UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-03-03 12:43

Labdával kerek a világa

A Bundesliga-próbajáték nem jött össze, ám helyette elindult a budapesti szabadstílusú labdarúgó Európa-bajnokságon, amelyen ötödik helyezést ért el. Gőzerővel tanul az érettségire, hogy a Testnevelési Főiskolán tanulhasson tovább. Mindemellett az MTK felnőtt csapatával edz. Újvári Izabella 18 éves, de nem a hozzá hasonló korú tinik gondtalan, bulizós életét éli.

Nagy-Pál TamásÚjvári Izabella történetével tavaly ismerkedhettek meg olvasóink. Az akkor 17 éves lány mesélt arról a vágyáról, hogy labdarúgó lehessen. A tehetsége megvolt hozzá, a világ legerősebb női bajnokságának számító Bundesligába is hívták próbajátékra, de sorozatos sérülések hátráltatták, így orvosai azt tanácsolták neki: hagyjon fel az élsporttal. Izabella azonban nem adta föl és már az MTK felnőtt csapatának labdarúgója. – Szinte napra pontosan egy éve nyilatkoztál honlapunknak. Tele voltál tervekkel, álmokkal. Mi történt veled azóta?  Egy éve? Így rohan az idő?  Bizony.  Jelenleg az érettségire tanulok. A TF-en szeretnék továbbtanulni, úgyhogy az emelt szintű testnevelésvizsgára készülök gőzerővel.  És a futball? Összejött-e például a próbajáték a Bundesligában?  Sajnos meghiúsult, de erről nem is nagyon szeretnék beszélni. Fűt-fát ígértek, de nem lett belőle semmi. Ennyi legyen is elég. Továbbléptem, és most már örülök, hogy így alakult. – Egészséges vagy? Derékproblémáid voltak akkoriban, volt olyan orvos, aki azt tanácsolta: hagyj fel sportolással.  A derekam szerencsére sokkal jobb lett. Most viszont a térdemmel vannak problémáim. El kell mennem egy specialistához, hogy megnézze. Olyan helyre viszont nem szeretnék menni ahol nem vesznek komolyan, és megint azzal a szöveggel intézik el a dolgot, hogy hagyjam abba.  Azóta sem fejezted be. Sőt, elkezdted a szabadstílusú futballt is.  Igen. Megismerkedtem egy sráccal, aki a Vörösmarty téren freestyle-ozik rendszeresen. Néha összefutottunk és együtt gyakoroltunk. Nem ment rosszul a dolog, gyorsan tanultam a trükköket. – Hogyan kerültél a budapesti Európa-bajnokságra?  A világbajnok Kovács Peti hívott el. Mindössze egy héttel az esemény előtt tudtam meg, hogy indulok. Ráadásul beteg is voltam, így kevés időm maradt a felkészülésre, de vesztenivalóm nem volt. Ötödik lettem a nők között és bár nem volt túl sok induló, teljesen elégedett lehetek az eredménnyel.  Szász Kitti mit szólt hozzád?  Már az Eb előtt is találkoztunk. Azt mondta, ahhoz képest, hogy keveset foglalkoztam a szakággal, egész ügyes vagyok, és Magyarországon nem ismer másik lányt, aki így bánna a labdával. – A hagyományos focival sem szakítottál, olyannyira, hogy az MTK felnőtt játékosa lettél. Hogyan kerültél a kék-fehérekhez?
Újvári
Újvári
 Ott játszik Demeter Réka, aki körülbelül két éve hívott, hogy menjek velük edzeni, de a meglebegtetett külföldi próbajáték esélye miatt nem éltem a lehetőséggel. Most én kerestem meg Rékát, hogy áll-e még az ajánlat. Beszélt az edzővel, Medgyes Péterrel, aki elhívott az első januári alapozó edzésükre.  Ezek szerint jól sikerült.  Annyira nem. Az első edzést nem éreztem valami jónak. Peti bá viszont azt mondta, hogy nincs ezzel semmi gond, először vagyok ott, a csajokat sem ismerem. Egy-két hónap múlva leülünk és megbeszéljük a továbbiakat. Azóta úgy érzem, fejlődtem. Járok az edzésekre, edzőmeccsekre szorgalmasan, mint a kisangyalok.  Még mindig Gödöllőről?  Igen, nagyon fárasztó. Reggel 7-kor elmegyek itthonról és este 9-re érek haza.  Akkor szórakozásra nem marad sok idő…  Még a freestyle focira sem, pedig nagyon szeretnék foglalkozni vele. Így is le kellett mondanom mostanában a barátokról. Ha nagy ritkán van egy kis időm, akkor azt a családommal és a párommal töltöm. Szponzor is kellene ahhoz, hogy el tudjam kezdeni rendszeresebben és komolyabban a trükkök tanulását.  És mik a terveid az MTK-val?  A tavasszal már nagyon szeretnék a bajnokságban játszani. Megelégednék eleinte még húsz percekkel is. Ahhoz hogy ez több legyen, nekem kell tennem, és teszek is! Minden energiámat, erőmet és időmet erre fordítom. Az a célom hogy minél tovább jussak. Jó helyen vagyok, jól érzem magam és a csajok is nagyon ügyesek. Peti bá remek edző, de mint szerintem mindenki, én is úgy vagyok vele, hogy szeretnék a későbbiekben még feljebb lépni. Ameddig csak tudok!