UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2014-04-08 15:19

Tele az európai kosár

A Vasas U16-os fiúcsapata egyetlen vereséggel, 13-2-es mutatóval zárta az European Youth Basketball League-et, a beugró MAFC viszont nyeretlenül végzett. A vetélkedőről Sárosi Bulcsú, a piros-kékek trénere számolt be honlapunknak.

reb Az már a második, lengyelországi fordulóban biztossá vált, hogy a Vasas U16-os együttese – a legszebb álmokat is felülmúlva – ott lesz a European Youth Basketball League májusi, rigai fináléjában. Ettől persze még a piros-kékek a maximumot akarták kihozni magukból az utolsó, lettországi tornán, s ez – egy mérkőzés kivételével – sikerült is. A garnitúra a svéd BS Fryshuset ellen kezdte szereplését. Bár a bemelegítés alatt az ellenfél kicsit szedett-vedett együttes benyomását keltette, és több külföldi, mint svéd játékossal állt fel, a pályán nehéz riválisnak bizonyult. Sárosi Bulcsú edző értékesnek tartja a skandináv rivális ellen aratott hárompontos sikert.
joel_nshimba_doba_istvan
joel_nshimba_doba_istvan
Ez nem mondható el a „gyengébbik” Riga elleni sikerről. A letteknek volt ugyani elképzelésük, mit játszanak a sorozatban mindössze egy vereséget szenvedő Vasas ellen, ám a taktika hamar csődött mondott. A harmadik találkozón az észt BC Salva/Rock következett: a kimondottan jól dobó, kellemetlen stílusban játszó ellenfél ellen újabb hárompontos győzelem jelezte a budapesti gárda egységét. A negyedik találkozón futott össze a két magyar csapat: a MAFC három vereséggel „hangolt” a hazai rivális elleni találkozóra, s nem is termett neki babér. Nagyon fölényes, harminchat pontos piros-két siker született. Ám a nagy győzelem sem adott elég lendület az „erősebb” Riga elleni mérkőzésre. A hazaiak jobban dobtak, rutinosabbak voltak (az U17-es EYBL-t szintén vezető együttesbe négyen is feljátszanak), ezért aztán vállalható vereséget mértek a Vasasra. – A sérülésből visszatérő legjobbjuk pályára sem lépett, úgy kapunk ki – részletezi a történteket Sárosi mester. – Vállalható vereséget szenvedtünk az élen zárótól, igaz, úgy éreztem, ha nem görcsölünk rá a meccsre, és kevésbé vagyunk fáradtak, akár nyerhettünk is volna. Itt tapasztaltuk meg, mekkora előny a hazai pálya, és abszolút nem a bírókra gondolok. Nem mindegy, hol alszanak a játékosok, kijön-e apu és anyu a csarnokba. Tizenhat évesen ez még fontos, és itt értékelődik fel, hogy az első fordulóban otthon, Pasaréten szerepeltünk. Ha a Vasas – ellentétben az első két fordulóval – a tornát nem is nyerte meg, két játékos, Lewis Chester és Noel Nshimba is bekerült az All star-csapatba, ráadásul Sárosit választották meg a legjobb edzőnek. Igaz, ő ezt inkább a vendégszeretet számlájára írja. Mindenesetre ezen túl is pozitív visszajelzésekkel gazdagodtak.
sarosi_bulcsu_vasas_fb
sarosi_bulcsu_vasas_fb
– Nem voltunk csúcsformában, csapatként mégis erősek voltunk, a nehéz helyzetekben is kibrusztoltuk a győzelmet. Nagyon szurkoltunk a MAFC-nak, de az, hogy nem sikerült meccsek nyerniük, talán kicsit helyére teszi a sorozat értékét. Amikor idehaza először hallották arról, hogy például orosz és litván csapatok ellen lépünk pályára, mindenki elámult. Aztán ahogy sorra arattuk a sikereket, valahogy azt hitték, mégsem lehet olyan erős a mezőny, ha a Vasas vezet. A MAFC itthon abszolút topcsapat, és a szereplésük talán rávilágított, igenis, nehéz győzni az EYBL-ben. A Vasas 13-2-es mutatóval zárt. Az már Lengyelországban egyértelművé vált, hogy ott lesz a nyolcasdöntőben, a mostani fordulóban pedig az is eldőlt, hogy második kiemeltként. Ellenfelük a hetedik helyen végző litván Klaipeda lesz, ám Sárosi óva int attól, hogy lebecsüljék őket. Ráadásul, labdás sportágaktól szokatlan módon vigaszágas rendszerben zajlik a küzdelem: a negyeddöntők vesztesei megmérkőznek egymással, és a két legjobb az elődöntő vesztesével csap össze a bronzéremért. – Nem elég egy meccsre terveznünk, folyamatosan jó teljesítményt kell nyújtanunk, ha el akarunk érni valamit. Igaz, a sorozat indulása előtt a legmerészebb célunk a nyolc közé jutás volt. Ám evés közben persze megjött az étvágy, a szuperdöntős mezőny első felében akarunk végezni.

Az egyik török már a második fordulóra sem utazott el, így részben a Vasas ajánlására a szervezők meghívták beugrónak a MAFC-ot. Az újbudaiaknak inkább tapasztalatszerzésre volt jó a rigai három nap, nyeretlenül zártak.

EYBL 3. forduló, Lettország, Riga, magyar vonatkozású eredmények: MKB Vasas Euroleasing - BS Fryshuset 57-54, BC Salva/Rock - MAFC 53-47, MKB Euroleasing Vasas - BS Riga 79-49, BS Riga/DSN - MAFC 63-41, MKB Euroleasing Vasas - BC Salva/Rock 57-54, BS Fryshuset - MAFC 58-45, MKB Euroleasing Vasas - MAFC 77-41, BS Riga/DSN - MKB Euroleasing Vasas 57-44, BS Riga - MAFC 48-40.