UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-04-03 22:41

A sikerkovács-inas

Németh András szövetségi kapitány tervez vele. A Görbicz Anita-díjat sem véletlenül kapta meg. A 17 éves Tóth Gabriella most Veszprémben ontja a gólokat. Hamarosan a válogatottban is?

reb Nem számít a világ nyolcadik csodájának, ha valamelyik női kézilabdázó példaképe Görbicz Anita. A sportág egyik klasszisa, a Bajnokok Ligája-győztes Győr karmestere minden szempontból etalon. Az sokkal inkább felkelti a figyelmet, amikor fiatal játékosról beszélnek úgy, mint a legendás 13-as utódjáról.
toth_gabriella_kisalfold
toth_gabriella_kisalfold
Márpedig így tartják számon Veszprém17 éves irányító-átlövőjét Tóth Gabriellát. Két éve ő nyerte ez az első, Görbicz Anitáról elnevezett díjat, többszörös korosztályos bajnok. A győriek fiókcsapatában, a Veszprémben ontotta idén a gólokat: az alapszakasz 22 meccsén 108-szor talált be, a vonatkozó rangsor nyolcadik helyén áll (és az alsóházi küzdelmek még csak most következnek). A Ferencváros ásza, Tomori Zsuzsanna például csak öttel lőtt többet... A jó teljesítménynek, egyben a jövőnek szólt Németh András, a női válogatott szövetségi kapitányának meghívója is, aki a múlt heti összetartásra invitálta meg a fiatal tehetséget. A felkészülést záró umagi torna meglehetősen visszafogottan sikerült (csak a horvát B csapatot győzte le a válogatott, kétszer is kikapott), ám Tóth életében így is mérföldkő volt: először lépett pályára a nemzeti együtttesben. – Szeretném Tóth Gabit a keretben, a keret közelében tartani, mert ő később lehet az, aki irányító poszton átveszi a stafétát – jellemezte a kapitány. – Azt hallottam róla, hogy vagány, de én a gyakorlásokon elfogódottnak láttam. Ez persze nem csoda, nagyon fiatal, ráadásul a krémmel készülhetett együtt. Érezhető volt, ez kicsit még sok neki. Jelenleg még nem tud a segítségünkre lenni, de egyértelműen a jövő ígérete.
toth_gorbicz_kisalfold
toth_gorbicz_kisalfold
A fiatal játékost zsúfolt napjainak egyik üres tízpercében értük el, hogy beszéljen az összetartás tapasztalatairól. - Nagyon jó hangulatban teltek az edzések, az idősebbek könnyen befogadtak minket, amiben az is segített, hogy sok volt az új arc – kezdi az élménybeszámolót Tóth Gabi. – Szerintem ezeken jól teljesítettem, de a meccseken mutatott játékom miatt el vagyok keseredve. Az viszont vigasztal, hogy gólt lőttem életem első válogatott meccsén, annak ellenére, hogy eléggé meg voltam illetődve. Később ennél csak jobban mehet. Kíváncsi voltam, mit gondol a párhuzamról: hogy ő a jövő embere, aki később irányíthatja a válogatottat. Jelenleg a feladatkört bizonyos Görbicz Anita tölti be... Érezhetően felvillanyozódott az összevetéstől. – Megszoktam már, hogy meg kell felelni az elvárásoknak, még ha néha nehéz is. Az viszont, hogy Anitához mérnek, nagyon feldob. Egyértelműen ő a példaképem, fantasztikus játékos, örülnék, ha olyan jó és sikeres lehetnék, mint ő.

Tóth második évét tölti a veszprémi csapatban, amely jövőre Mosonmagyaróvárra költözik. A múlt héten, amikor Győrben több igazolást is bejelentettek, sokan várták, hogy az ő neve is elhangzik az érkezők között, ám ez elmaradt. „Volt róla szó, hogy ott folytatom, de egyelőre nem változott semmi. Nincs is ezzel gond, persze, hosszú távon az a célom, hogy a Győri ETO meghatározó játékosa legyek.”

Addig azonban hosszú út és kemény munka vezet, amit igyekszik jól végezni. Ám ez nem könnyű. – Tizenhét évesen gyakorlatilag nagy gyerek vagyok, akinek felnőttnek való feladatokat kell ellátnia. Én választottam az utat, amikor a testvérem után kézilabdázni mentem Komádiban. Szeretem, amit csinálok, ma már el sem tudnám képzelni az életemet a sportág nélkül. Ugyanakkor sokszor nehéz elviselni a monoton, fárasztó napokat. Reggel edzés, aztán iskola, aztán megint edzés, hazaérve tanulás, hétvégén meccs. Mindig ugyanaz. A mozizás, a barátokkal töltött idő szakítja csak meg . De néha – gondolatban – azért már a nyári junior-világbajnokság is megszakítja, amelynek Eb-ezüstéremmel vág neki a Hajdu János irányította csapat. Tóthnak egyelőre csak néha jut eszébe, mert vallja: mindig a következő feladatra kell koncentrálni. Ugyanakkor kicsit sem bánja, hogy a klubévad után még odébb van a pihenője. Nagyon jó a hangulat, régóta együtt játszanak a lányok. És elvárják maguktól a jó eredményt. Amelynek egyik fő sikerkovácsa a jövő embere, bizonyos Tóth Gabriella lehet.