UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2014-04-07 11:12

Sikertörténet álomországból

Bár a csapatnak még nem megy, Szabó Fanni villog az Egyesült Államokban. A Dartmouth elsőéves kosarasa az együttes egyik legjobbja volt az egyetemi bajnokságban. Nem csoda, hogy továbbra is alapoznak rá. Helyzetjelentés a tengerentúlról.

reb Amikor a Dartmouth Big Green csapatának – egyébként rendkívül részletes – statisztikai adatait vizsgáljuk, rendre Fanni Szabo nevével találkozunk. Vagyis Szabó Fanniéval, aki a BEAC, a BSE, majd a Sopron játékosa volt, mígnem ősszel az Egyesült Államokba költözött. A váltás sikeréhez kétség sem férhet: bár a csapat konferenciájában az utolsó helyen végzett, Szabó egyénileg nagyon nagyot alkotott. Novemberben azzal adta meg az alaphangot, hogy 21 ponttal debütált, majd 34 pontos szezoncsúccsal búcsúztatta az óévet. A húsz pont feletti teljesítmény nem volt ritka az elsősorban dobó poszton szereplő játékostól. Egész szezonban a csapat húzóembere volt, nem meglepő, hogy jövőre is számítanak rá.
szabo_fanni08_dartmouth
szabo_fanni08_dartmouth
– A csapattársak folyton adták a labdát, így nem volt nehéz jónak lenni – értékel szerényen. – Nagyon sokat számított, hogy már az elejétől folyamatosan megkaptam a bizalmat az edzőtől. A kezdő ötösben bizonyíthattam, és szerencsére jól is ment a játék. Én viszont szeretek annyira győzni, hogy azt mondjam, jövőre inkább a csapatnak jöjjön ki a lépés. Ahogyan Fanni, az edző, Belle Koclanes is az első évét tölti a csapattal. Bár az idény nem sikerült túl jól, bíznak a szakemberben. Az utolsó meccs után közös megbeszélést tartottak a lányokkal, majd egyéni elbeszélgetésekre invitálták őket, ahol tudatták velük, mit várnak tőlük, milyen szerepet szánnak nekik. – Azt mondták, nagyon elégedettek velem, és hogy csak folytassam így jövőre is, mert persze helyem van a csapatban. Arra azért felhívták a figyelmet, hogy a védekezésemen még csiszolni kell. Ez már zajlik, ugyanis, bár a szezon márciusban véget ért, az „off-season”-ben van alkalom a gyakorlásra. Mivel nem kell a meccsekre pihenni, az edzők sem kímélik őket. Heti tíz gyakorlásból négyszer erősítenek, kétszer egyéni képzés zajlik, a többin pedig labdás ügyességi feladatokat és különböző játékelemeket gyakorolnak. Ebből is látszik, a 19 éves lány nem unatkozik. Mosolyogva fogalmaz: a honvágyra sincs ideje. Különben is, miért érezné rosszul magát, ha álmai földjén élhet? Ugyanis már 12-13 évesen elhatározta, hogy a tengerentúlon akar tanulni és kosárlabdázni. Ahogy cseperedett, a szemei előtt a híres Stanford lebegett, ám az élet közbeszólt. Bár onnan is megkeresték, sérülés miatt nem láthatták élően játszani (pedig megfigyelőt is küldtek volna érte Sopronba!), így pedig ösztöndíjat sem ajánlhattak neki.
szabo_fanni_01_sartmouth
szabo_fanni_01_sartmouth
Szabó nehéz helyzetbe került, és komoly döntést hozott: bár Stanfordba vágyott, elfogadta a kosárlabdacsapatáról és oktatás magas nívójáról egyaránt híres Dartmouth ajánlatát, és Hanoverbe, New Hampshire-be költözött. – Egyáltalán nincs min bánkódnom, már az első pillanattól jól éreztem magam. Az évkezdés előtt gólyatáborunk volt, ahol másik öt emberrel osztottak be. Velük hamar nagyon jó barátságot kötöttem, és már úgy jöttem az egyetemre, hogy voltak olyanok, akiket ismertem. Egyelőre még alapképzésben veszek részt, később viszont pszichológiából szeretnék diplomázni. Emellett a pályán is minden jól alakult. Egyetlen külföldi voltam, mégis jól beilleszkedtem. Sérülés után, éppen csak felépülve érkeztem, ezért voltak félelmeim, mennyire bírom majd. Szerencsére, nem volt gond. Sokat fejlődtem, jóval magabiztosabbak a dobásaim, a védekezésem. Van még min csiszolnom, de már most érzem, hogy jobb játékos lettem. Tudását az U20-as válogatottban kamatoztathatja: június elején végez a vizsgáival, és siet is haza, hogy elkezdje a közös munkát. A ponterős játékos nagy hasznára lehet a B divíziós Európa-bajnokságra készülő alakulatnak.