UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-03-21 08:12

A keresztszalag keresztje

Mester és tanítványa egy cipőben: Carlo Ancelotti 23 éve éppen olyan súlyos sérülést szenvedett, mint most Jesé Rodriguez. A Real Madrid tehetséges csatárának a keresztszalagja szakadt, egy évet is igénybe vehet a teljes felépülése. A világbajnokság ugrott, de legalább a spanyol klubból vonul vissza – legalábbis a madridi újságírók spekulációi szerint.

Nagy-Pál Tamás Jesé Rodriguez még csak 21 éves, de már nagy közönségkedvenc a Real Madridban. Saját nevelésű játékos már nagyon régen kezdte ilyen jól karrierjét a csapatban. Most azonban kisebb törés következhet a csatár pályafutásában, ugyanis elszakadt a keresztszalagja a Schalke elleni BL-nyolcaddöntőben, optimista becslések szerint is féléves kihagyás vár rá, de valószínűleg jóval hosszabb.
Iker Casillas
Iker Casillas
Már az egyébként tét nélküli mérkőzés (a Real 6-1-re nyert a gelsernkircheni odavágón) második percében megrúgta Sead Kolasinac a spanyolt, aki fájdalmas arccal terült el. Már akkor sejteni lehetett: nagy a baj. A meccs után nem sokkal biztossá is vált, hogy bizony elszakadt a keresztszalag abban a jobb térdben, műtét és nagyon hosszú rehabilitáció vár rá. És hogy mit is vesztett vele a „királyi gárda”? Legjobb cseréjét, aki elképesztő ütemben fejlődik. Ebben a szezonban 31 bajnoki-, kupa- és BL-meccsen nyolcszor volt eredményes és hat gólt készített elő. Nem is csoda, hogy minden csapattársa támogatásáról biztosítja Jesét, és kitartást kíván neki az előtte álló borzasztóan kemény, csak legjobb esetben fél évre. Vezetőedzője, Carlo Ancelotti is elmondta: mérhetetlenül együtt érez játékosával, főleg azért, mert pontosan tudja, mit él át. A Marca utánajárt: a tréner tényleg nem beszélt mellé. 1981. október 25-én, a mindössze 22 éves Ancelotti a Roma színeiben kapott rúgást a Fiorentina elleni derbin. Üvöltve terült el a földön, neki is a keresztszalagja bánta. A spanyolok még videót is bányásztak elő az esetről, melyet ITT láthat. Szóval, az olasz tréner nagyon is tisztában van vele, mit is jelent az a fél év. Nem biztos, hogyJesé felfogta. Kihagyja a tavaszi szezont, a nyári alapozást, a bajnokság első két hónapját, és ha valóban minden a tervek szerint halad, akkor szeptemberben megkezdheti az edzéseket. De a keresztszalag az egyik legkellemetlenebb sérülés, Szalai Ádámnak egy évre is szüksége volt például, hogy újra pályára léphessen. Vagyis könnyen elképzelhető, hogy Jesé 2014-ben már nem húzhatja magára a „blancók” mezét. Egy dolgot kihagytunk. A világbajnokságot.
Jesé Rodriguez1
Jesé Rodriguez1
Merthogy egyes pletykák szerint Vicente del Bosque szerette volna magával vinni a támadót. Bár a felnőtt csapatban még nem mutatkozott be, az összes korosztályos gárdának meghatározó tagja volt – jelenleg a mieinkkel egy Eb-selejtező csoportban szereplő U21-esnek. Ez a lehetőség viszont most biztosan nem adatik meg, s emiatt a sikerkapitány is sajnálatát fejezte ki. De ez még mind semmi. Spanyol orvosok ugyanis arra figyelmeztetnek, hogy ilyen súlyos sérülés esetében nem csak fizikai felépülésről van szó. A játékos ugyanis ilyenkor elveszíti a bizalmát a testében. Fejben is le kell győznie a gondolatot, hogy újra megtörténhet vele az eset – addig a párharcokban félteni fogja a lábát, nem lép oda kellő magabiztossággal, ami jelentősen hat a teljesítményére. Az eset kapcsán egyébként több spanyol újságíró is egyetért abban: Jesé biztosan a Realból vonul vissza. Hogy ezt mire alapozzák? A klub kijelentésére, mely szerint mindenben a játékos mellett áll és semmiképp nem bontja fel a szerződését, akármeddig is tart a felépülése. Ilyen gesztust pedig – főleg saját nevelésként - nehéz figyelmen kívül hagyni, így nyilván nem szeretne klubot váltani. Mindez spekuláció. De logikusan hangzik.