UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2014-04-11 17:07

Akadémiai szinten

Markovits László Vasas-elnök abban reménykedik: a működését április végén megkezdő  Körmöczy Zsuzsa Teniszakadémia idővel az ország legjobb műhelyeinek egyikévé válik. A korábbi Davis Kupa-csapattag álma, hogy évek múlva örömmel valamelyik növendék Roland Garros-meccsén szurkolhasson.

reb A fővárosi sportegyesületeknek járó kiemelt állami támogatás „áldásának” köszönheti létrejöttét a Vasas Körmöczy Zsuzsa Teniszakadémia. Az elnevezésen sokat gondolkodtak, már csak azért is, mert az elmúlt években kissé elhasználttá vált az akadémia kifejezés. Ám hívhatnák az intézményt műhelynek vagy teniszsulinak is, a lényeg ugyanaz: a Vasas és a Körmöczy név garantálja a minőséget. A hazai tenisz történetének egyik legjobb játékosa az idén lenne kilencvenéves. A róla elnevezett műhely április 28-án nyitja meg kapuit, a gyerekek többségének ismerős lesz a környezet.
toth_amarissa05
toth_amarissa05
– Miután nagyjából tizenkét éve vagyok az egyesület elnöke, talán már senki sem vádolhat elfogultsággal akkor, amikor régi kedves sportágam fejlesztése felé is fordulok – mondja Markovits László, a Vasas elnöke, korábbi profi teniszező. – Jelenleg is nagyjából hetven gyerek készül tanfolyami keretek között a Folyondár utcában, és húszan-harmincan csatlakoznak még a csoporthoz. Nem akarunk senkit sem félretájékoztatni: az akadémia költségtérítéses, de az a cél, hogy idővel minél több fiatalnak tudjunk teljes vagy legalább félösztöndíjat biztosítani. Egyelőre csupán Tóth Amarissza kap ösztöndíjat (a miértre talán választ ad korábbi, a fiatal lányról szóló cikkünk). Később, a pénzügyi lehetőségek bővülésével nőhet a szám. A létszámbővítés alapja az iskolai toborzás mellett a gyerekekkel a sportágat életkori sajátosságaikhoz alkalmazkodva megismertető Play and Stay-program lesz. Emellett szeretnék minél több bázissal felvenni és tartani a kapcsolatot. Először azonban a megbízható szakemberekből álló csapat kialakítására helyezték a hangsúlyt. Markovits vallja, kulcsfontosságú, hogy elhivatott és szakmájukat a legmagasabb színvonalon űző edzők tanítsák a fiatalokat. Ennek jegyében az akadémiát dr. Nagy Viktor vezeti, aki 18 éven át a Vasas igazolt versenyzője és Davis Kupa-csapattag volt. A versenysportért az ugyancsak sokszoros felnőtt bajnok, DK-játékos Kisgyörgy Gergely felel. Az utánpótlás-versenysportot pedig a junior-világranglista korábbi 16. helyezettje, Selmeci Petra irányítja.
markovits_laszlo_01
markovits_laszlo_01
Az elnök mértéktartó: tudja, a tenisztársadalomban is csak visszatetszést szülne, ha egyből a legmagasabbra törnének. A legalsó korosztály tehetségeinek nevelése a cél, hogy aztán lépésről lépésre haladva előbb-utóbb minden korcsoportnak vonzó alternatívát nyújtsanak. Kíváncsiak voltunk, ötéves távlatban mivel lenne elégedett az elöljáró. A sportvezető így felelt: – Idővel legyen ez az ország egyik legjobb teniszműhelye. És persze néhány év múlva szívesen ülnék ott a lelátón a Roland Garroson az akadémia valamelyik esélyes játékosának szurkolva. Körmöczy Zsuzsa (1924-2006) Minden idők legsikeresebb magyar teniszezőinek egyike. Kilencéves korában ismerkedett meg a sportággal, az UTE, a BBTE, a BEAC, majd a Vasas versenyzője volt. Magyar bajnokságot 19-szer, főiskolai vb-t ötször nyert. Tíz évig szerepelt a top 10-ben, 1958-ban a világranglista második helyén jegyezték. Abban az évben megnyerte a Roland Garrost, amely mindmáig az egyetlen magyar Grand Slam-trófea a felnőtt női mezőnyben. 1959-ben ismét döntőbe jutott Párizsban, de kikapott. Az aktív versenyzéssel 1964-ben hagyott fel, utána hat évig a női teniszválogatott szövetségi kapitányaként ténykedett. Utolsó klubjában, a Vasasban 1985-2004 között vezette a teniszszakosztályt.