UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2014-03-17 19:13

Noémi kinőtt a nyuszikorból

A versenyrutin érmekké érett. Makra Noémi (17) kedvenc szerén, gerendán először nyert Világ Kupa-viadalt. A cottbusi megmérettetésen már nem zavarta, hogy csak őt figyelik, edzője szerint egyre jobban megmutatkozik a „versenyképes tudás”.

reb Makra Noémi nehezen tudta volna jobban kezdeni az évet. Talán ha ugrásban nem marad le hajszállal a dobogóról, vagy talajon is döntőbe jut a cottbusi Világ Kupán… No, de félre a tréfával, a 17 éves békéscsabai tehetség és mestere, a legendás Unyatinszki Mihály is elégedett a gerendán első, felemáskorláton harmadik helyet hozó évadnyitó után. – Noémi tavaly lépett be a felnőtt-mezőnybe, vett részt a Világ Kupa-sorozatban – kezdi az értékelést az olimpiai bajnok Ónodi Henrietta egykori edzője. – Már akkor is nyert, és hozott érmeket, és örülünk neki, hogy idén is sikeres a folytatás.
makra_noemi_mti
makra_noemi_mti
Az eredmények értékét növeli, hogy színvonalas mezőny gyűlt össze Németországban: többek közt oroszok, egy román versenyző és kiváló hazai tornászok léptek a szerekhez. Noha a sportág követői nem most fedezték fel magunknak a magyar tehetséget, ismét sikerült letennie névjegyét az őt a szemük sarkából már régóta figyelő edzőknek, a nemzetközi mezőnynek. Unyatinszki szerint pontosságban, technikai kivitelezésben bőven van még mit javítani az ezévi fő célnak kitűzött májusi, szófiai Európa-bajnokságig, valamit kiemelt: – Sokkal merészebben, magabiztosabban, bátrabban hajtotta végre a gyakorlatait, mint korábban. Érződött rajta, hogy elhiszi, képes megcsinálni versenykörülmények között is azt, ami edzésen már annyiszor sikerült. Nem volt félős nyuszi! Ehhez kell rutin, a tapasztalat, amiből egyre több van neki, párhuzamosan azzal, minél több viadalon indul. Tulajdonképpen ez a cél: elősegíteni, hogy kijöjjön a versenyképes tudás. Kíváncsiak voltunk, hogy érezte magát a fiatal tornász, és minek tulajdonítja a gerendán elért sikert: – Ez a kedvenc szeren, de egyúttal mindig emiatt idegeskedtem a legtöbbet. Egyszerűen izgultam, remegni kezdtem, és sosem jött ki igazán a lépés. Ennek megfelelően korláton vártam az érmet, gerendán nem. Most is ideges voltam a döntőben, amikor a gyakorlatra készültem. De az eddigiektől eltérően közben, főleg amikor már a végefelé haladtam, elmúlt. Ezért nagyon megkönnyebbültem. Tornában a finálékban egyszerre mindig egy ember lép pódiumra, rá irányul minden versenyző, szakember és néző figyelme. Ez korábban zavarta Makrát, de most nem foglalkozott vele. Ráadásul felemáskorláton először sikerült versenyhelyzetben megcsinálnia az egyik új elemet, az egyik fontos kötést. Erről legalább olyan büszkén mesélt, mint az első helyet érő gerenda-gyakorlatról. Ünneplés nincs. Holnaptól folytatódik a kemény munka. Csendben. Nem a félénk nyuszik csendjében.