UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-03-27 10:09

Gyöngyszem Budapestnek

A fiataloknak is perspektívát nyújtó, erős budapesti férficsapatra van szükség – állítja Mocsai Lajos. A férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint két-három éve előkészítő munka szükséges hozzá. Már csak azért is, mert Budapesten nem tűrik a középszerűséget.

reb Érdekes, titkos tervről beszélt Mocsai Lajos, a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a SportKlub Dodzsem plusz című műsorában. Elmondta, hogy a – részben fiatal – játékosoknak, akik a hazai kiemelkedő csapatokban nem jutnak szóhoz, budapesti bázist kellene létrehozni. Olyat, amely Európa egyik kulturális fővárosaként a megteremtett kiváló sportszakmai lehetőségeken túl is vonzó lehet, jellemzően a magyar kézilabdázóknak. Mivel a műsorban sok téma mellett inkább csak a terv megemlítésre volt idő, mi kíváncsiak voltunk a szép álom részleteire.
mocsai_akademian
mocsai_akademian
Hogy összefüggéseiben értsük a tervek motivációját, a kapitány hosszabb fejtegetésbe kezd. Elsőként arról beszél, hogy a 2012-es olimpiai negyedik helyezés óta jelentősen átalakult az NB I. A két kiemelkedő csapat, a Veszprém és a Szeged a nemzetközi jó szereplés érdekében egyre több légióst szerződtet. Ezzel önmagában nincs baja Mocsainak, tisztában van az eredménykényszerrel. Az viszont már a jelenleg általa irányított válogatottnak húsba vágó gond, hogy egyre kevesebb hazai – fiatal, illetve rutinos – kézilabdázó jut játéklehetőséghez. A második probléma forrásaként a külföldön játszó magyar légiósokat említi, akik ugyancsak keveset szerepelnek klubjukban. Nagy Kornél, Császár Gábor vagy Putics Barna képességeit mindenki ismeri és elismeri, ám kevés időt töltenek a pályán. Márpedig úgy nehéz, hogy kint többnyire a kispadon ül, itthon pedig vezetni kellene a válogatottat – konkrétan Császár esetében. A harmadik ok – és ez azért örvendetesebb probléma, mint az eddigiek –, hogy az elmúlt években a sportági vezetés sokat tett a tehetséggondozásért. A balatonboglári, Mocsai mester vezette Nemzeti Kézilabda Akadémia tavasszal a második felvételit bonyolítja. A NEKA folyamatosan tárgyal a klubokkal, szerződéseket, együttműködési megállapodásokat kötnek, hogy az utánpótlás-nevelő központokba koncentrálódjanak a tehetségek. Éveken belül jócskán megnő a juniorok, utánpótlás-korosztályból kilépők száma, akiknek utat kell mutatni. Ezek együtt ihlették a kapitány tervét. – Budapest Európa egyik kulturális fővárosa. Bárki bármit mond, folyamatosan fejlődik. Érdemes lenne olyan csapatot létrehozni itt, amely döntően magyar játékosokkal nemzetközi színvonalúvá tud fejlődni. Az NB I-ben indulva pedig akár a Veszprém és a Szeged mellé, mögé zárkózna fel. Fontos volna, hogy a bajnokságban a két nagy mögött négy-hat csapatos erős középmezőny alakuljon ki. Ez a válogatottnak is jót tenne. Budapesten nem fogadják el a középszerűséget, a leendő csapat lehetne a kézilabdázás gyöngyszeme. Már csak azért is indokolható az elképzelés, mert a fővárosban, bár sok patinás, nagy múltú klub "él", a férfimezőnyből hiányzik a fajsúlyos, erős csapat (egyetlenként a PLER Budapest hét szerzett ponttal az utolsó helyen zárta az alapszakaszt). A leendő NB I-es klub pedig a főváros, a régió tehetséges játékosainak is utat kínálhatna. A megvalósulás azonban még jóval arrébb van. Bár akadt már  szülő, aki azzal a kérdéssel hívta a kapitányt, hogy mikor viheti Budapestre a fiát, csak lassan a testtel. Mocsai Lajos szerint legalább két-három év előkészítő munka szükséges ahhoz, hogy egyáltalán belevágjanak. Ezért aztán konkrétumokat sem említett a kapitány.

A korábbi kiváló játékos, Éles József a SportKlub Dodzsem plusz műsorában kritikát fogalmazott meg Mocsai Lajos terveivel kapcsolatban. "Mindent arra hegyeznek ki, hogy aki a kézilabda-akadémián készül, abból lesz csak játékos. Kicsit elegem van ebből. Már nagyobb rálátásom van, hogy a klubokban milyen munkát végeznek az utánpótlás-korosztályokban. Remek munkát! Nem kellene, hogy csak az akadémián legyen a hangsúly” – hangzott mondandójának lényege. A teljes adást itt tekintheti meg.