UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-03-10 19:39

Újabb német a semmiből

Vajon Brazília a következő állomás? Mustafi Hamburgban, Liverpoolban és Genovában pallérozódott, U17-es Eb-t nyert, de a nevét kevesen ismerik Németországban. Kis szerencsével viszont a világbajnokságra is eljuthat. Mindenesetre Löw kapitány nem téveszti szem elől.

Nagy-Pál Tamás Joachim Löw másfél hete ismét bizonyította, hogy a német tehetségek száma megbecsülhetetlen. A Chile elleni barátságos mérkőzés keretében ugyanis bizonyos Shkodran Mustafi neve is szerepelt, akiről még a vérmesebb szurkolók sem tudták, hogy kicsoda. Az esetben nem is ez volt a megdöbbentő, hanem hogy az albán származású bekk már 21 éves, a germán köztudatba pedig ennél jóval fiatalabb korban robbannak be a játékosok. Általában. De könnyen lehet, hogy most másképp lesz. A keretet nézve sokan értetlenkedésüknek adtak hangot, aztán szép lassan kiderült az, amire Löwöt ismerve számítani lehetett: a német szakember nem hasra ütéssel választott, Mustafi nagyon is sokat tett a behívóért. A védő albán szülők gyermekeként Németországban látta meg a napvilágot, és a Rotenburg csapatában ismerkedett meg a labdarúgás alapjaival. Csatárként kezdte, de nem ment neki az ellenfél térfelén, ritkán volt eredményes. Ennek ellenére az egyik országos torna után sorra bejelentkeztek érte Németország legjelentősebb műhelyei. Az eset előtt edzői értetlenül álltak. Mustafi ezzel nem törődött, hiszen kedvére válogathatott az ajánlatok közül, és végül a Hamburg mellett döntött, ahol gyorsan kiderült, miért is harcoltak érte: az akadémián ugyanis először átképezték védekező középpályássá, a következő körben pedig már a védelem közepén találta magát. Nagyot fordult a világ, a lesajnált csatárból betonvédő lett, akire már a német szövetségi edzők is felfigyeltek. Be is hívták az U16-os válogatottba.
Shkodran Mustafi Moyes
Shkodran Mustafi Moyes
Egy évvel később már az U17-es Európa-bajnokságon is ott volt, ahol az aranyéremig meg sem állt csapatával. Az általa vezetett védelem mindössze két gólt kapott a tornán, ráadásul egyszer ő is betalált, mégsem került reflektorfénybe. Helyette bizonyos Mario Götze vonta magára a figyelmet. A szakma azért megjegyezte magának, ugyanis nem sokkal később szerződtette az angol élvonalban szereplő Everton. „Még jóval az Eb előtt, a Skócia elleni barátságos mérkőzésen figyeltek fel a játékomra a liverpooliak, és szóltak apukámnak, hogy szívesen szerződtetnének” - nyilatkozta akkor Mustafi, aki elmondása szerint nem gondolkozott sokat a dolgon, mert mindig is a Premier League-ben szeretett volna játszani. Három év után tehát teljesen más környezetbe került, ami eleinte nem látszott meg a játékán. Rögtön a tartalékcsapat alapembere lett, 34 mérkőzésen lépett pályára, mígnem a felnőttek között is bevetette David Moyes menedzser, méghozzá rögtön az Európa Ligában. A következő szezonban azonban egyszer sem játszott az Evertonban, ezért újabb három év után ismét országot váltott. A Serie B-ben szereplő Sampdoria labdarúgója lett. „Egyáltalán nem bánom, hogy Angliába szerződtem, mert rengeteget erősödtem. Mentálisan is sokat fejlődtem, hiszen idegen környezetben töltöttem el három évet, a régi barátaim és a családom nélkül. Védőként Olaszországnál jobb helyet nem is találhattam volna következő állomásnak, ahol taktikailag sokkal magasabb szintre léptem” – nyilatkozta nemrég. Genovában már az első szezonban pályára léphetett a felnőttek között, a következő évadban pedig – már az élvonalban – alapemberré vált. A klub hosszú távon számol vele, tavaly 2016-ig hosszabbította meg a szerződését. A neve még így is viszonylag ismeretlen maradt a nemzetközi köztudatban. Ezen viszont most sokat változtatott Löw meghívója. Chile ellen még csak a padon ült, ami nem csoda, hiszen Jerome Boateng és Petr Mertesacker személyében két világsztár játszotta végig a védelem közepén a kilencven percet. Azt azonban látni kell, hogy a kapitánynak ezen a poszton a legkisebb a variációs lehetősége, és bár középső bekkeket ritkán szoktak cserélgetni, váratlan sérülés világbajnoki szereplést érhet Mustafának. És könnyen elképzelhető, hogy a válogatott ebben az esetben sem gyengülne.