UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-04-02 09:19

Mamiko bánata

Mamiko Macumoto csalódott volt Japán győztes elődöntője után: először kapott gólt az U17-es leány-világbajnokságon. Az olaszok viszont egyáltalán nem bánkódtak a spanyolok elleni búcsú miatt, hiszen nekik a bronzmeccs is hatalmas eredmény.

Nagy-Pál Tamás Japán és Spanyolország játssza Costa Ricán az U17-es női világbajnokság fináléját, miután az elődöntőben nyertek Venezuela (4-1), illetve Olaszország (2-0) ellen. Az ibériaiak így visszavághatnak a csoportkörben elszenvedett kétgólos vereségért. Érdekesség, hogy a kisdöntő is megismételt meccs lesz, a dél-amerikai gárda az utolsó csoportmérkőzésén 1-0-ra nyert az olaszok ellen. Kezdjük az európai házi derbivel!
spanyol lány u19
spanyol lány u19
Az olaszok már azzal hatalmas sikert értek el, hogy továbbjutottak a csoportból. Senki nem számított rá, arra pedig pláne, hogy a negyeddöntőt is sikerrel veszik. Történetük első U17-es világbajnokságán. Evés közben természetesen megjött az étvágyuk, és mindent meg is tettek azért, hogy legyőzzék az elődöntőben a spanyolokat. A szerencsével azonban hadilábon álltak. Két távoli lövésük is csak centiméterekkel kerülte el a kaput, az elsőt több mint harminc méterről eresztette el Gloria Marinelli. Elena de Toro mind a két bombát tehetetlenül nézte. Végül két tizenegyes döntötte el a meccset, Sandra Hernandez és Nahikari Garcia talált be, és lőtte tovább a spanyolokat. A mérkőzés legérdekesebb momentumai a lefújás után zajlottak: bár mindenki azt várta volna, az olasz lányok nem roskadtak össze könnyek közepette. Rögtön a mérkőzés után örömtáncot természetesen nem lejtettek, de látszott rajtuk, hogy tisztában vannak azzal: már az is történelmi tett tőlük, hogy a bronzmérkőzésen szerepelhetnek. Történelemírásból nem volt hiány a másik párharcban sem. A képlet hasonló volt. Adott egyrészt Venezuela, amely az egész honi labdarúgás legnagyobb sikerét érte el már az elődöntővel is. Másrészt pedig a másik oldalon a tökéletes gépezet, Japáné, amely huszonegy gólt szerzett, és egyetlen alkalommal sem(!) kapitulált. Az ázsiaiak nem hagytak esélyt, az 52. percben Rikako Kobajasi már a harmadik gólt szerezte, el is döntve a mérkőzést. A venezuelai lányok azonban később, négygólos hátrányban sem adták föl, és a hosszabbítás utolsó percében, Deyna Castellanos révén szépítettek, 4-1 lett a vége. A csatár ezzel hat találattal a góllövőlista élére állt, Mamiko Macumoto pedig tőle szokatlan mozdulatot hajtott végre: a gólvonal mögé nyúlt a labdáért. 487 percet kellett erre várni, s talán mondani sem kell: korosztályos vb-csúcs. Macumoto viszont nem döntött rekordot, bár nem volt messze tőle.
japán lány u19
japán lány u19
Az utolsó, tét nélküli csoportmérkőzésen ugyanis nem ő védett, így góltalansága „csupán” 360 percet számlált. Éppen tucat minutum hiányzott ahhoz, hogy beállítsa a ghánai Victoria Agyei 2012-ben felállított csúcsát. „Csalódott vagyok, mert csak pillanatokon múlt, hogy kapott gól nélkül jussunk a döntőbe” – nyilatkozta a lefújás után. – Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a torna előtt meg sem fordult a fejünkben, hogy ilyen jók lehetünk.” Sokáig azonban nem emésztheti magát, hiszen következik a spanyolok elleni finálé. Ott biztosan nem lesz elkeseredve, ha gólt kap. Csak a csapat rúgjon eggyel többet. U17-es világbajnokság, elődöntő Japán–Venezuela 4-1 Spanyolország–Olaszország 2-0 Bronzmérkőzés: Venezuela–Olaszország. Döntő: Japán–Spanyolország.