UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-03-18 07:59

Nyomorból Manchesterbe

Arko Dej asztalára nem minden este kerül vacsora. Radzseb Roj anyja prostituált, és fogalma sincs, hogy ki az apja. A két, felfoghatatlan nyomorban élő fiatal álmai valóra válhatnak, ugyanis nemsokára edzésre kell jelentkezniük a Manchester United U21-es csapatába. Nagy-Pál Tamás Az angol élvonalban szereplő Manchester United két 16 éves indiai fiúnak biztosít edzéslehetőséget az U21-es gárdában. Az eset nem azért kapott nagy visszhangot, mert óriási tehetségekről lenne szó (bár nyilván nem ügyetlenek), hanem mert Arko Dej és Radzseb Roj olyan szegénységből érkezik a jóléti államba, melyet még itt, Kelet-Európában is csak nehezen tudunk elképzelni.

Arko Dey
Arko Dey
Dej Kolkata külvárosában él, ahol már egészen kicsi kora óta dolgozik. Családi vállalkozásuk van édesanyjával: saját készítésű, apró rágcsálnivalókat árulnak (talán a chipshez lehetnek hasonlítani őket), melyekhez a srác gyúrja a tésztát. De a bolt nem megy túl jól. Amikor éppen van néhány vevő, kerül vacsora az asztalra, de ha gyenge volt az aznapi kereslet, akkor korgó gyomorral fekszik le a család. Dej augusztusban Goa félszigetére utazott, hogy részt vegyen a brit klub megfigyelő edzőtáborában, és azonnal lenyűgözte az edzőket, így nemsokára utazhat Manchesterbe. „Anyám sírt, amikor elmondtam neki, pedig valójában nem tudta, mi az a Manchester United.” A fiú elmagyarázta neki, hogy a világ egyik legnagyobb klubjáról van szó, mire édesanyja öt kilométert gyalogolt mezítláb a Káli-templomba, hogy hálát adjon fia sikeréért istennőjének. Ezután rosszul lett, de nem a séta miatt, hanem mert Dey elmondta: a stadiontúra kétezer rúpiának megfelelő fontba került az Old Traffordon – nagyjából ennyi a teljes család egyhavi jövedelme. Dej az álomszerű történtek ellenére realista maradt, a gyerekmesékben már jó ideje nem hisz, így akkor sem lesz csalódott, ha mégsem igazolja le az MU. Sőt, legszívesebben mindenképp hazatérne mondván: egyik indai klub sem hajtaná el azok után, hogy a „vörös ördögöknél” próbázott. Inkább maradna édesanyja mellett, hogy ne kelljen tovább éhbérért zöldséget pucolnia, és profi labdarúgóként eltarthassa.
Rajeeb Roy1
Rajeeb Roy1
Roj története talán még ennél is megdöbbentőbb. Ő ugyanis Sonagachiban él. A város a szexturizmus melegágya, tizenkétezren űzik a legősibb mesterséget, köztük a palánta édesanyja is. Amikor közölték vele, hogy meghívott lett, elcsukló hangon annyit mondott: „Úgy érzem magam, mintha megtudtam volna, hogy ki az édesapám.” Merthogy nem tudja, bár ezzel nincs egyedül a térségben: olyan iskolába jár, ahol a gyerekek szülei szinte egytől egyig a saját testükből élnek. Régóta tisztában volt vele: talán a labdarúgás lehet az egyetlen segítsége abban, hogy kitörjön. Roj tehát – Dejjel ellentétben – azzal a céllal megy Manchesterbe, hogy megragadhasson a csapatban, nem szeretne visszatérni Indiába. Példaképe Oscar, de nem feltétlenül az elképesztő rugótechnikája miatt. Ugyanis a brazil is a szegénységből küzdötte fel magát a világ egyik legjobb csapatába, a Chelsea-be. Ezt az utat szeretné bejárni.

Nem éppen elszigetelt eset, hogy Anglia legeredményesebb klubja foglalkozik a nehéz sorsú gyerekek jövőjével. Nemrég például útjára indította a "What Do You #PlayFor?" nevű kampányt, melynek első állomásaként az indonéziai Bandungban próbálnak meg segíteni a nyomorban élő gyerekeken azzal, hogy régi legendák látogatnak oda edzeni és kutatni a tehetségeket. A városról annyit kell tudni, hogy hatalmas a HIV-fertőzöttek száma, amely leginkább az intravénás droghasználatnak köszönhető. A kampányról videó is készült, melyet a vasárnap, Manchester United–Liverpool derbi szünetében mutattak meg a szurkolóknak. (Legalább volt mire büszkének lenniük, a csapat ugyanis sima, 3-0-ás vereséget szenvedett.)