UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-03-20 15:38

Egyedül a tehetség számít

Magyar? Horvát? Más? Nem ez számít: a tehetség a legfontosabb. A Győri ETO magyar-horvát kézilabda-iskolát indít. A tehetséges lányok kiszemelése a cél, és hogy a többféle hagyomány ötvözésével a klub és a magyar válogatott is profitáljon az együttműködésből.

reb A napokban érkezett a hír, miszerint a Bajnokok Ligája-győztes Győri ETO a kozármislenyi önkormányzattal és a helyi sportegyesülettel együttműködve magyar-horvát kézilabda-iskolát indít. A teljes nevén Dél-Magyarországi Győri Audi ETO KC Leány Kézisuli a magyar, horvát és egyéb délszláv tehetséges fiatalok felkutatását és nevelését tűzte ki célul.
zdravko_zovko
zdravko_zovko
Danyi Gábor, az ETO juniorcsapatának edzője a győriek, míg a korábbi veszprémi sikeredző, Zdravko Zovko a horvát kézilabda-iskola módszertanát képviseli. És oktatja a helyi edzőknek. A szakmai vezetés az ETO utánpótlás-igazgatójának, Róth Kálmánnak lett a feladata. Mint legilletékesebbet, őt kérdeztük a tervekről. – Jó kapcsolatot ápolunk a baranyai kollégákkal, és már régóta terveztük, hogy közös munkába kezdünk – avat be minket a részletekbe. – Zovkóval régi jó barátságot ápolok. A győrihez hasonló modell kialakítását tervezte Zágráb központtal, de sikerült meggyőzni, hogy inkább ezzel foglalkozzon. Róth úgy látja: nemcsak országonként, területenként is eltérő jellegzetességei vannak a sportágnak, és ezeket szeretnék minél sikeresebben ötvözni. A baranyaiak például sok edzőmérkőzést játszanak a környező országok csapataival, óhatatlanul ragadnak át taktikai és technikai megoldások. A horvát kézilabda technikailag magas színvonalat képvisel, így a módszertanából mindenképpen szerencsés átvenni. A sikeres győri utánpótlás-neveléssel vegyítve nagy jövő elé tekint a program. Kérdés, mondjuk évek múlva várható-e, hogy a győri felnőtt-csapatban több horvát játékos nevével is találkozunk? – Sokat gondolkodtunk az elnevezésen, mert szeretnénk, hogy minél több magyar fiatalt tudjunk felkutatni, és utat mutatni nekik. Ezért is akarjuk bevonni a vajdasági magyarokat. A nívós hazai utánpótlás- és a felnőtt-válogatottakat nézve is az az érdek, hogy rájuk koncentráljunk. Mégis: a tehetség a döntő. Az a lényeg. Mindegy, hogy magyar, horvát vagy más nemzetiségű leányról van szó. A nemzetközi, uniós nyitás nagyon érződik a sportban is. Manapság az angol csapatokban előfordul, hogy hazai játékos nem is szerepel. Látható, a topklubok nemzetközi klasszisok igazolásával igyekeznek versenyben maradni. Amikor az Győri ETO-nak olyan céljai vannak, mint megnyerni a Bajnokok Ligáját, nemzetközi távlatokban kell gondolkodnunk.
Róth Kálmán  az AUDI ETO nõi kézilabdacsapat  edzõje
Róth Kálmán az AUDI ETO nõi kézilabdacsapat edzõje
Érdekelt minket, hogyan oldja meg Róth az NB I-es Veszprém és a győri utánpótlás vezetése mellett az új kihívással járó feladatot. Energikusan, mint mindig. – Húsz éve ebben a ritmusban élem az életemet, nem lesz gond vele. Manapság is, amikor csak szabadidőm van, edzéseket látogatok, szinte mind a kilencszáz gyereket ismerem, aki a győri klubban készül. Persze, a távolság miatt ez most nehezebb lesz. Elsősorban az irányvonalat szabom meg, a megvalósítás kollégáimra marad. Jól ismerem a helyi edzőket, sokakhoz baráti viszony fűz. Kovács Tamás például többször is járt Győrben, napokat töltött el itt, figyelte a munkánkat. Az ETO mindig is adott arra, hogy a legképzettebb edzők foglalkozzanak a fiatalokkal. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy most is mesteredzők sora tanítja a gyerekeket. A jelent nézve nem nem kell aggódni a jövő miatt sem.

A megfelelő edzésfeltételek megteremtése mellett fontos a gyerekek oktatása is. „Nagy várakozással tekintünk a Dél-Magyarországi Kézisulival létrejött együttműködés elé – emelte ki Kelecsényi Ernő, az ETO elnöke. Szeretnénk hatékony szerepet vállalni a régió tehetségeinek felkutatásában és gondozásában, saját módszertanunk és szakembereink segítségével. Célunk természetesen az, hogy a régió tehetségeit a magyar és a győri kézilabda számára megtaláljuk és kineveljük, egyúttal bízunk benne, hogy ezzel sok kislánynak tudunk valódi élsportolói jövőképet nyújtani.”