UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-04-11 10:36

Tizenhat éves: kezdő!

Bár megint négyet kapott a finnektől a női válogatott, van mire építkezni. Elég, ha csak a 16 éves Kaján Zsanett szereplését említjük: Markó Edina szakvezető a kezdőcsapatban szavazott bizalmat a tehetségnek, aki az első félidőben jó teljesítményt nyújtott.

Nagy-Pál Tamás A női válogatott – a Győrben elszenvedett 4-0-ás vereség után (tudósítás ITT) – ismét a finnekkel találkozott világbajnoki selejtezőn; ezúttal az északiak voltak a vendéglátók. Markó Edina szövetségi kapitány tartotta magát ahhoz az elképzeléséhez, hogy a jövő csapatát építve bizalmat szavaz a fiataloknak. Olyannyira, hogy Németh Júlia (22), Csiszár Henrietta (19), Vágó Fanny (22), Szarvas Alexandra (21) mellet a mindössze 16 (!) éves Kaján Zsanett is a kezdőcsapatban kapott szerepet. „Sokkal jobban kezdtük a mérkőzést, mint szombaton. Huszonöt percig egyenrangú felei voltunk a finneknek – mondta honlapunknak a kapitány. – Még gól nélküli állásnál volt két óriási helyzetünk, de azok sajnos kimaradtak. Ha csak az egyik bemegy… De kár is erről beszélni, mert a finnek ezután két helyzetből rúgtak két gólt.”
finn női
finn női
A második találatot lesállás előzte meg, de Markó nem „játékvezetőzött”, inkább amiatt bánkódott, hogy nagy hibát követett el a védelem, mint ahogy az első gólnál is. A fordulás után nagy elánnal futottak ki a pályára a lányok. „A harmadik gólig mindent megtettünk a szépítésért, ismét két azonos erejű csapatot láttam a pályán. Utána azonban előjött a mentális és fizikális fáradtság. Be kell vallani: az utolsó fél órában már jobbak voltak nálunk.” Ez még egy gólban mutatkozott meg, így a finnek másodszor is 4-0-ás győzelmet arattak. „Bár a különbség ugyanakkora lett, láttam javulást az előző meccshez képest. Kevesebbet hibáztunk, masszívabb volt a védekezésünk. Tudták a lányok, hogy mit kellett volna csinálniuk, csak ekkora sebesség mellet ez nem olyan egyszerű, mint az edzéseken. Az egyik legfontosabb feladatunk, hogy hozzászokjunk ehhez az iramhoz. Továbbra is tartom, hogy jó úton indultunk el, de még mindig a tanulási fázisban vagyunk.” A szakembert arra kértük, hogy Kaján teljesítményét külön is értékelje, hiszen még a női szakágban sem mindennapos, hogy tizenhat éves lány nyolcvankét percig futballozon egy vb-selejtezőn. „Az első félidőben kimondottan jó volt, ügyes megmozdulásai voltak, helyzetbe is került. A szünet után sajnos ő elfáradt, ami nem csoda, hiszen nemrég hat meccset játszott le másfél hét alatt az U19-es válogatottban. Ám egyértelműen ő a jövő embere. Abból a fajta vagányságból, ami már ennyire fiatalon is benne van, rengeteget profitálhatunk a jövőben.” A csapatra május elején vár a következő, még nehezebb megmérettetés, hiszen a csoportot hibátlan mérleggel vezető, világranglistán negyedik franciáknál vendégeskedik. „Nehéz lesz, de fontos lenne, hogy megmaradjon a tartásunk. Tudtuk, hogy kemény tavasz vár ránk. Át kell vészelni ezt az időszakot és építkezni ezekből a meccsekből. Utána játszunk a kazahokkal, majd itthon a franciákkal. De az igazi fokmérő az őszi, ausztriai mérkőzés lesz, hiszen arra öt hónapunk van felkészülni. Ott mérhetjük le igazán, hogy jó irányba indultunk-e el és valójában mire képes ez a csapat” – fejezte be Markó. A válogatott továbbra is negyedik a csoportjában, kilenc pontra a pótselejtezőt érő második pozíciótól. A kapitány által említett szeptemberi mérkőzés – ha minden a papírformának megfelelően alakul – a harmadik helyről dönthet. Vb-selejtező, 7. csoport, 7. forduló Finnország–Magyarország 4-0 (2-0)