UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-03-17 11:12

Dzsenifer Ronaldo, a világsztár

Az egyik német újságíró a női Cristiano Ronaldónak nevezte Marozsán Dzsenifert. A magyar születésű középpályás még csak 22 éves, de már világsztárnak kiáltották ki. A németek szerint aranyéremre vezetheti válogatottjukat a 2015-ös világbajnokságon.

Nagy-Pál Tamás Marozsán Dzsenifer nevétől hangos a német sportsajtó. A 22 éves játékos vezetésével a germánok nyerték a portugáliai Algarve Kupát. A torna legjobbjának a magyar születésű középpályást választották meg. A német szövetség ennek apropójából hosszabb írást közölt róla, melynek címe: „Világsztárok között a legjobb”. Ebből a cikkből szemezgetünk, rövid kitekintő után.

Dzsenifer valójában nem magyar származású. Hanem magyar. 1992. április 18-án született Budapesten. Édesapja, Marozsán János játszott a Siófokban, bajnok lett a Honvéddal, négyszeres válogatott (1990-91) középpályás. 1996-ban a németországi Burbachban kapott szerződést, onnan ment tovább, az FC Saarbrückenbe. Dzsenifer pályafutása is ebben a két klubban indult.

Abby Wambach, Lotta Schelin, Homare Sawa – csak három név a világsztárok közül, akik részt vettek a portugáliai tornán. Mégsem róluk szóltak a hírek, hanem Marozsánról, aki négy gólt is szerzett. „A kreatív középpályás megmutatta, mekkora ékszer van a Frankfurt kezében” – áradozott róla a DFB sajtósa, majd Dzsenifert is megszólaltatta. „Természetesen nagyon boldog vagyok az elismerés miatt, de azt tudni kell, hogy a többiek nélkül ez nem jöhetett volna össze. Büszke vagyok a csapatra.”
Marozsán Dzsenifer1
Marozsán Dzsenifer1
Ezután folytatódik Marozsán méltatása, aki a szerző szerint hihetetlenül technikás, és elképesztő pontossággal hozza helyzetbe társait. Emellett rendkívül nagy a munkabírása, sokat és gyorsan fut, a védők csak ritkán tudják tartani vele az iramot. De még ennél is továbbmegy: szerinte a női focinak ő ugyanaz, mint Cristiano Ronaldo, aki egyébként bevallottan a tehetség példaképe. Norvégia és Japán ellen azonban újabb oldalát is megmutatta: a védekezésből is aktívan kivette a részét, amiért külön meg is dicsérte Silvia Neid szövetségi kapitány. „Már régebb óta gyakoroltam a védekezést az edzéseken, így nem volt újdonság, hogy ilyen feladatot is kaptam. Jó móka volt, egyben persze nagy kihívás is, de a mai labdarúgásban mindenkinek ki kell vennie a részét mindenből” – mondta Dzsenifer. A válogatott erősségén az is sokat dob, hogy együtt játszhat legjobb barátnőjével, Nadine Kesslerrel. Annak idején, kislányként együtt voltak kezdők Saarbrückenben, majd másfelé sodorta őket az élet, de most újra egy csapatban szerepelhetnek. Mint mondták, már gyerekkorukban is erről álmodoztak, nagyon élvezik a közös játékot. A szurkolókkal is megszavaztatták, kit láttak a legjobbnak Portugáliában, és Dzsenifer tarolt, a voksok 30.67 százalékát kapta meg (a harmadik egyébként Kessler lett). A cikk azzal fejeződik be, hogy nagyon reménykednek abban: a játékos formája a 2015-ös világbajnokságig is kitart, mert akkor óriási esélyük lehet az aranyérem megszerzésére. A német válogatott az Algarve Kupán Csoportmérkőzések: Németország–Izland 5-0 (Marozsán két gólt szerzett), Németország–Kína 1-0, Németország–Norvégia 3-1 (Marozsán lőtte a harmadik gólt). Döntő: Németország–Japán 3-0 (Marozsán állította be a végeredményt).