UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2014-04-06 22:47

Diadalmenet, botlással

Makra Noémit csak egyszer tudták letaszítani a trónról. A szombati egyéni összetett sikere után vasárnap három szeren is győzött a Békéscsaba TC 16 éves kiválósága a budapesti Matolay Elek-emlékversenyen. A maximalista fiatal persze a talajon ragadt győzelmet sajnálja. A kapitány keretet hirdetett a junior Eb-re.

UP-info/tornaszövetség Nem sok babér termett a tizenegy ország nagyjából száz versenyzőjének a Tornacsarnokban rendezett rangos női versenyen. Ugyanis a felnőttek között a 16 éves Makra Noémi szombaton egyéni összetettben diadalmaskodott, ráadásul valamennyi szeren első helyen jutott a fináléba. És egy kivételével mindet meg is nyerte. Az első nap után, bár jó pontot kapott gerendán, bosszankodott, mert sokat billegett, és két kötése sem sikerült. A vasárnapi döntőben saját megítélése szerint megint csak nem volt minden a helyén, ám győzelméhez nem férhetett kétség (14,200 pont). Ahogy ugrásban és felemáskorláton sem. Előbbiben mindkét bemutatója hibátlan lett, így 14,025 ponttal végzett az élen, míg a felemáskorlátja is jobban sikerült, mint a selejtezőben, 14,050 egységgel nyert.
makra_noemi_mti
makra_noemi_mti
A tökéletes produkcióhoz talajon kellett volna maradandót alkotni, ám már nem tudott annyira koncentrálni, mint korábban, így 12,825 ponttal „csak” a második lett a horvát Anna Derek mögött. Az ifjúságiak között három szeren is magyar győzelem született. Főleg azok brilliroztak, akikre Draskóczy Imre szövetségi kapitány az ifjúsági olimpián számít: a dunaújvárosi Kovács Zsófia a felemáskorlátot, a szombathelyi Dévai Boglárka, a szombati összetett győztes az ugrást nyerte meg. Talajon a KSI-s Jakab Noémi lett az első. Nekik ez egyben válogató is volt a májusi junior Európa-bajnokságra, a szövetségi kapitány kihirdette a junior Eb-keretet: Dévai Boglárka, Kovács Zsófia, Csányi Julianna, Székely Dóra és Honti Kitti alkotja a csapatot. A felnőtt Eb-indulókat a jövő heti szer ob után jelölik ki. A serdülő-korosztályban szombaton és vasárnap is a Postás legjobbjai törték meg az orosz hegemóniát. Schermann Bianka két szeren, ugrásban és talajon is megelőzte őket, így kétszer is a dobogó tetejére állhatott, míg felemáskorláton és gerendán Arina Stukova diadalmaskodott. A következő hétvége is a tornáról szól, méghozzá péntektől vasárnapig a Körcsarnokban, ahol a férfi-csapatbajnokság első fordulóját, majd a férfiak és a nők országos szerbajnokságát rendezik. – Elégedett vagyok a három elsőséggel, de a talaj miatt kicsit el vagyok keseredve - értékelt a szövetségnek Makra. – Felemáskorláton sikerült a cottbusi Világ Kupához hasonlóan jó gyakorlatot bemutatnom, az ugrásom pedig most lett a legjobb, mind a kettőbe beleálltam. Bár a gerendát megnyertem, és jobban sikerült, mint szombaton, még mindig nem vagyok kibékülve vele. A talaj miatt elkeseredtem, szerettem volna a negyedik szert is megnyerni. Az utolsó volt, a harmadik sorra már nem sikerült koncentrálnom, kicsit elfáradtam a verseny végére, és úgy érzem, még a kondimon is javítanom kell. A viadal jelentőségéről Unyatinszkyné Karakas Júlia, Makra edzője beszélt. – Fontos felkészülési állomásunk volt a májusi Európa-bajnokságra, örülök, hogy eljöttünk a versenyre. A célunk az volt, hogy a cottbusi Világ Kupán ejtett hibákat kijavítsuk, ez többé-kevésbé sikerült is. Most a fináléban a talaj volt bosszantó. Nincs megállás, a hétvégén jön a szerbajnokság, majd az eszéki Világ Kupa, öt hét múlva pedig az Európa-bajnokság. – Örülök, hogy ilyen sikeres volt a huszadik Matolay-emlékverseny is – mondta ezt már Draskóczy Imre szövetségi kapitány. – A felnőttmezőny kicsit foghíjas volt magyar szempontból, hiszen Böczögő Dorina és Csillag Tünde is hiányzott kisebb sérülés miatt, de a jövő heti szerbajnokságon remélhetőleg már indulnak. Makra Noémi végig jól szerepelt, több pontos gyakorlata is volt, a talajt sajnálom. Az utánpótláskorúak között főleg a serdülőkben volt nagy mezőny, ahol az oroszok is itt voltak. Nekem külön öröm, hogy saját klubom, a Postás versenyzői felülmúltak egy-egy orosz tornászt. A verseny jegyzőkönyvét ITT találja.