UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-03-31 17:19

Leltár, hiányosságokról

A lányokat nem posztra képezték, és a fizikai állapotuk nem üti meg a nemzetközi szintet. Az U17-es korosztály gondjai után az U19-esekbe kaptunk betekintést. A nehézségek ellenére a kapitány számításai szerint eljut a csapat a kontinensbajnokság elitkörébe.

Nagy-Pál Tamás Ötven százalékos teljesítményt ért el Szocsiban, nemzetközi tornán az U19-es lányválogatott. Hat mérkőzésen két-két vereséget, döntetlent és győzelmet könyvelhetett el. Turtóczki Sándor szövetségi edző, mint mondja, akár elégedett is lehetne ezzel az eredménnyel. Mégsem az. Sok még a lyukas poszt, és a lányok fizikai állapota sem felel meg a nemzetközi szintnek. – Két vereséggel kezdődött a torna, aztán egyre szebbek lettek az eredmények.
U19 lány Turtóczki
U19 lány Turtóczki
 Nehezen indultunk. Ezt furcsálltam is, hiszen a bajnokság is most kezdődött, vagyis a formába hozó időszakon már túl vannak a lányok. Ehhez képest küszködtünk, és fizikális problémáink voltak.  De aztán valami megváltozott…  Beszélgettünk a lányokkal, igyekeztünk közös nevezőre jutni. A végére szerencsére valamelyest összeért a dolog. Bár nem a legjobb csapatokkal játszottunk, nemzetközi szinten már nincs könnyű meccs. Fizikálisan mindegyik gárda jól felkészült.  Melyik meccsre a legbüszkébb?  Az Irán ellenire, az utolsó fordulóból. 6-0-ra nyertünk, amely az egész torna legnagyobb különbségű győzelme lett. Jól játszottunk, addigra tényleg összeforrt a csapat.  Az amerikaiak elleni 2-1-es vereség sem hangzik rosszul, ismerve a tengerentúli női labdarúgás hagyományait.  Ráadásul hat játékosuk a felnőtt ligaválogatottnak is tagja. Kellőképpen agresszívak voltak, de nekünk is voltak lehetőségeink. Két olyan pontrúgásból kaptunk gólt, melyeket illett volna kivédekezni. A hátsó alakzatunkon van még mit javítani. Azért öszességében elégedett?  Lehetnék is akár, de nem vagyok. Hasznos volt a hat meccs, mert rávilágított a hiányosságainkra. Kiderült, hol kell erősödnünk. Ráadásul idegen kultúrákkal találkoztunk, melyekhez alkalmazkodni nagy feladat és fontostapasztalás. Viszont, mint már említettem is, a fizikai állapottal különösen nem vagyok elégedett.  Ezzel mit lehet kezdeni? Mert nyilván párnapos összetartásokon nem sokat tud tenni.  Nem, és sajnos a bajnokság színvonala sem megfelelő ehhez. Valamiféle plusz munkát kéne végezniük.  Melyik bajnokság nem megfelelő?  Az NB I. Miközben a Fradira épül a csapat, és a legtöbb játékos már a felnőttmezőny tagja.  Akkor az első osztályú bajnokságunk sem felel meg az U19-es nemzetközi szintnek?  Ez a nagy helyzet. A sorozat gyakorlatilag egy-két csapatos. Ami itthon elég,  ilyen tornán bizony kevés.  A torna előtt azt mondta, hogy a csapatépítés az elsődleges szempont. Ennek mennyire sikerült megfelelni?  Néhány játékos bizonyította, hogy itt a helye. Sőt. Volt, aki azt is, hogy alapember lehet. Sajnos, még jó néhány poszt kérdéses. Oda kéne megtalálni a megfelelő játékosokat, vagy a jelenlegieknek fejlődniük. Remélem, hogy a nyári összetartások során tisztázódnak a nyitott kérdések.  Az újaknak, akik most csatlakoztak ehhez a korosztályhoz, hogy ment a beilleszkedés?  Ezek a lányok már megjárták az U17-es válogatottat is, gyakorlatilag mindenkinek van nemzetközi tapasztalata. Sokat játszottak már egymás ellen és együtt is, így a közösségalkotással nem volt gond. Ezen a téren jól állunk, és erre lehet is építeni. A legfontosabb most már a posztok megtalálása. – Az U17-esek kapitánya, Lévay Andrea arra panaszkodott nekem nemrég, hogy az új kerettagokkal rengeteg a munka, mert rossz beidegződéseket kell belőlük kiölni, és újratanítani alapvető technikai, illetve taktikai dolgokat. Két korosztállyal feljebb is ez van?
U19 lány
U19 lány
 Itt már jobb a helyzet, már csak a mérkőzésszám miatt is. Minden egyes találkozóval rutinosabbá, tudatosabbá és magabiztosabbá válnak a lányok. Ilyenkor nyilván nem egyszerű nekik megszokni az új trénert, mert mindenki kicsit másképp dolgozik. Emberek vagyunk mi is, különbözünk egymástól, ehhez alkalmazkodniuk kell. De ezzel szerintem nincs nagy probléma.  Mivel van? A lányok gyakorlatilag már felnőtt futballisták. Ehhez képest még mindig nincs kialakult posztjuk. Elmondják, hogy tudok játszani itt is meg ott is, de mintha a posztra képzés elmaradt volna. Ez nemzetközi szinten nem fér bele. Tizenkilenc évesen ennek már le kéne tisztulnia, és mindenkinek tökéletesen ismernie a saját helyzetét. A specializálásban kéne óriásit előre lépnünk. – Öt hónapja van, hogy mindezt megoldja, hiszen szeptemberben lesz az Eb-selejtező Magyarországon. Addig mikor lesz lehetősége találkozni a lányokkal?  Most közel három hónap kimarad, ez kicsit jó és rossz is. Jó, mert a lányok jobban eleget tudnak tenni iskolai kötelezettségeiknek és a klubedzők rendelkezésére állhatnak. Remélem, hogy megfelelő munkát végeznek a csapatukban, és jól jövünk ki a hosszabb szünetből. Június végén találkozunk ismét, amikor szlovéniai tornán veszünk részt. Augusztusban a lengyelekkel és a görögökkel játszunk két-két meccset, szeptemberben pedig két napunk lesz a selejtezők előtt.  Belgium, Szlovénia és Észtország az ellenfél. Mik az esélyek?  Ki merem jelenteni: ebből a csoportból tovább kell jutnunk az elitkörbe! Reményeim szerint a belgáknak visszavágunk a tavalyi vereségét, ami azért kisebb bravúr lenne. A másik két meccs sem lesz könnyű, de a szlovénok és az észtek ellen is illene nyernünk hazai pályán. Jó játékkal biztosan behúzzuk. Mindenesetre a számításaim szerint a második, még továbbjutó helyet mindenképp meg kell szereznünk, de meglepetéssel az elsőre is odaérhetünk.