UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-02-21 09:21

U21-es világválogatott, két cserével

Valószínűleg nem csalt a magazin, amikor az U21-es álomcsapatba betette a 22 éves Neymart, csak nem volt szíve kihagyni. Több poszton is lehet vitatni az elméleti világválogatott összeállítását, de az biztos, hogy aki helyet kapott benne, az remek futballista. Némelyikük máris világsztár.

Nagy-Pál Tamás A Teen's Digest magazin összeállította a világ U21-es álomcsapatát. Kicsit csaltak, hiszen Neymart nem bírták kihagyni, pedig ebben a hónapban már betöltötte a huszonkettőt, és Daniel Carvajal révén még egy túlkorost sikerült belecsempészniük névsorba. Egyébként a többi jelölttel egyetértünk mi is, két cserével. Nézzük, kik alkotják a jelen U21-es világválogatottját?
Thibaut-Courtois-131212
Thibaut-Courtois-131212
Nagyon ritka, hogy kapust 21 évesen világklasszisként lehessen emlegetni (utoljára talán Iker Casillas volt képes erre; húsz esztendősen BL-t nyert a Real Madriddal), de Thibaut Courtois szép lassan kiérdemli ezt a címet. Nyert már Európa-ligát, spanyol Király-kupát és UEFA-szuperkupát az Atlético Madriddal. Fiatal kora ellenére első számú kapussá vált, a szezonban eddig 36 alkalommal őrizte a madridiak hálóját, és tizennégyszer szerepelt a belga felnőtt-válogatottban. Egyébként kölcsönben van a spanyol fővárosban, a Chelsea labdarúgója, de a Barcelona (is) vinné. A Teen's Digest az egyik szélső védő posztra a Real Madridban focizó Daniel Carvajalt rakta, akinek képességeihez valóban nem fér kétség, de egyrészt 22 éves, másrészt mi találtunk nála jobbat: David Alabát. A Bayern München egy évvel fiatalabb bekkje mindent megnyert, amit klubban lehet: kétszer a Bundesligát, a Német-kupát, a Szuperkupát, míg egy-egy alkalommal a Bajnokok Ligája, az UEFA-szuperkupa és a klubvilágbajnokság trófeáját is magasba emelhette. A korosztályában ma senki nem rendelkezik ilyen eredménysorral a világon. Mindezt úgy, hogy kihagyhatatlan alapembere a bajor alakulatnak. A nigériai felmenőkkel rendelkező, rendkívül intelligens bekk az osztrák nemzeti tizenegyet választotta, így ekkora válogatott sikerek nem várnak rá. Meglehet, hogy nemcsak a fiatalok között, hanem a teljes mezőnyben ő a legjobb a posztján. Középre a Manchester United delegál játékost, Phil Jones személyében, aki 21 évesen angol bajnok és kétszeres FA-kupa győztes. David Moyes menedzsertől 21 tétmérkőzésen kapott lehetőséget ebben a szezonban, két gólt is szerzett, ráadásul kilencszer már a felnőtt angol válogatott mezét is viselhette. Az angol foci egyik legnagyobb ígérete, évtizedekre megoldhatja a belsővédő posztot a szigetországban. Raphaël Varane tavaly robbant be a világfutballba: a 19 éves középső bekk gólt szerzett a Real Madridban a Barcelona ellen. Elképesztő szezont produkált akkor, José Mourinho 33 mérkőzésen szavazott neki bizalmat és közben a francia válogatottban is bemutatkozott. Carlo Ancelottinél nem alapember, csupán nyolcszor kapott lehetőséget a szezonban, de ez húszéves belső védő foglalkoztatásában nem meglepő. A jövő egyértelműen az övé . Luke Shaw szemtelenül fiatal, de 18 esztendős kora ellenére remek választás a védelem szélén. Már az előző szezonban is alapembere volt az angol élvonalban szerepelő Southamptonnnak, amely ráadásul mostanra a legerősebb középcsapattá nőtte ki magát, közvetlen a Manchester United mögött áll a tabellán. Shaw összesen 27 mérkőzésen szerepelt már az idei sorozatokban, miközben az angol U21-es válogatottnak is legjobbja. A briteknek, úgy néz ki, nem hátul lesznek problémáik az elkövetkező öt-tíz évben.
