UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2014-04-01 21:50

Történelmi dupla piros-kékben

Az egyéni képzés és az NB I-es szereplés a siker titka - állítja Eördögh Edit. A Vasas női juniorcsapata ennek köszönhetően védte meg a bajnoki címét. A magabiztos győzelmeket hozó pécsi döntőn szinte holtpont és hullámvölgy nélkül kosaraztak a lányok.

reb Tavaly veretlenül nyerte meg a Vasas a juniorbajnokságot, így akár visszaesésnek is tekinthetnénk, hogy az idei alapszakaszban egyszer a Csata DSE-től, a rájátszásban pedig kétszer a Pécsi VSK-PEAC-tól is kikaptak. Ehhez képest aztán Pécsen, a bajnokság nyolcas döntőjében a legszorosabb meccsüket éppen a Csata ellen játszották. Mégpedig az utolsó csoportmérkőzést, amikor már biztos volt az elsőség a kvartettben, ezért lett közte „csak” tíz. Ezt leszámítva ellenállhatatlanok voltak, döntőbeli ellenfelüket például 42 ponttal múlták felül a korai szakaszban. Maga a csapat edzője, az aktív játékkal 2011-ben felhagyó Eördögh Edit sem várta, hogy ilyen kiemelkedően teljesítenek lányai:
vasas_junior03_kosarsport
vasas_junior03_kosarsport
– A minimális célkitűzés a fináléba kerülés volt, és persze, miután ismerem a képességeiket, vártam a jó eredményt. Azzal viszont megleptek, hogy ennyire stabilan, hullámvölgy nélkül játszottak. Talán a Csata ellen volt némi holtpont, de akkor szinte tét nélkül léptünk pályára. Igaz, a két klub szétválása óta mindig parázs hangulatú meccseket vívunk. A hibátlan csoportkör után 23 ponttal verték meg az elődöntőben a Győrt, és azzal a várakozással nézték a másik ág mérkőzését, hogy a Pécs vár rájuk az elsőségért. Csakhogy óriási meglepetésre az általuk is az egész torna legnagyobb esélyesének tartott baranyaiak kikaptak a nagyot küzdő Soprontól. Szó se róla, a vasasos lányok szusszantak egyet, amikor kiderült, hogy nem a rájátszásban őket oda-vissza verő házigazdák jönnek. – A Pécset vártuk a döntőbe, és ehhez képest tényleg megkönnyebbültünk, hogy végül nem ellenük kell játszani. Viszont furcsa ez: akkor teher nélkül léphettünk volna pályára, a Sopron ellen viszont minket nyomasztott az esélyesség. Próbáltam ezt levenni a lányokról. Másrészt hangsúlyoztam, ez nem olyan lesz, mint a csoportban, amikor 42 ponttal nyertünk. Teljesen új meccs, ahol a soproniakat majd viszi előre a szív. Igaz, arra számítottam, hogy az elődöntő sikere után fizikailag viszont  fáradtak lesznek. Ez mind bejött. Úgy érzi, könnyű dolga volt, mert a torna során és még a fináléban is tudta pihentetni a játékosokat. Ha megnézzük a statisztikákat, sem a legjobb öt pontszerző, sem a védő- vagy támadólepattanózók között nem találunk Vasas-kosárlabdázót. Ez is mutatja, hogy a nagybetűs CSAPAT érte el a sikert, ahol a kispadról is remekül szálltak be a többiek. Így nem egy vagy két fiatalon múlt a siker, mindig négyen-öten hozták magukat. Ráadásul, a téthez méltó szervezésben és körítésben tehették ezt. Tavaly meglehetősen hangulattalan volt a döntő, három hétköznapon. Idén azonban az ötnapos versenyben hétvégére estek a helyosztók és az éremért zajló meccsek, szülők, barátok, szurkolók előtt.
vasas_junior01_kosarsport
vasas_junior01_kosarsport
Kíváncsi voltam, minek köszönhető a Vasas Akadémia remeklése. A vezetőedző két fontos tényezőt említett. Egyrészt, a csapat fele már a Vasas NB I/A-s csapatában játszott egész évben. Aho Nina Daniella, Farkas Fanni vagy Szalay Viktória fontos szerepet kap a felnőttmezőnyben. Óriási volt a terhelés, de rengeteg tapasztalatot is szereztek Krivacsevics Dragoljub vezetőedző keze alatt. Igaz, emiatt, és mert a másik fele kadetben vitézkedett, gyakorlatilag nem is edzett együtt a juniorcsapat.  A másik fontos összetevő pedig az egyéni képzés, aminek fontosságát Eördögh nem győzi hangsúlyozni. Az edzések nagy része ezzel telik, a Vasasban egyértelműen ez élvez prioritást. A juniorcsapat a pécsi döntő előtt mindössze másfél hetet készült együtt, ám ekkor is rengeteget foglalkoztak egyénileg a lányokkal. Akik előtt a korábbi sokszoros válogatott szerint hatalmas jövő áll. – Szerintem történelmi siker, hogy megvédtük címünket, mert ugye, általában a győztesek kiöregednek. Mindig azt mondom, a junior-korosztály a legfontosabb, mert ez a felnőtt előtti utolsó lépcsőfok. Aki itt nem tudja felhívni magára a figyelmet, valószínűleg elvész a sportágnak. Ráadásul sokaknak ez a vízválasztó, és döntenek inkább a tanulás mellett. A tanítványaim nagyon tudatosak, felnőttcsapatokat felülmúló figyelemmel, fegyelemmel végzik az edzésmunkát. Mindannyian kosárlabdázók akarnak lenni. Egytől-egyig óriási tehetségek, és nagy jövő áll előttük.

A győztes csapat Aho Nina Daniella, Bach Boglárka, Csáktornyai Fanni, Esztári Tímea, Fábián Sára, Farkas Fanni, Földi Flóra, Gocsmán Ágota, Gundel Takács Anna, Kulcsár Bianka, Rakolczai Krisztina, Solymosi Noémi, Szalay Viktória, Tóth Tímea, Wéber Fruzsina Edző: Eördögh Edit