Mastalli is a hálóba talált, így az olaszok visszavágtak a tavalyi vereségért, s 4-2-es győzelmükkel – 2001 óta először, összességében pedig kilencedik alkalommal – elhódították a rangos serleget. „Történelmi jelentőségű volt ez a torna, több szempontból is” – értékelt a torna főszervezője, Alessandro Palagi. „Soha nem ismétlődött még meg döntő, ráadásul kilencedik sikerével a Milan csúcstartó lett. Ezek a srácok azért jöttek ide, hogy visszavágjanak a tavalyi vereségért, Inzaghi pedig megadta nekik ezt a lehetőséget, tökéletesen rakta össze a csapatot.” Ez volt egyébiránt a „lesen született” ex-csatár első trófeája vezetőedzőként, mellyel be is jelentkezett a felnőtt csapat kispadjára. „Hatalmas győzelmet arattunk, Silvio Berlusconi és Adriano Galliano is nagyon büszke lehet ezekre a srácokra” – mondta. Reméljük valóban az, és  Tamás Krisztián is  képbe kerül a nagycsapatnál. Mert a Milan az a javából, még ha felnőtt szinten nem is a legszebb időszakát éli.