Paul Pogba
Paul Pogba
Az álomcsapat középpályája olyan brutálisan erős lett, hogy nincs az a topklub, amely ne fogadná el kérdés nélkül. Kezdjük Paul Pogbával, akit már csak azért sem lehetett volna kihagyni, mert ő nyerte 2013-ban a Golden Boy díjat, ami az év legjobb 21 éven aluli labdarúgóját illeti meg. Azzal érdemelte ki, hogy bajnoki címig vezette a Juventust, valamint U20-as világbajnokságot nyert, ráadásul a tornán őt választották meg a legjobb játékosnak. Ebben a szezonban is szárnyal, 32 tétmeccsen hét gólja van, közben már a francia válogatottban is megszerezte az első találatát. Már világsztár, a torinói klubnak csodára van szüksége (vagy hirtelen felbukkanó, dúsgazdag mecénásra), hogy megtartsa a nyáron. Marco Veratti két éve, mindössze 19 évesen az olasz első osztályba vezette a Pescara gárdáját. Több se kellett a PSG-nek, igazolta az olaszt, aki azóta már francia bajnoknak mondhatja magát. A szezonban eddig alapember, bár gólja nincs, remekül rombol, és persze épít a középpályán. Már az olasz válogatottban is játszhatott négyszer, sőt, Hollandia elleni barátságos mérkőzésen gólt lőtt. Szalai Ádám csapattársa is helyet kapott itt, Julian Draxler. A Schalke labdarúgója még tini volt, amikor Német-kupát és Szuperkupát nyert, és a német válogatottban is bemutatkozott. Sőt, járt a 2012-es Európa-bajnokságon úgy, hogy előtte csak egyetlen barátságos mérkőzésen vetette be Joachim Löw szövetségi kapitány. A kontinenstornán végül nem játszott, de a világbajnokságon eljöhet az ideje. 25 tétmérkőzésen szerepelt idén a gelsernkircheni alakulatban, öt gólt szerzett. Összehasonlításképpen: Szalai harminc találkozón hétszer talált be idén. Csak éppen ő középcsatár.
Iscóval zárul a pálya közepe: 2012 legjobb U21-es labdarúgója még mindig nem öregedett ki. Azóta Málagából átette székhelyét Madridba a „királyi gárdához”, a szezonban 30 találkozón nyolcszor gólt rúgott, hatszor pedig az előkészítésben jeleskedett. A felnőtt válogatottban azonban még mindig csak kétszer szerepelt, amiről nem ő tehet elsősorban, hanem Cesc Fábregas, Xavi, Juan Mata, David Silva vagy Andrés Iniesta... Talán az egyetlen spanyol, aki csak arra vár, hogy kiöregedjenek a világsztárok. Csatárposzton hajtottuk végre a második cserét: bár Neymar vitathatatlanul a legjobb választás, elmúlt már huszonkettő is. Nem úgy Mario Götze, akiről nemrég írtunk hosszabban, amikor minden idők legdrágább német játékosa lett. Sok mindent ehhez nem kell hozzátenni, ITT mindent meg tud róla. A végére újabb belga fiatal maradt (nem meglepő, hogy két belga is szerepel a sorban, ITT nem is olyan régen elemeztük, hogy miért), Romelu Lukaku személyében. A támadó a Chelsea játékosa, de ezt a szezont az Evertonban tölti kölcsönben. Valószínűleg többször nem engedik el, ugyanis a mérlege: 21 mérkőzése, 9 gól. A felnőtt válogatottban kicsit rosszabb: 24 mérkőzésen „csupán” ötször talált be. A nyári világbajnokság egyik legnagyobb felfedezettje lehet. Ha egyáltalán van még rajta mit felfedezni. U21-es álomcsapat a Teen's Digest szerint: Thibaut Courtois – Daniel Carvajal, Raphaël Varane, Phil Jones, Luke Shaw – Paul Pogba, Marco Veratti, Julian Draxler, Isco – Neymar, Romelu Lukaku. Az Utánpótlássport.hu álomcsapata: Thibaut Courtois – Luka Shaw, Raphaël Varane, Phil Jones, David Alaba – Paul Pogba, Marco Veratti, Julian Draxler, Isco – Mario Götze, Romelu Lukaku. Az összeállítás természetesen teljesen szubjektív, újabb cserékre is hajlandóan vagyunk. Várjuk a javaslatokat a kommentekben.