UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-04-10 11:32

Azért él, hogy játszhasson

Radó András szerint nem áldozat lemondani a szabadidőről, mert a futballista a játékért él. Az eredmény kézzelfogható: az ifjú játékos alapember a Haladásban és Pintér Attila is rendszeresen meghívja a válogatott edzőtáborába.

Nagy-Pál Tamás Radó András (címlapfotó: Unger Tamás) remek formát mutat második NB I-es szezonjában: a negyedik helyen álló Szombathelyi Haladás játékosa eddig tizenhárom gólt szerzett. A húszéves támadóval beszélgettünk a múltról, a jelenről és a jövőről. – Nemrég értél haza a válogatott telki edzőtáborából. Kaptál némi pihenőt?  Edzettem, de könnyített munkát végeztem.  Hogy telt az összetartás?
Radó András
Radó András
 Hétfőn volt két edzésünk, kedden pedig a Vasas ellen játszottunk edzőmeccset.  Jól ment?  Szerintem igen. A csapatból mindenki meg tudta mutatni, mire képes. Kétszer kerültem helyzetbe, sajnos gólt nem szereztem. Figyelnem kell a jövőben, hogy hatékonyabb legyek.  Az összetartásoknak rendszeres résztvevője vagy, ám a finnek ellen készülő keretbe nem kerültél be. Igaz, akkor neked az U21-es válogatottal volt dolgod Skóciában. Mit gondolsz, az ősszel melyik csapatban számít rád a kapitány?  Ez csak a teljesítményemen múlik. Ha jól szerepelek, biztosan nem nélkülöz majd a korosztályos válogatott miatt. Remélem, rászolgálok majd a lehetőségre.  A teljesítményedre eddig a Haladásban nincs panasz: a tavasszal három gólt szereztél, kettő győzelmet ért, összességében tizenhárom találattal állsz a góllövőlistán.  Ez életem legjobb szezonja. Már csak azért is, mert a második teljes évadom... Az előzőben hét gólig jutottam, most pedig már csak egy kell, hogy azt megduplázzam. Persze ennél többet szeretnék lőni! A gólpasszokról nem is beszélve. – Nem túlzás kijelenteni, hogy húsz éves korodra a Haladás vezére lettél. Mi kell ahhoz, hogy valaki ilyen fiatalon meghatározó játékos lehessen az NB I-ben?  Mindenekelőtt kemény munka. Folyamatosan dolgozom, hogy még ennél is jobb legyek. Ezen kívül kell egy kis szerencse is, hogy az edző megadja a lehetőséget. Utána viszont élni kell az eséllyel, ami már csak a labdarúgón múlik. A lényeg, hogy alázatosan végezzük a dolgunkat. Pápán kezdtél futballozni. Hogyan keveredtél az első edzésre?  A szüleim vittek le. Persze nem kellett győzködniük, hiszen már kiskoromban is nagyon szerettem a labdát.  Hogyan kerültél Szombathelyre?  Hét évet játszottam Pápán. Ez idő alatt rengetegszer megmérkőztünk a különböző korosztályos bajnokságokban a Haladással. Ezeken a meccseken figyeltek fel rám és az akadémia indulásakor szóltak, hogy számítanak rám.  Gondoltad volna akkor, hogy nem egészen négy év múlva már bemutatkozol az első csapatban?  Eszembe sem jutott. Csak azt tudtam, hogy focista szeretnék lenni.  Hogyan telt az akadémiai négy éved?  Remekül éreztem magam. Jó volt a társaság, az edzők és az egész rendszer. Az iskola kollégiumában laktunk, így a tanórák könnyen összeegyeztethetőek voltak az edzésekkel.  Nyilván rengeteg lemondással járt számodra az időszak.  Természetesen és ez azóta sem változott, hiszen alig van szbaadidőm. A hétvége a meccsek körül forgott és forog most is, és nem a szórakozásról szól. – Megéri?
Radó András1
Radó András1
 Nekünk, futballistáknak ez nem áldozat. Azért élünk, hogy játszhassunk hétvégénként. Soha, egy pillanatra sem fordult meg a fejemben, hogy a könnyebb utat válasszam és feladjam. Végig határozottan dolgoztam a célomért.  Az Illés Akadémia gyorsan letette a névjegyét itthon, hiszen rövid idő alatt olyan játékosok kerültek ki onnan, mint Tamás Krisztián, Ugrai Roland vagy te. Mi az erőssége szerinted a műhelynek?  A kiválasztás. Már rögtön az első két korosztály nagyon tehetséges volt. A másik fontos pillér a Simon Attila vezetésével zajló  szakmai munka.  Ha már szóba hoztam Ugrait. Mennyire viselt meg, hogy a télen a Fradiba szerződött?  Sajnáltam, mert mi fiatalok nagyon jóban vagyunk a csapaton belül. Biztosan jó ajánlatot kapott. Szerintem sokan elfogadták volna, hogy a Fradiban játszhassanak. Sok siker kívántam neki. Remélem, hogy hamarosan ott is a kezdőcsapatba verekszi magát.  Téged is szóba hoztak már pár klubbal. Elég, ha csak a Videotont említem.  Valóban voltak megkeresések, de odáig egyszer sem jutottunk el, hogy én dönthettem volna.  Mikor jöhet el ennek az ideje?  Nyáron meglátjuk. Attól is függ, folytatom-e ezen a szinten a tavaszi teljesítményemet.  Hazai topklub vagy inkább külföldi csapat?  Amelyik keres... Ám inkább a külföldi klubok felé kacsintgatnék.  Gondolom, jól mutatna az adatlapodon a magyar bajnoki bronzérem. Úgy tűnik, elérhető távolságban van számotokra. Téma az öltözőben?  Annyira nem. Persze látjuk mi is a tabellát, de inkább mindig a következő meccsre koncentrálunk. Sok forduló van még hátra. Ráadásul jönnek a közvetlen riválisok, a Honvéddal, a Fradival és a Diósgyőrrel is játszunk még. Megpróbáljuk a lehető legjobb eredményeket elérni.  Újabb Radó-gólokkal?  Akár. Én azon leszek. De nagy baj akkor sincs, ha magabiztos sikereket aratunk vasárnap a Honvéd ellen, és én nem lövök gólt. Most azonnal aláírnám!