UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2014-04-10 17:16

Mennyi? 2700!

A mindössze 18 éves Rapport Richárd a német Andreas Schenk elleni győzelmével virtuálisan csatlakozott a sakkozók elit klubjához: elérte a 2700-as Élő-pontszámot. Mekkora jelentősége van a határ elérésének? Kirándulás a számok rengetegébe.

Koczó Dávid Bár a hivatalos FIDE-ranglistán Rapport még nem érte el a 2700 fölötti minősítést, jelenlegi 2698-as mutatója és a virtuális állapot is jelzi, ez csak idő kérdése. A kettő közötti különbség lényege, hogy a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) csak minden hónap első napján bocsát ki új lajstromot, ám a szükséges számításokat minden egyes játszma után kalkuláló nem hivatalos élő világranglista is létezik. Ezen jegyzik Ricsit 2700,4 ponttal, a 46. helyen áll.
Fotó: sakkblog.postr.hu
Fotó: sakkblog.postr.hu
Ez természetesen még nem garantálja, hogy a májusi hivatalos rangsorban Rapport 2700 feletti Élő-ponttal szerepel majd, hiszen addig még egy-két rosszabb eredménnyel visszaeshet a bűvös határ alá. Ám ha jó formáját tartva 2700 fölött marad, májusban ő lesz minden idők hetedik legfiatalabb játékosa, aki hivatalosan is eléri ezt az álomhatárt. Az egyetlen sakkozó, akit már tizenhetedik születésnapja előtt 2700 fölötti értékszámmal jegyeztek, az aktuális világbajnok norvég Magnus Carlsen volt. Ám ennél sokkal érdekesebb, hogy a Rapportot a listán már mindenképp megelőző hat játékos közül öt az elmúlt hét évben érte el rendkívül fiatalon a 2700-at. Ennyivel jobbak lennének napjainkban a fiatal sakkozók minden más éra ifjainál vagy a 2700-as álomhatár értéke csökkent? A jelenleg érvényben lévő FIDE-rangsorban 46 sakkozó szerepel 2700 fölötti értékszámmal. Tíz évvel ezelőtt 16 sakkozót jegyeztek az álomhatár fölött, húsz évvel ezelőtt pedig mindössze hat játékost. A másik irányból nézve jelenleg a világ 46. legjobb sakkozója 2701 Élő-ponttal rendelkezik – tíz éve ehhez a pozícióhoz elég volt 2651, húsz éve pedig 2610 pont. Vagyis az értékszámok tekintetében egyértelmű infláció figyelhető meg. Még mielőtt arra a téves következtetésre jutnánk, hogy Rapport jelenlegi teljesítménye kevésbé értékes, vessünk egy pillantást a világranglistára. A legjobb 100 között Ricsi minden más játékosnál több mint egy évvel fiatalabb. A még Ricsinél is fiatalabb játékosok közül a 127. helyen álló orosz Vladiszlav Artyemov a legmagasabban jegyzett sakkozó. A virtuálisan 2700 fölötti játékosok közül pedig rajta kívül csupán a holland Anish Giri nem töltötte még be a húszat. Az a hat játékos, aki még Ricsinél is fiatalabban érte el a 2700-as határt, mind a legjobb 20-ban található a jelenlegi világranglistán, négyen közülük a legjobb tízben, ketten pedig már világbajnoki címet is szereztek. A sok számon túl pedig azt sem szabad elfelejteni, hogy bárhogyan is változott az értéke, a 2700-as határ áttörése ma is új lendületet adhat.