UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-03-25 12:32

Debrecenbe kellett menni...

Úgy érzi fejlődnie, s ezért mennie kell: a 19 éves Sirián Szederke távozik a Győri ETO-ból, és Debrecenben folytatja pályafutását. Ám a váltás előtt junior-világbajnoki éremmel fejezné be korosztályos válogatott szereplését.

reb Amikor először kerestük, Sirián Szederke, a Győri ETO fiatal beállója épp lázasan készült az előtte álló történelem-dolgozatra. Miután – érzése szerint jól – megírta a tesztet, volt alkalmunk beszélni arról, amiért tulajdonképpen hívtuk: távozásáról. Mert hiába játszik a világ jelenleg legjobb, Bajnokok Ligája-győztes klubcsapatában, úgy érzi, váltania kell, hogy szintet léphessen. – Nyáron lejár a szerződésem, és úgy éreztem, új impulzusokra van szükségem – kezd bele Sirián.– Olyan döntést hoztam, ami a fejlődésemre a legjobb hatással van. Ehhez olyan városban szeretnék kézilabdázni, ahol van múltja, jelenje és jövője is ennek a csodálatos játéknak. Ezért esett a választásom Debrecenre. Mindenképpen több játéklehetőségem lesz, megmutathatom, mit tudok, mire vagyok képes. Ráadásul itt is sokat tanulhatok a többiektől. Segít, hogy az edzőm Varga József lesz, aki a győri utánpótlásban már foglalkozott velem. Köstner Vili bácsi visszajelzéseire is mindenképpen számítok, hogy a legjobbat tudjam nyújtani.
sirian_szederke01
sirian_szederke01
A csütörtöki győri sajtótájékoztatón csak Sirián távozásáról beszéltek, azt nem említették, hova igazol. Ezért aztán várható volt, hogy nem a Győr fiókcsapatában, a Veszprémben köt ki. (Egyébiránt a "kihelyezett tagozat" jövőre már Mosonmagyaróváron lesz.) Ezt akkor ugyanúgy nyilvánosságra hozták volna, mint Planéta Szimonetta visszatérését a Rába partjára. Kíváncsiak voltunk, Sirián esetében ez az „útvonal” szóba jött-e. – Tény, a klub inkább kölcsönadni szeretett volna, de nekem most nagyobb kihívásra volt szükségem. Hihetetlenül boldog voltam, amikor két éve felkerültem a felnőttekhez. Rengeteget tanultam és fejlődhettem, különösen poszttársamtól, Heidi Lökétől leshettem el ezt-azt. Viszont úgy érzem, nem a kellő ütemben léptem előre, és hiszem, ezen a mostani váltás lendíthet a karrieremen. Védekezésben és támadásban is sokkal többet leszek pályán. Ott is imádják a szurkolók a kézilabdát, remek közönség előtt játszhatok majd. Addig azonban még bőven van tennivaló. Természetesen a bajnokságban és a Magyar Kupában is áll a Győr, ráadásul május elején Budapesten vívhatja meg a Bajnokik Ligája négyes döntőjét. Minden fronton címvédés a cél. Amikor pedig vége a klubkézilabdának, következhet a válogatott: a tavalyi Európa-bajnoki ezüstérmüknek köszönhetően Siriánék selejtező nélkül jutottak ki a horvátországi világbajnokságra. – Tavaly nagyon jól sikerült az Európa-bajnokság, és reménykedem benne, hogy hasonlóan szerepelünk az idén is. Biztosan nehezebb lesz, mert készülnek ránk, videóznak, mindenki bennünket és az oroszokat akar legyőzni. Viszont az utolsó évem a korosztályban, szeretném méltóképpen lezárni. Minél fényesebb éremmel. Tavaly, a Bajnokok Ligája-siker után ITT nyilatkozott honlapunknak.

Hajdu János szövetségi kapitány még a Héraklész-gálán – ahol a legjobb nagycsapat az általa irányított junior női kézilabda-válogatott lett – dicsérte Sirián Szederkét. „Ügyesebb, mint Löke, csak fizikálisan erősödnie kell . Fontos, hogy eligazoljon Győrből, olyan helyre, ahol megkapja a megérdemelt játéklehetőséget. A jövő nagy játékosa lehet.” A junior-válogatottat így jellemezte. „A lányok jó értelemben véve erőszakosak, szemtelenek. Már a tavalyi Európa-bajnokságon is kitalálták, hogy érmet akarnak nyerni. Én a vb-ötödik hely után kicsit pesszimistább voltam, de ezek a >tyúkok< kemények voltak, hittek benne, megcsinálták. Most kijelentették, hogy világbajnokok akarnak lenni. Hiszek bennük.”