UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-04-02 23:12

Önbizalom, összhang, öröm

Jong Twente, Twente, Manchester United – így képzeli el a jövőjét a holland klub tizennyolc éves magyarja, Vida Krisztofer. A csapat szurkolói a klub honlapján tartott szavazáson óriási többséggel követelték az első csapatba. Nem csoda. Rettenetesen nagy gólokat rúgott az elmúlt hetekben.

Nagy-Pál Tamás Vida Krisztofer eddig négy mérkőzést játszott végig a holland másodosztályban szereplő Twente B csapatában, és három gólt szerzett. Nem is akármilyeneket. Először például sarokkal volt eredményes. A harmadikat tizennyolc méterről küldte rá, labda gyönyörű ívet írva kötött ki a jobb felső sarokban. A tizennyolc éves, korosztályos válogatott tehetséggel beszélgettünk. – A negyedik meccsen nem jött össze a gól. Csalódott vagy?
Vida Krisztofer2
Vida Krisztofer2
 Igen. Elsősorban azért, mert kikapott a csapat. Persze az egyéni rekord is motoszkál a fejemben, mert még soha nem rúgtam négy egymást követő mérkőzésen gólt Hollandiában. Nem jött össze. Jól ment a játék, csak a gól hiányzott.  Nem úgy előtte. Mi történt veled az elmúlt hetekben?  Megkaptam a lehetőséget, ami óriási önbizalmat adott, rögtön az első meccsen. Azóta mindegyiket végigjátszhattam.  Gondolom, az is sokat segített, hogy a szurkolók szerint már az első csapatban lenne a helyed.  Nem bírtam ki, én is követtem a szavazást. Fantasztikus érzés volt látni, hogy nyolcvanöt százalékuk szívesen látna a nagycsapatban. Örülök, hogy így gondolják. Abban reménykedem, hogy a szakemberek is ezen a véleményen lesznek. Hogy érzed, ennek mennyi a realitása?  Nehéz kérdés, mert a Twentében nagyon sok a csatár és a szélső, van köztük válogatott is. Ráadásul mind fiatalok, így még a korommal sem tudok kitűnni. De ha most azt mondom magamnak: oké, nem találtam be a hétvégén, de felejtsük el, és a következő fordulóban megint rúgok gólt, aztán így folytatom hétről hétre, akkor talán nincs is annyira messze.  A gólokra visszatérve: talán nem vitatkozol, ha azt mondom, hogy szépségdíjas találatok voltak. Neked melyik a kedvenced?  Nem tudom eldönteni. Az első talán picit nehezebb volt technikailag, mint a harmadik és fontosabb is, mert az indította el a sorozatot.  Egyetértek. Nézzünk egy kis életrajzot: kétezer-tizenegyben kerültél Kispestről Hollandiába. Milyen különbségekkel szembesültél hirtelenjében?  Otthon technikailag nagyon jó játékosnak számítottam. Rossznak itt sem, de nem voltam a legjobbak között. Az átadásokban rengeteg mindenre kellett figyelnem: melyik lábra adom, pontosan hová, milyen irányba és tempóban. Ezenkívül gyorsabb volt a játék, és már akkor jobban ki kellett vennem a részemet a védekezésből csatárként, mint otthon.  Ezek szerint jelentősen különböznek az edzések.  Lehet, furcsát mondok, de nem annyira. Nem edzünk sokat, hetente maximum hetet, egyszerre csak másfél-két órát. A gyakorlatok sem térnek el jelentősen. Több a labdás feladat. Labda nélkül kis túlzással nem csinálunk semmit. A kispasszos játékot, a labdatartást és a befejezéseket gyakoroljuk rengetegszer.  Akkor mégis mi működik másképp? Hiszen a holland utánpótlásból évente kerül ki legalább egy Dzsudzsák Balázs szintű labdarúgó.  Én abban látom az óriási különbséget, hogy az edzéseken mindenki száztíz százalékosan teszi oda magát. Nincs kegyelem, mindennap küzdened kell. De nem ám a kezdőcsapatba kerülésért... Hanem már a kerettagságért!  Itthon tapasztaltál lazsálást a tréningen?  Nem erről van szó. Csak egyszerűen más úgy odaállni, hogy tudod: biztosan ott leszel a csapatban a hétvégi meccsen. Mint ahogy az én esetemben is volt. Mindig biztonságban éreztem magam. Itt viszont farkastörvények uralkodnak, minden egyes edzésen harcolok.  Azon kívül, hogy csatárként megtanítottak védekezni, miben fejlődtél még a harc során?
Vida Krisztofer
Vida Krisztofer
 Kezdjük azzal, hogy szélsőt játszottam az első két évben. Utána a csatár mögött, és mostanában lettem ék. A helyzetkihasználásom javult jelentősen. Ezt a három gólt összesen talán öt-hat helyzetből rúgtam. Jól indulok be területbe is, bár sajnos a legtöbb labdát lábra kapom. Ebben még fejlődnie kéne a csapatnak.  Akkor most találtad meg a helyed a pályán?  Kétségkívül. A kapu előtt érzem magam a legjobban. Szeretem várni az indításokat, és a kapusra vinni  a labdát. A tizenhatoson belül vagyok igazán veszélyes.  Mit tapasztalsz a pályán kívül? Milyen a holland élet?  Nyugodt, legalábbis itt, Enschedében. Nincs akkora nyüzsgés, mint Budapesten. Már nagyon szeretem, de az elején nehéz volt megszokni.  És a szeretteid hiányát?  Azt is. Az elején hotelben laktam, aztán helyi családhoz helyeztek el. Már három éve élek velük. – Pótolják valamennyire az itthoniakat? A családdal mindennap skype-olunk. Hiányoznak továbbra is. De valóban sokat segít a fogadott családom. Szinte saját gyerekükként szeretnek. A szülinapomon például Magyarországra jöttek, hogy felköszöntsenek.  És mikor kezdhetsz önálló életet?  Autót már kaptam, de lakásra csak akkor számíthatok, ha szerződést hosszabbítanak velem a nyáron.  Fognak?  Erről még semmit nem tudok, sajnos. Nagyon remélem.  Van még időd bizonyítani, de nemcsak a klubodban, hanem a nyári U19-es Európa-bajnokság is remek lehetőség lesz. Nagyon várjuk már. Szeretnénk továbbjutni a csoportból, az már biztos érmet jelent. Utána pedig bármi megtörténhet.  Hogy ment a legutóbbi összetartás során?  Nagyon jól. Mint már említettem, nagy most az önbizalmam. Hazajöttem, és láttam magam a médiában, ami szintén sokat dobott a teljesítményemen. Jól éreztem magam a srácokkal az edzéseken.  Hol tart most a csapat?  Szép lassan kezd összeállni. Egyre jobb az összhang. Szerintem jó esélyünk van rá, hogy szép eredményt érjünk el.  És a klubban?  Nekem az álmaim és a céljaim megegyeznek. Stabil kerettag szeretnék lenni a B csapatban, majd az első gárdában is. Ha ott is tudok bizonyítani, akkor szívesen játszanék Angliában. A legnagyobb vágyam, hogy pályára léphessek az Old Traffordon.