UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-04-01 16:32

Új portugál aranygeneráció?

A svájci fiatalok elképesztők: a címvédő oroszokat és a spanyolokat megelőzve jutottak el az U17-es Európa-bajnokságra. A portugálokat is illik kiemelni: kapott gól nélkül kvalifikálták magukat. Kialakult a májusi máltai kontinenstorna nyolcas mezőnye.

Nagy-Pál Tamás Megvan az a hét csapat, amelyik csatlakozik a rendező Málta mellé májusban, az U17-es Európa-bajnokság döntőjére. Elöljáróban annyit, hogy a címvédő oroszok, de még a spanyolok sem lesznek ott. A németeknek is rezgett a cél, az angolok és a portugálok viszont könnyedén vették az elitkört.
Svájc U17
Svájc U17
Elsőként Hollandia kvalifikálta magát a kontinenstornára, ami akár papírforma is lehetett volna, de mégsem volt az, ugyanis Franciaországgal, Svédországgal és Ausztriával szerepelt együtt. Az utolsó forduló igazi csoportdöntőt hozott, ugyanis a narancsmezesek és a gallok is hibátlan mérleggel készülhettek egymás ellen. Steven Bergwijn bizonyult a nyerőembernek, a 16 éves tehetség a két utolsó gólt szerezte a rangadón, mellyel Hollandia 3-1-re nyert. Skócia örülhetett másodszor, ráadásul nem kis meglepetést okozva. A belgákkal, bosnyákokkal és románokkal egy csoportban szerepelve ugyanis száz százalékos mérleggel, 6-1-es gólkülönbséggel lépett tovább. Ez rekord, korosztályos skót gárda még soha nem szerepelt ilyen jól az elitkörben. Kicsit mi is örülhetünk ennek az eredménynek, ugyanis többek közt a skótoknak köszönhetően nem jutottunk tovább a selejtező első szakaszából, 2-1-re verték a magyar alakulatot. A 2-es csoport küzdelmei hozták talán a legnagyobb izgalmakat. A törökök és a lengyelek két-két győzelemmel, 4-2-es gólkülönbséggel várták az egymás elleni csoportdöntőt. Nem tudták dűlőre vinni nyolcvan perc alatt a dolgot, és mivel minden mutatójuk megegyezett, szétlövés következett. A török ifjak bírták jobban az idegek harcát, a lengyelek pedig magukba roskadva zokogtak, hiszen csak karnyújtásnyira voltak Máltától. A svájci utánpótlás meredeken ível felfelé az elmúlt években, de arra talán még a legvérmesebb szurkolóik sem számítottak, hogy olyan csoportból vívják ki a továbbjutást, ahol a címvédő Oroszország mellett Spanyolország focizik. Pedig így történt! A kvartett kiegyensúlyozottságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ehhez mindössze három rúgott gólra volt szükség. A svájciak sikere mindenesetre megérdemelt: Wales ellen hozták a kötelezőt, az oroszok ellen fél órát emberhátrányban játszva mentették döntetlenre a meccset, a spanyolokat pedig hajrában szerzett góllal verték. Ezzel – talán mondani sem kell – az Eb egyik favoritjává léptek elő.
Német U17
Német U17
Szerbia lehetett volna a következő gárda, amely nagy skalpot ejtve jut el a tornára, de a gólkülönbség végül a németeknek kedvezett. A germán ifjak ugyanis Grúziát (4-0) és Írországot (3-0) is alaposan kitömték, így az utolsó fordulóban egy pont is elég lett volna számukra a továbbjutáshoz. Déli szomszédjaink ennek tudatában győzelemre játszottak. Olyannyira, hogy egy órán keresztül vezettek is, de az egyenlítésre már nem tudtak válaszolni, így lemaradtak a döntőről. Lehet, hogy Figóék után itt a portugálok következő aranygenerációja? Könnyen elképzelhető, ugyanis a hetedik csoport favoritja játszi könnyedséggel végzett az élen. Ukrajnának, Izlandnak és Lettországnak is három-három gólt lőttek a legények, miközben egyet sem kaptak, így félelmetes mérleggel vették az elitkört. A Benficában is örülhetnek a teljesítménynek szakemberek és szurkolók egyaránt, ugyanis a válogatott 12 játékosa a klub akadémiáján pallérozódik. A hetedik továbbjutó Anglia lett, nem éppen könnyű csoportból, ugyanis Olaszországgal és Csehországgal is meg kellett küzdenie. Ennek ellenére már két játéknap után meg is nyerte a csoportot, miután legyőzte 1-0-ra a cseheket, akik ezután 2-1-re verték az olaszokat. Mégsem vették félvállról a szigetországiak az „azzurrik” elleni presztízsrangadót, és 2-1-es sikerrel megőrizték hibátlan mérlegüket. Az U17-es Európa-bajnokság mezőnye: Málta (rendező), Svájc (1. csoport győztese), Törökország (2.), Hollandia (3.), Anglia (4.), Németország (5.), Skócia (6.), Portugália (7.). A sorsolást április 9-én rendezik, a torna május 9-én rajtol.