UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-02-26 11:41

A horvát Messi

Csupán tizenhét éves, de már törzsgárdista a Dinamo Zagreb felnőtt csapatában, s hamarosan a Barcelonához igazolhat: Alen Halilovic, a horvát Messi, akit egyelőre inkább fizimiskája és adottságai miatt hasonlítanak az argentin bálványhoz.

Nagy-Pál Tamás Az elmúlt időszakban hetente jelent meg azt latolgató cikk  a világsajtóban, hogy Alen Halilovic a Real Madridba, a Barcelonába vagy éppen a Manchester Unitedbe tart. A legfrissebb hírek arról szólnak: a 17 éves horvát tehetség a katalán alakulatban folytatja pályafutását. Legalábbis erre enged következtetni a Dinamo Zagreb elnökének, Mariko Barisicnek a nyilatkozata. Az elöljáró azt mondta a Jutarnji című lapnak: „Sportigazgatónk, Zdravko Mamic már tárgyal a Barcelona képviselőivel.” Hozzátette: a megbeszélések jól haladnak, így a horvát futball legnagyobb ígérete minden bizonnyal a katalán fővárosba költözik a nyáron. Mindennek nyomán okkal vetődik fel a kérdés: ki is az az Alen Halilovic? A sokat emlegetett válasz szerint a  „horvát Lionel Messi”. Az összevetés elsődleges oka ezúttal nem az, hogy az ifjú horvát játéka máris a bálványét idézi, hanem az: elképesztően hasonlít rá. Külsőleg, játékstílusát és adottságait tekintve is.
Alen Halilovic
Alen Halilovic
Mindössze 170 centiméter magas, s főként középen szeret támadni. Technikai képzettsége és gyorsasága is bőven átlag feletti, egy az egy elleni szituációban szinte lehetetlen lekövetni. Mozgása és váratlan lövései bal lábbal tényleg kísértetiesen hasonlítanak Messi megmozdulásaihoz. És még valami: a védők ugyanúgy csak három-, négyszeres túlerőben tudják szerelni, mint az argentint. Halilovic karrierjét a Dinamóban kezdte. Tizenhat évesen, a klub történetének legfiatalabb játékosaként debütált a felnőtt csapatban, ráadásul a horvát Fradi-Újpesten, vagyis a Hajduk Split elleni derbin. Csak pár percet volt pályán, de megeresztett egy veszélyes lövést és nem rajta múlt, hogy egyik passzából nem lett gól. Egy hét múlva már nem bízta másra a dolgot: győztes gólt szerzett. A szezonban még húsz alkalommal léphetett pályára, s föllépett a Bajnokok Ligája csoportkörében is.  Ebben az évadban már most van ennyi meccse, igaz, gólt még nem lőtt, de a gólpasszokkal nem maradt adós. Még mindig csak tizenhét éves, de már háromszoros horvát válogatott. Árát a mértékadó transfermarkt.de 4 millió euróra becsüli. Egy éve ugyanez a szám még 300 ezer euró volt… „Nem fér kétség ahhoz, hogy óriási tehetség, igazi zseni” – mondta róla a Dinamo elnöke. „Ám úgy érzem, fejlődése szempontjából jobb lenne, ha nálunk maradna. Spanyolországban senki nem garantálja majd neki, hogy bármikor is bemutatkozhat a Barcelona A csapatában. De erről már sajnos nincs értelme beszélni, mert biztosan elhagy minket.” Vagyis minden jel arra utal: a Barca újabb tehetséget köt magához.